+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 28. szombat, 10:08
Nem kötelező, de mindenkinek lesz lehetősége december első hetétől Ausztriában a koronavírus-tesztelésen részt venni. Sebastian Kurz szövetségi kormánya egységes tesztelést szeretett volna, de több tartomány is, így többek között Bécs városa, már december elején megindítja a teszteléseket, nem várja be a Kurzék által kidolgozott menetrendet. Hol, hogyan és mikor tesztel nyugati szomszédunk?

Az osztrák kormány eredetileg azt tervezte, hogy karácsonyhoz közel – valamivel előtte – indítja be dél-tiroli mintára az ország tesztelését koronavírusra. Az olasz autonóm tartományban se volt kötelező a szűrés (bírság se járt annak, aki nem vett részt), mégis: november végén a lakosság kétharmada megjelent. Igaz, egy félmilliós tartományról beszélünk.

 

Ausztriában

 

a bécsi kormány csak az iskolai és óvodai dolgozóknak (közel 200 ezer embernek) és a rendőröknek (közel 40 ezer ember) teszi kötelezővé a tesztelést

 

– mindenki más számára ez csak lehetőség. Az eredeti tervek szerint december 5-én és 6-án az iskolai, óvodai alkalmazottakra, december 7-én és 8-án pedig a rendőrökre kerülne sor – a lakosság pedig december 19-én és 20-án teszteltethetné magát.

 

Bécs és több alpesi tartomány is hamarabb és gyorsabban tesztel

 

Az országos tervből azonban több tartomány kitáncolt – mások mellett a majdnem kétmilliós Bécs is.

 

A szocdem-liberális vezetésű osztrák főváros már jövő héten megindítja a lakossági tesztelést:

 

december 2-tól december 13-ig lehet három nagy bécsi stadionban (a Stadthalléban, a Marxhalléban vagy a Messehalléban) a szűrésen részt venni. Peter Hacker, a bécsi tartomány „egészségügyi minisztere”

 

több, mint egymillió résztvevővel számol. A kapacitás erre megvan,

 

elvégre a három szűrési helyen napi 150 ezer tesztet lehet majd elvégezni. Thomas Szekeres, az Osztrák Orvosi Kamara elnöke elmondta: a tömeges tesztelés nagyon jó módszer arra, hogy ki lehessen szűrni a tünetek nélküli fertőzötteket, így még inkább le lehet a fertőzés terjedését fékezni.

 

Hacker elmondta: a hadsereg fogja segíteni Bécset a tesztelésben. Klaudia Tanner néppárti szövetségi védelmi miniszter azonban erről nem tud. A konzervatív politikus jelezte: ő a bécsi tervekről csak a sajtóból értesült, és eleve „kissé ambícózusnak” tartja egy kétmilliós város már jövő héten megindítandó letesztelését.

 

Tanner a beszólásával értelemszerűen a baloldali-liberális bécsi városvezetés kompetenciáit akarta volna kétségbe vonni, pedig nemcsak Bécs tartomány nem várja be a szövetségi kormány terveit. Tirol és Vorarlberg tartományok (mindkettő néppárti vezetésű) december 5-én és 6-án akarja „magát“ letesztelni. A dél-tiroli példa itt kézenfekvő, elvégre Tirolban 754 ezren, Vorarlbergben pedig kevesebb, mint 400 ezren élnek.

 

Szintén hamarabb fog tesztelni a jobboldali vezetésű Salzburg és a szocdem irányítású Karintia. Az alpesi tartományok azzal indokolják a lépésüket, hogy így el lehet kerülni, hogy sokaknak a karácsonyt karanténban kelljen tölteni. Elvégre a nagy tesztelésnek éppen az a célja, hogy azokat is izolálni lehessen, akiknek nincsenek tüneteik –

 

ha a tesztelésre karácsony előtt pár nappal kerül sor (ahogy a szövetségi kormány akarja), akkor többeknek is éppen a karácsony idejére kéne esetleg karanténba vonulniuk.

 

A bécsi szövetségi kormány menetrendjéhez végül tehát Alsó- és Felső-Ausztria, Burgenland és Stájerország fogja magát tartani.

 

Hatott-e a lockdown?

 

Ausztriában november 17-től nagyon szigorú lockdown van érvényben: a boltok, üzletek, éttermek, kulturális intézmények mind zárva vannak, a kijárási tilalom pedig napközbenre is érvényes, bár nagyon sok kivétellel. (Az Azonnali itt szedte össze az Ausztriában jelenleg is érvényes járványügyi szabályokat.)

 

Pénteken, a lockdown 10. napján Rudolf Anschober, zöldpárti egészségügyi miniszter elmondta:

 

„a számok még mindig drámaian magasak”.

 

Azaz szerinte a majdnem kéthetes lockdown után is csak az lehet az üzenet: „sokkal lejjebb kell vinni a napi fertőzésszámot”. A lockdown azonban nem maradt hatás nélkül. Miközben a lockdown kezdetén, november 17-én több, mint 7500 új fertőzöttet regisztráltak, a napi fertőzésszám azóta egyszer se érte el a 7000-et. Pénteken valamivel kevesebb, mint 5000 új eset volt.

 

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz megtekint egy osztrák laboratóriumot / SK, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás