+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 24. kedd, 19:32
A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos. Hétfőtől megkezdik a lockdown feloldását, ha kell, Róma akaratával szemben is.

A bozeni (bolzanói) kormányzat úgy döntött: szlovák mintára letesztelteti a valamivel több, mint félmilliós Dél-Tirol autonóm tartomány lakosságát. A tesztelésen nem volt kötelező a részvétel, de a tartományi vezetés abban bízott: önkéntes részvétel mellett is legalább a lakosság kétharmadát le lehet tesztelni.

 

Ez végül sikerült is: a hétvégén megkezdett, de egyes gyógyszertárakban még szerdán is elvégeztethető tesztelésen

 

eddig több, mint 350 ezren vettek részt.

 

Az előzetesen vártnál kevesebb fertőzöttet találtak: kedd estig 3 440 emberről – azaz az összes tesztelt kevesebb, mint egy százalékáról – derült ki, hogy – noha nincsenek tünetei – koronavírusos. Arno Kompatscher jobboldali tartományfőnök szerint azonban ez is fontos eredmény, mert így izolálni lehet mindenkit, aki fertőzött – elvégre jelenleg csak azok vannak karanténban vagy kórházban, akik tüneteket is produkáltak.

 

TÖBB, MINT 350 EZER DÉL-TIROLI VETT RÉSZT KEDD ESTIG A TÖMEGES TESZTELÉSEN. FOTÓ: DÉL-TIROLI KORMÁNY / FB

 

Kompatscher azért is akarta a tömeges tesztelést, hogy Rómával szemben meg tudja mutatni: a tartományban nem magas a rejtett fertőzésszám, és most még az eddig nem felfedezett pozitív eseteket is izolálni lehet. A tartományfőnök a déltiroli tévé olasz és német híradójában is megígérte:

 

a mostani tesztelés nyomán el lehet kezdeni a lazítást.

 

Ennek értelmében már november 30-ától, azaz jövő hétfőtől kinyithatnak ismét a boltok, üzletek. Hozzá kell tenni: Kompatscher csupán a jelenleg érvényben lévő olasz szabályokhoz „enyhíti“ az eddig azoknál is szigorúbb dél-tiroli előírásokat. A római kormány rendszeresen frissülő előírásai szerint ugyanis Dél-Tirol „vörös zónába“, azaz legszigorúbb korlátozások alá esik jelenleg. A jobboldali tartományfőnök hétfőtől azon üzletek és boltok megnyitását ígérhette tehát csak meg, amelyek bármely más olasz „vörös zónában“ eddig is nyitva lehettek.

 

December 4-től válthat majd Dél-Tirol az enyhébb „sárga zóna“ besorolásra, amely további boltok megnyitását, valamint a legtöbb iskolában a távoktatás megszűnését jelentheti. Olaszországban a kormány január 7-ig a legtöbb iskolában fenntartaná a távoktatást.

 

December 4-től Dél-Tirolban megnyithatnak a bárok, kávézók és éttermek

 

– ez is egy olyan lehetőség, amivel a többi olasz régió nem rendelkezik.

 

Róma és a tartomány között a síturizmus beindulása kapcsán robbant ki vita.

 

Miközben Giuseppe Conte olasz kormányfő szerint legkorábban januárban nyithatnak meg az olaszországi sípályák, a déltiroli síoktatók nem értenek vele egyet, és a tartomány autonómiájára hivatkozva azt követelik: már karácsonykor induljon be a síszezon, nyisson meg minden pálya, és induljanak el a síliftek.

 

NYITÓKÉP: Hétvégi tömeges tesztelés Dél-Tirolban / Dél-tiroli Kormány, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Radikális programmal vág neki a szélsőjobboldali párt az ősznek: kilépni az EU-ból, betiltani a környezetvédő tilalmakat, fizikai akadályokat a határokra.

A külsőségekre sem ügyelve esett egymásnak a jelenlegi román jobbközép kormánykoalíció két legerősebb pártja. Az ürügy egy hétvégi Covid-kórház körüli botrány volt.

A szétszakadt szlovák szélsőjobb parlamenten kívül maradna.

Bojko Boriszov elmondása szerint 2022-ben és 2023-ban az EU már majdnem hétezer forintos áron fogja beszerezni a német-amerikai oltóanyagot.

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás