Bécs harminc tesztkonténerrel tehermentesíti a háziorvosokat

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.11. 11:58

Akinek fáj a torka, náthás, köhög, elmehet az egyikhez, és megtudhatja: koronavírusos-e vagy sem.

Bécs harminc tesztkonténerrel tehermentesíti a háziorvosokat

A héten három helyszínen (egyet Favoritenben, egyet Ottakringben, egyet az Aspernstraße U2-megállónál) koronavírus-gyorstesztes konténereket állít fel a bécsi városvezetés, és azt tervezik, hogy amennyiben a lakosság él a lehetőséggel, november végéig tovább bővítik ezek számát harmincra. A legjobb bécsi humort elővéve náthaellenőrző boxnak (Schnupfen-Check-Box) hívják őket.

A cél az, hogy tehermentesítsék a háziorvosokat és rendelőiket, vagyis hogy ne menjen mindenki köhögéssel, náthával és lázzal a háziorvosához, hogy megtudja, ő is koronavírusos lett-e.

Miután az a cél, hogy ahogy a rendelőkben, úgy a közterületeken se alakuljon ki tömeg, a pácienseknek a náthaellenőrző boxnál való teszteléshez valamely fényképes igazolványuk számának és társadalombiztosítási számuk megadásával online kell időpontot foglalniuk (mégpedig itt). Erre egy három napos időkeretben van lehetőségük, egy-egy tesztelésre tíz percet szán a rendszer, vagyis tíz percnyi idősávot lehet befoglalni előre 7-19 óra között. Peter Hacker, Bécs szociáldemokrata egészségügyi tanácsnoka szerint így nagyjából annyi embert tud letesztelni egy box, mint ahányat egy háziorvos is tudna, csak épp nem terhelődik a háziorvosi ellátás ezzel.

A boxban aztán egy koronavírus-gyorstesztként elhíresült antigén tesztet csinálnak, aminek eredményét ott helyben meg is lehet beszélni egy orvossal. Ha az eredmény az, hogy az illetőnek csak influenzája vagy sima megfázása van, az orvos természetesen abban is tud segíteni, és igazolást is ki tud állítani ahhoz, hogy a beteg táppénzre mehessen.

ÍGY NÉZ KI EGY BELÜLRŐL, MIELŐTT ELFOGLALJÁK AZ ORVOSOK

Ha viszont koronavírus-pozitív a teszteredmény, azesetben elvégeznek az illetőn ott helyben egy PCR-tesztet is, amit aztán továbbítanak egy laborba, majd a PRC-teszt eredményének megérkezéséig a pácienst otthoni karanténa küldik. A tesztre érkezőket arra kérik, vigyenek magukkal egy FFP2-maszkot arra az esetre, ha pozitív teszttel a zsebükben kellene hazasétálniuk – szükség esetén persze ott helyben is tudnak adni egyet.

Mindezért természetesen nem kell külön fizetnie a szolgáltatást igénybevevőknek, hiszen többek közt ennek a fedezésére is von le az állam az emberek béréből havonta különböző járulékokat.

A legfrissebb, november 10-i adatok szerint Bécsben most naponta 6600 körüli tesztet végeznek. Ha majd mind a harminc box felállna és maximális kihasználtsággal működne, az azt jelentené, hogy napi 2160 embert tudna Bécs városa pluszban tesztelni. A járvány kitörése óta több, mint 40 ezer ember fertőződött meg a kínai koronavírussal Ausztria fővárosában, 388 ember belehalt, 27 813 kigyógyult belőle.

FOTÓK: Peter Hacker / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek