Ausztriában még szigorúbb lockdown jöhet: az üzletek nagyrésze bezár, csak távoktatás lesz

Szerző: Techet Péter
2020.11.13. 17:03

A bécsi kormány szerint az eddigi korlátozások nem hozták az elvárt eredményt, ezért sajtóinformációk szerint még keményebb lockdown jön: az alapellátáson kívül minden boltnak be kell zárnia, az iskolákban pedig ismét jön a kizárólagos távoktatás.

Ausztriában még szigorúbb lockdown jöhet: az üzletek nagyrésze bezár, csak távoktatás lesz

Két héttel ezelőtt, október 30-án számolt be a magyar sajtóban először az Azonnali arról, hogy Ausztria szigorú járványügyi korlátozásokra készül – az osztrák sajtóban ugyanis addigra kiszivárogtak a tervek. A rákövetkező nap Sebastian Kurz kancellár valóban bejelentette a ma is érvényes szabályokat: este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom; éttermek, kávézók, bárok zárva; valamennyi kulturális intézmény (mozi, színház) zárva. Már akkor megígérték: két hét után felülvizsgálják az intézkedéseket.

Ez Magyarországon már csak azért is külön érdekes, mert Orbán Viktor magyar kormányfő a saját bevallása szerint Ausztriát, mintaként, egy általa kijelölt víruslaboratóriumként fogja fel, a Kurz-kormány intézkedéseit pedig kis késéssel ugyan, de egy az egyben lemásolta:

A további szigorításokat szombaton jelentik be

Noha akkor mindenki úgy vélte: a felülvizsgálat enyhítéseket jelenthet, az osztrák sajtó úgy értesült: szombat reggel Sebastian Kurz kancellár újabb szigorításokat jelent be. Ennek értelmében

a jelenlegi zárások mellett valamennyi boltnak, üzletnek (az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és bankok kivételével) teljesen be kéne csuknia; illetve az óvodáknak és az iskoláknak is be kéne zárniuk,

utóbbiaknak jönne ismét a távoktatás; bár azon gyerekek számára, ahol a szülők igénylik, biztosítanák a napi felügyeletet. Ezzel Ausztriában

szigorúbb lockdown jönne, mint a tavaszi,

mert akkor is ugyan minden zárva volt – ahogy most tervezik –, de nem volt esti kijárási tilalom.

Ennek értelmében a korlátozások ígért felülvizsgálata további szigorítást jelent, ugyanis nem csökkent a fertőzések mértéke a vártnak megfelelően. A növekedés üteme november 7-ig valamelyest csökkent, de most már ismét a lockdown előtti állapotnál magasabb a napi fertőzésszám. A lockdown első napján, november 3-án 6357 napi új fertőzést regisztráltak, rá kilenc napra, november 12-én (azaz csütörtökön) 7591 új eset volt.

Különösen Rudolf Anschober, zöld alkancellár elégedetlen, szerinte ugyanis nem csökkent volna kellő mértékben az osztrákok vásárlási kedve, ami miatt a boltokban, bevásárlóközpontokban terjedne a kínai koronavírus. A politikus hangsúlyozta:

a cél az, hogy az emberek közötti kontaktusokat negyedére csökkentsék

– ami tavasszal sikerült is –, és szerinte a mostani korlátozásokkal  ezt még nem érték volna el. A zöldpárti politikus azonban az osztrák sajtónak még nem akarta kommentálni a kiszivárgott információkat.

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz és Alexander Van der Bellen szájmaszkban az október 26-i nemzeti ünnepen / AVdB, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek