December elejétől indul Ausztria letesztelése, de a bécsi kormánynak nem tetszik a gyorsaság

Szerző: Techet Péter
2020.11.28. 10:08

Nem kötelező, de mindenkinek lesz lehetősége december első hetétől Ausztriában a koronavírus-tesztelésen részt venni. Sebastian Kurz szövetségi kormánya egységes tesztelést szeretett volna, de több tartomány is, így többek között Bécs városa, már december elején megindítja a teszteléseket, nem várja be a Kurzék által kidolgozott menetrendet. Hol, hogyan és mikor tesztel nyugati szomszédunk?

December elejétől indul Ausztria letesztelése, de a bécsi kormánynak nem tetszik a gyorsaság

Az osztrák kormány eredetileg azt tervezte, hogy karácsonyhoz közel – valamivel előtte – indítja be dél-tiroli mintára az ország tesztelését koronavírusra. Az olasz autonóm tartományban se volt kötelező a szűrés (bírság se járt annak, aki nem vett részt), mégis: november végén a lakosság kétharmada megjelent. Igaz, egy félmilliós tartományról beszélünk.

Ausztriában

a bécsi kormány csak az iskolai és óvodai dolgozóknak (közel 200 ezer embernek) és a rendőröknek (közel 40 ezer ember) teszi kötelezővé a tesztelést

– mindenki más számára ez csak lehetőség. Az eredeti tervek szerint december 5-én és 6-án az iskolai, óvodai alkalmazottakra, december 7-én és 8-án pedig a rendőrökre kerülne sor – a lakosság pedig december 19-én és 20-án teszteltethetné magát.

Bécs és több alpesi tartomány is hamarabb és gyorsabban tesztel

Az országos tervből azonban több tartomány kitáncolt – mások mellett a majdnem kétmilliós Bécs is.

A szocdem-liberális vezetésű osztrák főváros már jövő héten megindítja a lakossági tesztelést:

december 2-tól december 13-ig lehet három nagy bécsi stadionban (a Stadthalléban, a Marxhalléban vagy a Messehalléban) a szűrésen részt venni. Peter Hacker, a bécsi tartomány „egészségügyi minisztere”

több, mint egymillió résztvevővel számol. A kapacitás erre megvan,

elvégre a három szűrési helyen napi 150 ezer tesztet lehet majd elvégezni. Thomas Szekeres, az Osztrák Orvosi Kamara elnöke elmondta: a tömeges tesztelés nagyon jó módszer arra, hogy ki lehessen szűrni a tünetek nélküli fertőzötteket, így még inkább le lehet a fertőzés terjedését fékezni.

Hacker elmondta: a hadsereg fogja segíteni Bécset a tesztelésben. Klaudia Tanner néppárti szövetségi védelmi miniszter azonban erről nem tud. A konzervatív politikus jelezte: ő a bécsi tervekről csak a sajtóból értesült, és eleve „kissé ambícózusnak” tartja egy kétmilliós város már jövő héten megindítandó letesztelését.

Tanner a beszólásával értelemszerűen a baloldali-liberális bécsi városvezetés kompetenciáit akarta volna kétségbe vonni, pedig nemcsak Bécs tartomány nem várja be a szövetségi kormány terveit. Tirol és Vorarlberg tartományok (mindkettő néppárti vezetésű) december 5-én és 6-án akarja „magát“ letesztelni. A dél-tiroli példa itt kézenfekvő, elvégre Tirolban 754 ezren, Vorarlbergben pedig kevesebb, mint 400 ezren élnek.

Szintén hamarabb fog tesztelni a jobboldali vezetésű Salzburg és a szocdem irányítású Karintia. Az alpesi tartományok azzal indokolják a lépésüket, hogy így el lehet kerülni, hogy sokaknak a karácsonyt karanténban kelljen tölteni. Elvégre a nagy tesztelésnek éppen az a célja, hogy azokat is izolálni lehessen, akiknek nincsenek tüneteik –

ha a tesztelésre karácsony előtt pár nappal kerül sor (ahogy a szövetségi kormány akarja), akkor többeknek is éppen a karácsony idejére kéne esetleg karanténba vonulniuk.

A bécsi szövetségi kormány menetrendjéhez végül tehát Alsó- és Felső-Ausztria, Burgenland és Stájerország fogja magát tartani.

Hatott-e a lockdown?

Ausztriában november 17-től nagyon szigorú lockdown van érvényben: a boltok, üzletek, éttermek, kulturális intézmények mind zárva vannak, a kijárási tilalom pedig napközbenre is érvényes, bár nagyon sok kivétellel. (Az Azonnali itt szedte össze az Ausztriában jelenleg is érvényes járványügyi szabályokat.)

Pénteken, a lockdown 10. napján Rudolf Anschober, zöldpárti egészségügyi miniszter elmondta:

„a számok még mindig drámaian magasak”.

Azaz szerinte a majdnem kéthetes lockdown után is csak az lehet az üzenet: „sokkal lejjebb kell vinni a napi fertőzésszámot”. A lockdown azonban nem maradt hatás nélkül. Miközben a lockdown kezdetén, november 17-én több, mint 7500 új fertőzöttet regisztráltak, a napi fertőzésszám azóta egyszer se érte el a 7000-et. Pénteken valamivel kevesebb, mint 5000 új eset volt.

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz megtekint egy osztrák laboratóriumot / SK, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek