+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 25. szerda, 08:18
A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra telnek be a kórházak intenzív osztályai. Közben azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

Keleti szomszédunk a koronavírus-járvány második hullámának tetején jár, állítják román politikusok. Teszik ezt azért, mert a naponta azonosított új esetszámok most már folyamatosan 10 ezer fő körül mozognak az országban, az intenzív osztályokon pedig nagyjából 1500 beteg fekszik. Az ország államelnöke, a jobbközép nemzeti-liberális Klaus Johannis szerint ez túl magas, és az ország egészségügyi rendszere így is roskadozik a koronavírus-járvány okozta nyomás alatt. A helyzet valóban így néz ki:

 

sorra derül ki a kórházakról, hogy beteltek az intenzív osztályaik, vagy valamilyen incidens következik be, amely rávilágít a román egészségügyi rendszer diszfunkcionalitására.

 

Például pár hete a kelet-romániai Karácsonkőn bennégtek a koronavírusos betegek a helyi kórház intenzív osztályán, a miniszterelnök pedig véletlenül elszólta magát, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a román kórházak intenzív osztályain.

 

Ezek után kedden este a főváros egyik legnagyobb járványkórházából, a Matei Balșból publikált egy koronavírussal beutalt állatorvos felvételeket a Facebook-oldalára. Az állatorvos bejegyzésében arról írt, hogy amellett, hogy az intenzív osztály kiköltözött a folyosókra – mivel máshol már nem volt hely –, de elismeréssel szólt az orvosokról és az általuk végzett emberfeletti munkáról is.

 

„Jóemberek, értsük meg végre, a román egészségügyi rendszer ezzel már nem tud szembenézni, és összeomlik – ha nem omlott össze már eddig.”

 

 

A felvételeken látszik, hogy a koronavírusos betegeket az intézmény folyosóin helyezték el, mivel mind a kórtermek, mind az intenzív osztály tele vannak. A betegek improvizált ágyakon, egy-egy oxigéntartály társaságában beletörődve ülnek. A helyzet nemcsak a fővárosban ilyen, hiszen a temesvári megyei kórházból is jelentették, hogy betelt az intenzív osztály, hasonló a helyzet a nagyszebeni kórházzal is.

 

NYITÓKÉP: A Matei Balș Kórház Facebook-oldaláról

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás