Dél-Tirol letesztelte az egész tartományt, hétfőn már jönnek is a lazítások

Szerző: Techet Péter
2020.11.24. 19:32

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos. Hétfőtől megkezdik a lockdown feloldását, ha kell, Róma akaratával szemben is.

Dél-Tirol letesztelte az egész tartományt, hétfőn már jönnek is a lazítások

A bozeni (bolzanói) kormányzat úgy döntött: szlovák mintára letesztelteti a valamivel több, mint félmilliós Dél-Tirol autonóm tartomány lakosságát. A tesztelésen nem volt kötelező a részvétel, de a tartományi vezetés abban bízott: önkéntes részvétel mellett is legalább a lakosság kétharmadát le lehet tesztelni.

Ez végül sikerült is: a hétvégén megkezdett, de egyes gyógyszertárakban még szerdán is elvégeztethető tesztelésen

eddig több, mint 350 ezren vettek részt.

Az előzetesen vártnál kevesebb fertőzöttet találtak: kedd estig 3 440 emberről – azaz az összes tesztelt kevesebb, mint egy százalékáról – derült ki, hogy – noha nincsenek tünetei – koronavírusos. Arno Kompatscher jobboldali tartományfőnök szerint azonban ez is fontos eredmény, mert így izolálni lehet mindenkit, aki fertőzött – elvégre jelenleg csak azok vannak karanténban vagy kórházban, akik tüneteket is produkáltak.

TÖBB, MINT 350 EZER DÉL-TIROLI VETT RÉSZT KEDD ESTIG A TÖMEGES TESZTELÉSEN. FOTÓ: DÉL-TIROLI KORMÁNY / FB

Kompatscher azért is akarta a tömeges tesztelést, hogy Rómával szemben meg tudja mutatni: a tartományban nem magas a rejtett fertőzésszám, és most még az eddig nem felfedezett pozitív eseteket is izolálni lehet. A tartományfőnök a déltiroli tévé olasz és német híradójában is megígérte:

a mostani tesztelés nyomán el lehet kezdeni a lazítást.

Ennek értelmében már november 30-ától, azaz jövő hétfőtől kinyithatnak ismét a boltok, üzletek. Hozzá kell tenni: Kompatscher csupán a jelenleg érvényben lévő olasz szabályokhoz „enyhíti“ az eddig azoknál is szigorúbb dél-tiroli előírásokat. A római kormány rendszeresen frissülő előírásai szerint ugyanis Dél-Tirol „vörös zónába“, azaz legszigorúbb korlátozások alá esik jelenleg. A jobboldali tartományfőnök hétfőtől azon üzletek és boltok megnyitását ígérhette tehát csak meg, amelyek bármely más olasz „vörös zónában“ eddig is nyitva lehettek.

December 4-től válthat majd Dél-Tirol az enyhébb „sárga zóna“ besorolásra, amely további boltok megnyitását, valamint a legtöbb iskolában a távoktatás megszűnését jelentheti. Olaszországban a kormány január 7-ig a legtöbb iskolában fenntartaná a távoktatást.

December 4-től Dél-Tirolban megnyithatnak a bárok, kávézók és éttermek

– ez is egy olyan lehetőség, amivel a többi olasz régió nem rendelkezik.

Róma és a tartomány között a síturizmus beindulása kapcsán robbant ki vita.

Miközben Giuseppe Conte olasz kormányfő szerint legkorábban januárban nyithatnak meg az olaszországi sípályák, a déltiroli síoktatók nem értenek vele egyet, és a tartomány autonómiájára hivatkozva azt követelik: már karácsonykor induljon be a síszezon, nyisson meg minden pálya, és induljanak el a síliftek.

NYITÓKÉP: Hétvégi tömeges tesztelés Dél-Tirolban / Dél-tiroli Kormány, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek