+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 13. péntek, 17:03
A bécsi kormány szerint az eddigi korlátozások nem hozták az elvárt eredményt, ezért sajtóinformációk szerint még keményebb lockdown jön: az alapellátáson kívül minden boltnak be kell zárnia, az iskolákban pedig ismét jön a kizárólagos távoktatás.

Két héttel ezelőtt, október 30-án számolt be a magyar sajtóban először az Azonnali arról, hogy Ausztria szigorú járványügyi korlátozásokra készül – az osztrák sajtóban ugyanis addigra kiszivárogtak a tervek. A rákövetkező nap Sebastian Kurz kancellár valóban bejelentette a ma is érvényes szabályokat: este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom; éttermek, kávézók, bárok zárva; valamennyi kulturális intézmény (mozi, színház) zárva. Már akkor megígérték: két hét után felülvizsgálják az intézkedéseket.

 

Ez Magyarországon már csak azért is külön érdekes, mert Orbán Viktor magyar kormányfő a saját bevallása szerint Ausztriát, mintaként, egy általa kijelölt víruslaboratóriumként fogja fel, a Kurz-kormány intézkedéseit pedig kis késéssel ugyan, de egy az egyben lemásolta:

 

 

A további szigorításokat szombaton jelentik be

 

Noha akkor mindenki úgy vélte: a felülvizsgálat enyhítéseket jelenthet, az osztrák sajtó úgy értesült: szombat reggel Sebastian Kurz kancellár újabb szigorításokat jelent be. Ennek értelmében

 

a jelenlegi zárások mellett valamennyi boltnak, üzletnek (az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és bankok kivételével) teljesen be kéne csuknia; illetve az óvodáknak és az iskoláknak is be kéne zárniuk,

 

utóbbiaknak jönne ismét a távoktatás; bár azon gyerekek számára, ahol a szülők igénylik, biztosítanák a napi felügyeletet. Ezzel Ausztriában

 

szigorúbb lockdown jönne, mint a tavaszi,

 

mert akkor is ugyan minden zárva volt – ahogy most tervezik –, de nem volt esti kijárási tilalom.

 

Ennek értelmében a korlátozások ígért felülvizsgálata további szigorítást jelent, ugyanis nem csökkent a fertőzések mértéke a vártnak megfelelően. A növekedés üteme november 7-ig valamelyest csökkent, de most már ismét a lockdown előtti állapotnál magasabb a napi fertőzésszám. A lockdown első napján, november 3-án 6357 napi új fertőzést regisztráltak, rá kilenc napra, november 12-én (azaz csütörtökön) 7591 új eset volt.

 

Különösen Rudolf Anschober, zöld alkancellár elégedetlen, szerinte ugyanis nem csökkent volna kellő mértékben az osztrákok vásárlási kedve, ami miatt a boltokban, bevásárlóközpontokban terjedne a kínai koronavírus. A politikus hangsúlyozta:

 

a cél az, hogy az emberek közötti kontaktusokat negyedére csökkentsék

 

– ami tavasszal sikerült is –, és szerinte a mostani korlátozásokkal  ezt még nem érték volna el. A zöldpárti politikus azonban az osztrák sajtónak még nem akarta kommentálni a kiszivárgott információkat.

 

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz és Alexander Van der Bellen szájmaszkban az október 26-i nemzeti ünnepen / AVdB, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás