Az egyik román kórházban már a folyosón tartják a koronavírusos betegeket

2020.11.25. 08:18

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra telnek be a kórházak intenzív osztályai. Közben azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Az egyik román kórházban már a folyosón tartják a koronavírusos betegeket

Keleti szomszédunk a koronavírus-járvány második hullámának tetején jár, állítják román politikusok. Teszik ezt azért, mert a naponta azonosított új esetszámok most már folyamatosan 10 ezer fő körül mozognak az országban, az intenzív osztályokon pedig nagyjából 1500 beteg fekszik. Az ország államelnöke, a jobbközép nemzeti-liberális Klaus Johannis szerint ez túl magas, és az ország egészségügyi rendszere így is roskadozik a koronavírus-járvány okozta nyomás alatt. A helyzet valóban így néz ki:

sorra derül ki a kórházakról, hogy beteltek az intenzív osztályaik, vagy valamilyen incidens következik be, amely rávilágít a román egészségügyi rendszer diszfunkcionalitására.

Például pár hete a kelet-romániai Karácsonkőn bennégtek a koronavírusos betegek a helyi kórház intenzív osztályán, a miniszterelnök pedig véletlenül elszólta magát, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a román kórházak intenzív osztályain.

Ezek után kedden este a főváros egyik legnagyobb járványkórházából, a Matei Balșból publikált egy koronavírussal beutalt állatorvos felvételeket a Facebook-oldalára. Az állatorvos bejegyzésében arról írt, hogy amellett, hogy az intenzív osztály kiköltözött a folyosókra – mivel máshol már nem volt hely –, de elismeréssel szólt az orvosokról és az általuk végzett emberfeletti munkáról is.

„Jóemberek, értsük meg végre, a román egészségügyi rendszer ezzel már nem tud szembenézni, és összeomlik – ha nem omlott össze már eddig.”

A felvételeken látszik, hogy a koronavírusos betegeket az intézmény folyosóin helyezték el, mivel mind a kórtermek, mind az intenzív osztály tele vannak. A betegek improvizált ágyakon, egy-egy oxigéntartály társaságában beletörődve ülnek. A helyzet nemcsak a fővárosban ilyen, hiszen a temesvári megyei kórházból is jelentették, hogy betelt az intenzív osztály, hasonló a helyzet a nagyszebeni kórházzal is.

NYITÓKÉP: A Matei Balș Kórház Facebook-oldaláról

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek