+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 24. kedd, 19:32
A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos. Hétfőtől megkezdik a lockdown feloldását, ha kell, Róma akaratával szemben is.

A bozeni (bolzanói) kormányzat úgy döntött: szlovák mintára letesztelteti a valamivel több, mint félmilliós Dél-Tirol autonóm tartomány lakosságát. A tesztelésen nem volt kötelező a részvétel, de a tartományi vezetés abban bízott: önkéntes részvétel mellett is legalább a lakosság kétharmadát le lehet tesztelni.

 

Ez végül sikerült is: a hétvégén megkezdett, de egyes gyógyszertárakban még szerdán is elvégeztethető tesztelésen

 

eddig több, mint 350 ezren vettek részt.

 

Az előzetesen vártnál kevesebb fertőzöttet találtak: kedd estig 3 440 emberről – azaz az összes tesztelt kevesebb, mint egy százalékáról – derült ki, hogy – noha nincsenek tünetei – koronavírusos. Arno Kompatscher jobboldali tartományfőnök szerint azonban ez is fontos eredmény, mert így izolálni lehet mindenkit, aki fertőzött – elvégre jelenleg csak azok vannak karanténban vagy kórházban, akik tüneteket is produkáltak.

 

TÖBB, MINT 350 EZER DÉL-TIROLI VETT RÉSZT KEDD ESTIG A TÖMEGES TESZTELÉSEN. FOTÓ: DÉL-TIROLI KORMÁNY / FB

 

Kompatscher azért is akarta a tömeges tesztelést, hogy Rómával szemben meg tudja mutatni: a tartományban nem magas a rejtett fertőzésszám, és most még az eddig nem felfedezett pozitív eseteket is izolálni lehet. A tartományfőnök a déltiroli tévé olasz és német híradójában is megígérte:

 

a mostani tesztelés nyomán el lehet kezdeni a lazítást.

 

Ennek értelmében már november 30-ától, azaz jövő hétfőtől kinyithatnak ismét a boltok, üzletek. Hozzá kell tenni: Kompatscher csupán a jelenleg érvényben lévő olasz szabályokhoz „enyhíti“ az eddig azoknál is szigorúbb dél-tiroli előírásokat. A római kormány rendszeresen frissülő előírásai szerint ugyanis Dél-Tirol „vörös zónába“, azaz legszigorúbb korlátozások alá esik jelenleg. A jobboldali tartományfőnök hétfőtől azon üzletek és boltok megnyitását ígérhette tehát csak meg, amelyek bármely más olasz „vörös zónában“ eddig is nyitva lehettek.

 

December 4-től válthat majd Dél-Tirol az enyhébb „sárga zóna“ besorolásra, amely további boltok megnyitását, valamint a legtöbb iskolában a távoktatás megszűnését jelentheti. Olaszországban a kormány január 7-ig a legtöbb iskolában fenntartaná a távoktatást.

 

December 4-től Dél-Tirolban megnyithatnak a bárok, kávézók és éttermek

 

– ez is egy olyan lehetőség, amivel a többi olasz régió nem rendelkezik.

 

Róma és a tartomány között a síturizmus beindulása kapcsán robbant ki vita.

 

Miközben Giuseppe Conte olasz kormányfő szerint legkorábban januárban nyithatnak meg az olaszországi sípályák, a déltiroli síoktatók nem értenek vele egyet, és a tartomány autonómiájára hivatkozva azt követelik: már karácsonykor induljon be a síszezon, nyisson meg minden pálya, és induljanak el a síliftek.

 

NYITÓKÉP: Hétvégi tömeges tesztelés Dél-Tirolban / Dél-tiroli Kormány, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás