+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. november 10. kedd, 09:05
Több kijelölt határállomáson lehet majd gyorstesztet csináltatni, a szigorítások jövő héttől jöhetnek. Szlovákiában hétvégén másodszor is országos tesztelést tartottak.

A Denník N összefoglalója szerint a döntést a szlovákiai válságstáb hétfő délutáni ülésén hozták meg, eszerint

 

az északi szomszédunkhoz való beutazáshoz negatív PCR-teszt vagy Szlovákiában készült negatív antigén teszt szükséges majd, aminek meglétét ellenőrizni fogják a határon.

 

10-12 kijelölt határállomáson lehetőség lesz díjszabás ellenében antigén-tesztet készíttettni – a részleteket ezen a héten dolgozzák ki az illetékesek. Szlovákia eddig Magyarországot, Lengyelországot és Ausztriát az alacsonyabb kockázatú, „zöld” országok közé sorolta, de mostantól a szlovákok is az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ besorolásait használják, ami szerint minhárom ország a magas kockázatú „vörös” kategóriába tartozik. A beutazáshoz november 2. óta szükséges a negatív teszt, de annak meglétét eddig csak szúrópróbaszerűen ellenőrizték, ez változik meg a tervek szerint november 16-tól, azaz jövő hétfőtől.

 

Másodszor is országos tesztelés, tervben a harmadik forduló

 

A november 7-8-i hétvégén megtartott országos tesztelésből kimaradtak azok a járások, ahol az egy héttel korábbi tesztelés során a lakosság fertőzöttsége nem haladta meg a 0,7 százalékot. A 79 szlovákiai járásból így ezúttal csak 45-ben volt mintavétel,

 

több mint 2 millió 40 ezer embert teszteltek le, közülük 13 509 személynél mutatta ki a teszt a vírust, ami 0,66 százalékos fertőzöttséget jelent

 

– mondta el Jaroslav Naď védelmi miniszter hétfő délután az Igor Matovič miniszterelnökkel és Roman Mikulec belügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón. Egy héttel korábban a fertőzöttség 1,06 százalék volt, a mostani eredmény pedig a kormány értelmezése szerint a vírus terjedésének visszaszorulását jelzi. Az országos tesztelés harmadik fordulója két hét múlva jöhet, ekkor azonban már csak célzottan azokon a településeken lesz mintavétel, ahol a második körben egy százalék fölött volt a fertőzöttség. 

 

Mobil mintavételi pontok

 

Azokban a járásokban, ahol ezen a hétvégén nem volt tesztelés, hétfőn mobil tesztállomásokat állítottak fel – 25-öt országszerte – ahol bárki ingyenesen teszteltetheti magát. A tesztállomásokat az egészségügyi tárcának kellett volna biztosítania, de a minisztériumnak hétfő reggel csak 11 állomást sikerült megnyitnia a tervezett 25-ből. Ezt Igor Matovič az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí kudarcának tarta – Krajčí nem is vett részt a hétfő délutáni sajtótájékoztatón. Helyette Mikulec belügyminiszter jelentette be, hogy a tűzoltóság bevonásával délutánra sikerült mind a 25 mintavételi pontot kinyitni:

 

aki ezekben a járásokban teszteltetni akar, az általában a tűzoltószertárban teheti azt meg.

 

A hátrányos helyzetű gyerekek újra járhatnak iskolába

 

A váságstáb ülésén arról is döntés született, hogy részlegesen újranyitják az iskolákat. A jelenlegi korlátozások szerint csak a bölcsődék, óvodák és az általános iskolás alsó tagozatai működnek, felső tagozattól felfelé online folyik az oktatás.

 

A járvány első hulláma alatt 50 ezer gyerek esett ki teljesen az oktatásból,

 

akiknek a szociális hátterük miatt nem álltak rendelkezésükre azok az eszközök – számítógép, internet-hozzáférés –, amik a távoktatásban való részvételhez szükségesek lettek volna. Ezeknek a hátrányos helyzetű gyerekeknek biztosítani fogják az oktatást az iskolákban, a részleteket kedden jelenti be az oktatásügyi tárca.

 

NYITÓKÉPŽilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás