A gyógyszertárakban is oltanak már a koronavírus ellen Olaszországban

Szerző: Bukovics Martin
2021.03.30. 13:21

Így gyorsítanák fel az oltásokat.

A gyógyszertárakban is oltanak már a koronavírus ellen Olaszországban

Az olaszországi gyógyszertárak eddig is komolyan kivették a részüket a járvány elleni küzdelemben, rengeteg helyen ugyanis lehetőség volt arra, hogy az ember letesztelje magát, hogy covidos-e. Mostantól a patikákban lehetőségük van beadniuk a kínai koronavírus elleni vakcinákat az egészségügyi problémák nélkül élőknek. Mégpedig így:

+ A gyógyszerészeket először megtanítják arra, hogyan kell beadni a covid elleni oltást.

Az oltást a szabadban vagy egy külön erre a célra kialakított helyiségben kell megejteni. Az is jó, ha a bezárt gyógyszertárban oltanak, a lényeg, hogy a gyógyszerekért és az oltásért jövők ne keresztezzék egymás útját odabent.

Az oltási időpontokat úgy kell meghatározniuk, hogy ne legyen sorbanállás.

Az oltás közben FFP2-maszkot kell hordania mindenkinek.

Hogy érdekeltté tegyék ebben a gyógyszertárasokat, minden beadott dózis után hat eurót fizet nekik az olasz állam – az erről szóló megállapodást Roberto Speranza egészségügyi miniszter hétfőn kötötte meg az olasz gyógyszerészek szövetségével és a régiók illetékeseivel. Noha nagyjából április végén lesz reális, hogy ez országszerte gyakorlattá válik, a liguriai Genovában kedden már 52 patikában elkezdték oltani az olasz oltási terv szerinti soron következő, 70-79 év közötti, komoly betegséggel nem rendelkezőket. Naponta 400 ember tudnak biztonságos körülmények között beoltani így.

Maga Mario Draghi olasz miniszterelnök is kedden kapta meg az oltást Rómában. A 73 éves, bankárból lett politikus az AstraZeneca vakcináját kapta, ahogyan felesége is. Kormánya húsvétra egész Olaszországot vörös zónának nyilvánította, azaz továbbra is csak elvitelre lehetnek nyitva az éttermek-cukrászdák-bárok, és a települését sem hagyhatja el senki. És aki most utazna Olaszországba, annak továbbra is kötelező magával hoznia egy 48 órán belüli negatív tesztet, és az hiába negatív, ezen felül kötelezően karanténba rakják 5 napig, megelőzendő a húsvéti vendégjárást.

Az országot a járványügyi adatok esetleges javulásától függetlenül alapvetően április 30-ig lezárni tervező Draghi közben bejelentette,

mérlegelik, hogy ha jók lesznek a fertőzési és oltási számok, hogyan lehetne lazítani április közepétől, úgy látják ugyanis, hogy az embereknek most leginkább reményre van szükségük.

A dél-tiroli automómia vezetője, Arno Kompatscher azt követelte tőle, hogy azon régiókban, ahol a járványügyi adatok engedik, Róma már húsvét után engedje újranyitni a vendéglátóhelyeket.

A NAPI ÚJ FERTŐZÖTTEK SZÁMÁNAK LAKOSSÁGARÁNYOS HÉTNAPOS MOZGÓÁTLAGA

FOTÓ: Gyógyszertár a vaddisznóhoz, Firenze / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek