+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Techet Péter
2020. október 16. péntek, 16:52
Olaszországban a kormány éjszakai kijárási tilalom bevezetésén gondolkozik. Campaniában a halloween ellen is hadakoznak, Milánó a kínai koronavírus új fővárosa, Dél-Tirol pedig nem dacol tovább Rómával.

Rekordot döntött Olaszországban a kínai koronavírusban újonnan megfertőződött emberek száma: még a tavaszi csúcsot jelentő napi 6000 fölötti számot is jócskán megugorva csütörtökön 8803 új esetet jelentettek a tesztállomások. Az éllovas ahogy tavasszal, úgy most is a Milánó központú északolasz Lombardia régió: csak itt 2067 új fertőzöttet regisztráltak. Ebből 503 Milánóból és a szűken vett agglomerációból jön, így a Corriera della Sera napilap már a koronavírus új epicentrumáról beszél a nagyvárossal kapcsolatban, a milánói számok október 4-e és 10-között ugyanis megduplázódtak.

 

Tavasszal kisebb lombardiai városokban, Bergamóban és Bresciában tombolt a járvány, a milánói kórház akkor a két kisebb városéval ellentétben egyáltalán nem került teljesítőképessége határához. Annak, hogy most épp Milánóban tombol a kínai koronavírus, a Corriera della Sera szerint egyszerű az oka: a város éjszakai élete miatt, vagyis azért, mert a helyi fiatalok a szigorúbb intézkedések ellenére is úgy buliztak tovább, mint előtte.

 

Nem véletlen, hogy Róma kijárási tilalmon gondolkodik

 

Egyelőre az olasz régiók reagálnak külön-külön az esetszámok megugrására. A délolasz Campaniában például október végéig bezárnak az iskolák. A liberális Il Sole 24 Ore napilap úgy értesült: a francia példa alapján

 

Giuseppe Conte kormánya este 10 és reggel 6 óra között kijárási tilalmat rendelne el

 

– ez persze azt is jelentené, hogy az olaszországi éttermeknek nem az eddigi éjfélkor, hanem már 10-kor be kéne zárniuk. A napilap úgy tudja: a Conte-kormány ennek bevezetését fontolgatja, de egyéb más szigorításokat is hozna. Ha átmegy a javaslat, teljesen be kellene zárniuk a sportlétesítményeknek, a fodrászoknak, a kozmetikai szalonoknak, de mozi- és színházi előadások se lehetnének.

 

Vincenzo De Luca, Campania baloldali régióelnöke – aki az iskolabezárásokat is már elrendelte – most is gyorsabb, mert bejelentette: legalábbis a halloween időszakában, ami a politikus szerint „az amerikai hülyeség netovábbja”, este tíz után mindent bezárat Campaniában, és erre a pár napra már most kijárási tilalmat fog elrendelni.

 

Matteo Salvini, a szélsőjobboldali Lega elnöke már most dühösen reagált a feltételezésekre is, szerinte „ha úgy teszünk, mintha háborús időszak lenne, lemészároljuk az ipart”. A politikus arra mutatott rá, hogy kijárási tilalomra csak háború idején kerül sor, és ő eleve

 

nem hiszi, „hogy a vírus fél 10-kor ágyba bújik”.

 

A politikus szerint „Olaszország a szépség”, de csak ez nem elég, ezért a gazdaságra is gondolni kell, amikor a kormány intézkedéseket hoz.

 

AZ ORSZÁG, AMIRE MASZKOT RAKTAK. NÉZD VÉGIG FIRENZEI FOTÓRIPORTUNKAT!

 

Dél-Tirol nem dacol tovább Rómával

 

Noha a bolzanoi/bozeni német autonóm megye, azaz Dél-Tirol jobboldali vezetése jóideig nem volt hajlandó alávetni magát a balközép-balpopulista római kormány szigorú intézkedéseinek, a hét végére Arno Kompatscher tartományfőnök maga jelentette be, hogy csak beszigorítanak ők is. A jövő hétfőtől életbe lépő szigorítás célja, hogy ne kerüljön sor újabb lockdownra, indokolta a politikus.

 

Ennek érdekében a bárok csak 23 óráig, az éttermek éjfélig tarthatnak nyitva, 18 óra után csak ülve, az asztalnál lehet fogyasztani bármit is. Közterületen mostantól tilos lesz ételt és italt árulni, vagyis ha lesznek is karácsonyi vásárok az adventi időszakban, ezeket forralt bor és almás rétes nélkül kell majd lezavarni. A legérdekesebb intézkedés a sportolni vágyókat érinti: az öltözőket bezárják, mivel rengeteg koronavírus-fertőzést a kontaktkutatások az öltözőkre vezettek vissza, ezért Kompatscher a Rai köztévé helyi német adásának nyilatkozva arra kért mindenkit, hogy még otthon öltözzön át, és sportolást követően otthon is zuhanyozzon le. Németországban egyébként már most is ez a gyakorlat: csak a cipőt lehet helyben átvenni.

 

Vagyis Dél-Tirol összességében még szigorúbb intézkedéseket is vezet be, mint amikre korábban Giuseppe Conte kormánya kérte. Egy különbséggel: míg Olaszország-szerte kötelező a szájmaszk viselése kültéren is idegenek közelében, ez Dél-Tirolra nem vonatkozik. Azaz Róma szerint igenis vonatkozik rájuk is, de Dél-Tirol ezt másként látja.

 

Kutyákkal szagoltatják ki a covidszagot

 

Miután a helsinki repülőtéren már eredményesen használnak bizonyos kutyákat arra, hogy kiszagolják, ki hordozza esetleg a kínai koronavírust, Olaszországban is egyre több helyen kezdték el kiképezni erre ezen állatok orrát. A Rai köztévé német adása be is mutatta, hogyan folyik Dél-Tirolban egy ilyen kéthetes tréning. Mint azt egy tréner elmondta, mivel lazán kiszagolják a kutyák, ha alacsony vagy magas egy illető vércukorszintje, ezért abból indulnak ki, hogy az erre kiképezett kutyák orra ugyanerre képes lesz a kínai koronavírus esetén is. Ehhez a kutyák covidos szagmintákat kapnak, persze olyanokat, amiket egy laboratórium olyanná kezelt, hogy már ne legyenek képesek továbbfertőzni. A céljuk ezzel az, hogy minél kevesebb rendezvényt kelljen lemondani a jövőben.

 

FOTÓ: Bukovics Martin, Firenze / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

Ebből nyáron akár óriási káosz is lehet: minden egyes EU-tagállam maga döntheti el, hogy elfogadja-e az EMA-engedéllyel nem rendelkező vakcinákat.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás