+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Az olaszországi gyógyszertárak eddig is komolyan kivették a részüket a járvány elleni küzdelemben, rengeteg helyen ugyanis lehetőség volt arra, hogy az ember letesztelje magát, hogy covidos-e. Mostantól a patikákban lehetőségük van beadniuk a kínai koronavírus elleni vakcinákat az egészségügyi problémák nélkül élőknek. Mégpedig így:

 

+ A gyógyszerészeket először megtanítják arra, hogyan kell beadni a covid elleni oltást.

 

Az oltást a szabadban vagy egy külön erre a célra kialakított helyiségben kell megejteni. Az is jó, ha a bezárt gyógyszertárban oltanak, a lényeg, hogy a gyógyszerekért és az oltásért jövők ne keresztezzék egymás útját odabent.

 

Az oltási időpontokat úgy kell meghatározniuk, hogy ne legyen sorbanállás.

 

Az oltás közben FFP2-maszkot kell hordania mindenkinek.

 

Hogy érdekeltté tegyék ebben a gyógyszertárasokat, minden beadott dózis után hat eurót fizet nekik az olasz állam – az erről szóló megállapodást Roberto Speranza egészségügyi miniszter hétfőn kötötte meg az olasz gyógyszerészek szövetségével és a régiók illetékeseivel. Noha nagyjából április végén lesz reális, hogy ez országszerte gyakorlattá válik, a liguriai Genovában kedden már 52 patikában elkezdték oltani az olasz oltási terv szerinti soron következő, 70-79 év közötti, komoly betegséggel nem rendelkezőket. Naponta 400 ember tudnak biztonságos körülmények között beoltani így.

 

Maga Mario Draghi olasz miniszterelnök is kedden kapta meg az oltást Rómában. A 73 éves, bankárból lett politikus az AstraZeneca vakcináját kapta, ahogyan felesége is. Kormánya húsvétra egész Olaszországot vörös zónának nyilvánította, azaz továbbra is csak elvitelre lehetnek nyitva az éttermek-cukrászdák-bárok, és a települését sem hagyhatja el senki. És aki most utazna Olaszországba, annak továbbra is kötelező magával hoznia egy 48 órán belüli negatív tesztet, és az hiába negatív, ezen felül kötelezően karanténba rakják 5 napig, megelőzendő a húsvéti vendégjárást.

 

Az országot a járványügyi adatok esetleges javulásától függetlenül alapvetően április 30-ig lezárni tervező Draghi közben bejelentette,

 

mérlegelik, hogy ha jók lesznek a fertőzési és oltási számok, hogyan lehetne lazítani április közepétől, úgy látják ugyanis, hogy az embereknek most leginkább reményre van szükségük.

 

A dél-tiroli automómia vezetője, Arno Kompatscher azt követelte tőle, hogy azon régiókban, ahol a járványügyi adatok engedik, Róma már húsvét után engedje újranyitni a vendéglátóhelyeket.

 

A NAPI ÚJ FERTŐZÖTTEK SZÁMÁNAK LAKOSSÁGARÁNYOS HÉTNAPOS MOZGÓÁTLAGA

 

FOTÓ: Gyógyszertár a vaddisznóhoz, Firenze / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás