Szlovákia visszaállítja a határellenőrzést, negatív teszt kell majd a beutazáshoz

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.10. 09:05

Több kijelölt határállomáson lehet majd gyorstesztet csináltatni, a szigorítások jövő héttől jöhetnek. Szlovákiában hétvégén másodszor is országos tesztelést tartottak.

Szlovákia visszaállítja a határellenőrzést, negatív teszt kell majd a beutazáshoz

A Denník N összefoglalója szerint a döntést a szlovákiai válságstáb hétfő délutáni ülésén hozták meg, eszerint

 

az északi szomszédunkhoz való beutazáshoz negatív PCR-teszt vagy Szlovákiában készült negatív antigén teszt szükséges majd, aminek meglétét ellenőrizni fogják a határon.

10-12 kijelölt határállomáson lehetőség lesz díjszabás ellenében antigén-tesztet készíttettni – a részleteket ezen a héten dolgozzák ki az illetékesek. Szlovákia eddig Magyarországot, Lengyelországot és Ausztriát az alacsonyabb kockázatú, „zöld” országok közé sorolta, de mostantól a szlovákok is az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ besorolásait használják, ami szerint minhárom ország a magas kockázatú „vörös” kategóriába tartozik. A beutazáshoz november 2. óta szükséges a negatív teszt, de annak meglétét eddig csak szúrópróbaszerűen ellenőrizték, ez változik meg a tervek szerint november 16-tól, azaz jövő hétfőtől.

Másodszor is országos tesztelés, tervben a harmadik forduló

A november 7-8-i hétvégén megtartott országos tesztelésből kimaradtak azok a járások, ahol az egy héttel korábbi tesztelés során a lakosság fertőzöttsége nem haladta meg a 0,7 százalékot. A 79 szlovákiai járásból így ezúttal csak 45-ben volt mintavétel,

 

több mint 2 millió 40 ezer embert teszteltek le, közülük 13 509 személynél mutatta ki a teszt a vírust, ami 0,66 százalékos fertőzöttséget jelent

 

– mondta el Jaroslav Naď védelmi miniszter hétfő délután az Igor Matovič miniszterelnökkel és Roman Mikulec belügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón. Egy héttel korábban a fertőzöttség 1,06 százalék volt, a mostani eredmény pedig a kormány értelmezése szerint a vírus terjedésének visszaszorulását jelzi. Az országos tesztelés harmadik fordulója két hét múlva jöhet, ekkor azonban már csak célzottan azokon a településeken lesz mintavétel, ahol a második körben egy százalék fölött volt a fertőzöttség. 

Mobil mintavételi pontok

Azokban a járásokban, ahol ezen a hétvégén nem volt tesztelés, hétfőn mobil tesztállomásokat állítottak fel – 25-öt országszerte – ahol bárki ingyenesen teszteltetheti magát. A tesztállomásokat az egészségügyi tárcának kellett volna biztosítania, de a minisztériumnak hétfő reggel csak 11 állomást sikerült megnyitnia a tervezett 25-ből. Ezt Igor Matovič az egészségügyi miniszter, Marek Krajčí kudarcának tarta – Krajčí nem is vett részt a hétfő délutáni sajtótájékoztatón. Helyette Mikulec belügyminiszter jelentette be, hogy a tűzoltóság bevonásával délutánra sikerült mind a 25 mintavételi pontot kinyitni:

 

aki ezekben a járásokban teszteltetni akar, az általában a tűzoltószertárban teheti azt meg.

 

A hátrányos helyzetű gyerekek újra járhatnak iskolába

A váságstáb ülésén arról is döntés született, hogy részlegesen újranyitják az iskolákat. A jelenlegi korlátozások szerint csak a bölcsődék, óvodák és az általános iskolás alsó tagozatai működnek, felső tagozattól felfelé online folyik az oktatás.

 

A járvány első hulláma alatt 50 ezer gyerek esett ki teljesen az oktatásból,

 

akiknek a szociális hátterük miatt nem álltak rendelkezésükre azok az eszközök – számítógép, internet-hozzáférés –, amik a távoktatásban való részvételhez szükségesek lettek volna. Ezeknek a hátrányos helyzetű gyerekeknek biztosítani fogják az oktatást az iskolákban, a részleteket kedden jelenti be az oktatásügyi tárca.

 

NYITÓKÉPŽilinský Samosprávny Kraj / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek