+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 5. péntek, 20:26
Miközben Olaszország egésze nyitni kezdett, az autonóm Dél-Tirol kormányzata elrendelte: hétfőtől szigorodik a lockdown. A helyi bal- és jobboldali ellenzék keményen bírál.

Olaszországban a járványügyi szigorítások régiós szinten történnek – bár ezekről nem egyedül a régiók maguk, hanem a római kormányzattal közösen döntenek. Már a kínai koronavírus tavaly tavaszi megjelenésétől kezdve három zónába osztották az országot: a legszigorúbb vörösbe, az enyhébb narancssárgába és a legenyhébb sárgába. Akár heti rendszerességgel is – figyelembe véve az adatokat – változhatnak a besorolások.

 

Éppen ezért, amikor a héten arról szóltak a hírek, hogy Olaszország kinyitott, valójában az történt, hogy január közepétől nem volt már vörös besorolású régió. A vörös zóna azt jelentette, hogy ott többek között – szigorú kivételek mellett – teljes kijárási tilalom volt érvényben, az éttermeknek, bároknak végig zárva kellett lenniük.

 

Azaz már a narancssárga besorolás is nagy megkönnyebbülés, ott ugyanis már csak este 10 és hajnali 5 között van kijárási tilalom, és bár az éttermeknek és bároknak e régiókban még mindig zárva kell maradniuk, de este 10-ig elvitelre kiszolgálhatják a vendégeket. A sárga zónákban pedig a legnagyobb előrelépés, hogy ott nem kell az éttermeknek zárva lenniük, oda este hatig még be is lehet ülni – igaz, az este 10 és hajnali 5 közötti kijárási tilalom ezen helyeken is fennmaradt. (Ha érdekel, hogy miként zajlik az élet a lassan már egy hónapja sárga zónába tartozó Toszkána régióban, itt nézheted meg az Azonnali helyi fotóriportját.)

 

Jelenleg a „nyitás” tehát azt jelenti, hogy Olaszországban nincs vörös régió

 

– sőt, az ország nagy része (Szicília, Szardínia, Puglia, Umbria régiók kivételével) sárgának számít.

 

Egy kivétel azonban mégis akad: Dél-Tirol.

 

A többségében németek (részben pedig olaszok és ladinok) lakta autonóm megye azonban nem önálló régió, mert Trentinóval alkot egy közös régiót. Csak éppen a németség (osztrákság) jelenléte miatt ezen régión belül a bozeni (bolzanói) tartomány gyakorlatilag nagyobb autonómiát élvez, mint bármely régió. (Dél-Tirolt hivatalosan Bolzanói Autonóm Tartománynak hívják, mert az olaszok irredentizmust hallanak ki a Dél-Tirol kifejezésből.)

 

Túl hamar lazítottak?

 

Dél-Tirol az egész járvány alatt szerette a saját útját járni,

 

noha elvileg neki is le kellene egyeztetnie Rómával a járványügyi szigorításokat. Tavaly októberben – amikor Dél-Tirolban még az olasz átlaghoz képest relatíve jók voltak a fertőzési számok – a kötelező utcai szájmaszkviseleten veszett össze Bozen és Róma, amit Arno Kompatscher, a németeket és ladinokat képviselő, jobboldali Néppárt (SVP) jelölte tartományfőnök nem akart bevezetni.

 

Dél-Tirol a maga szervezettségét azzal is bizonyítani akarta, hogy egyedüliként Olaszországban – részben a szlovák példát követve – letesztelte novemberben a félmilliós lakosság nagy részét (a részvétel nem volt kötelező, de több, mint 350 ezren letesztelték magukat). Akkor alig egyszázaléknyi tünetmentes koronavírusost találtak csak – ami jó indok volt Kompatscher számára, hogy megkezdje a tartományában a nyitási politikát.

 

Az éltanuló Dél-Tirol azonban mostanra elvesztette ezt az előnyét (hasonló a helyzet Szlovákiával). Sebastian Kurz osztrák kancellár idén januárban kifejezetten „negatív példaként“ hivatkozott arra a Dél-Tirolra, amely történelmi okokból erősen kötődik Bécshez – ezt a kurzi beszólást rossz néven is vették helyben.

 

Kurz szerint ugyanis Dél-Tirol „könnyelműen“ kezdte volna meg túl hamar a lazításokat.

 

A kancellári jóslat végül tényleg bejött: Dél-Tirol nem sokra ment a már tavaly elkezdett nyitásával, mert a fertőzések nem csökkentek, sőt, az új, gyorsabban terjedő, de kevésbé súlyos lefolyású megbetegedést okozó brit vírusmutáció is megjelent – ezért a tartományi kormány, amelyet az SVP és a helyi Lega alkot, úgy döntött:

 

hétfőtől ismét szigorú lockdown jön.

 

Azaz mégiscsak lesz egyetlen vörös terület – még ha nem is régió – Olaszországban. Ennek értelmében:

 

+ szigorú kijárási tilalom jön, ami azt is jelenti, hogy nem lehet elhagyni (csak nyomós indokkal) még az adott várost sem, és utcán is csak munkába járás vagy más fontos indokból lehet tartózkodni;

 

+  bezárnak teljesen az éttermek, bárok, kávézók (az egyéb sport- vagy kulturális intézmények eddig is zárva voltak);

 

bezár minden más bolt is (az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével);

 

+  nem lehet turisztikai célzatból szállodai szobát kiadni, csak üzletiből;

 

+  visszaállnak a távoktatásra az iskolák.

 

A február 8-től érvényes szigorú lockdownszabályok

 

legalább három hétig mindenképpen érvényben maradnak.

 

Kompatscher annyiban mégiscsak „menteni“ próbálja az arcát, hogy a Rómával leginkább vitás kérdésben, miszerint kell-e a közterületen szájmaszkot hordani, nem szigorít – továbbra is csak egy-egy rizikós területnek számító övezetben lesz ez előírva.

 

ARNO KOMPATSCHER DÉL-TIROLI JOBBOLDALI TARTOMÁNYFŐNÖKNEK (KÖZÉPEN FARMERNADRÁGBAN) NEM JÖTT BE A KORAI NYITÁSI POLITIKA, MOST EGYEDÜLIKÉNT OLASZORSZÁGBAN SZIGORÚ LOCKDOWNT KELLETT ELRENDELNIE. FOTÓ: AK / FB

 

Az ellenzék tiltakozik

 

Mivel a bozeni SVP-Lega-kormány csütörtöki döntése nagyon hirtelen jött – ráadásul nem is kérdezték ki előtte a tartományi parlament véleményét –, az ellenzék azonnal tiltakozott.

 

A bozeni parlamentben a kormánykoalíciónak amúgy csak egyfős többsége van – de a vele szemben álló ellenzék, ahol az olasz balközéptől az Ausztria-párti szeparatista széljobbig mindenki megtalálható, ritkán tudott összefogni. Most azonban erre került sor. A szeparatista Dél-Tiroli Szabadság párt – nem összetévesztendő az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), amelynek amúgy van del-tiroli lerakata – arról beszél, hogy „Kompatscher tönkreteszi Dél-Tirolt“. A szintén ellenzéki konzervatív Enzian-párt (az Enzian magyarul tárnicsot jelent, ez egy virágszerint

 

Kompatscher eddigi nyitási politikájának és az egész tömeges tesztelésnek a kudarca, hogy most mégis lockdown lesz.

 

A helyi Öt Csillag párt azt emelte ki: a helyzetért most nem lehet Rómát vagy Brüsszelt hibáztatni, „a fertőzési számok tényleg magasak“. Az ellenzék ezért most egységesen követeli: hívják össze a bozeni parlamentet, és az döntsön a további lépésekről.

 

Dél-Tirol a síszezonról is lemaradhat

 

Hozzá kell tenni: Kompatscher eddigi politikáját – a lazításokat és a teszteléseket – az ellenzék is támogatta. Nem véletlenül mondja most azt Artur Oberhofer, a balliberális Tageszeitung bozeni napilap főszerkesztője, hogy

 

„a dél-tiroli különút zsákutcába vezetett“.

 

A dél-tiroli lockdown azért is jön nagyon rossz időpontban, mert Róma éppen most engedte meg: kinyithatnak február 15-től a sípályák és sífelvonók – de csak a sárga övezetben. Azaz Dél-Tirol jelentős turisztikai bevételtől eshet el más olasz alpesi régiók (Veneto, Lombardia stb.) örömére. Toni Ebner, a konzervatív Dolomiten főszerkesztője is – a lap amúgy az SVP-hez áll nagyon közel – a várható gazdasági károkra hívta fel a figyelmet.

 

NYITÓKÉP: Arno Kompatscher Sergio Mattarella olasz elnökkel közösen még 2017-ben dél-tiroli vadászokkal / Land Südtirol, Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A német Zöldek hétfőn döntik el: Baerbockkal vagy Habeckkel lesz-e esélyük az ország történetében először zöld kancellárt adni. Vajon kit és mit támogatnak a két magyar zöldpártnál? Megkérdeztük.

Az iskolák is újra teljesen nyitva vannak, bár az osztályokban továbbra is viselni kell a maszkot. Az országban heteken belül jöhet a teljes nyitás.

Az orosz cég így biztosan nem vehet részt a dukovany-i atomerőmű bővítésében. Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki.

Szilágyi György Jobbik-alelnököt indítják Jakab Péterék az előválasztáson a Budapest 14. választókerületben, ahol az előző két parlamenti választáson a Fidesz jelöltje nyert.

Az Európai Bizottság német elnöke protokollhibát vétett, amikor a kabinetfőnökével utasíttatta vissza az ukrán elnök meghívását Kijevbe.

Elszabadult a képregényboom Magyarországon, tele vagyunk jobbnál jobb címekkel: ötöt ajánlunk a klasszikusoktól Harari világmegfejtéséig!

Budapest a költségvetéséből egymilliárd forintot különített el arra, hogy a politikusok helyett a városlakók dönthessék el, hogy mit fejlesszenek ebből a pénzből. De mire akarják költeni az adóforintokat a budapestiek?

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás