Ausztriában egész novemberben este nyolctól kijárási tilalom jöhet

Szerző: Techet Péter
2020.10.30. 18:18

Szombaton mutatja be Sebastian Kurz az új járványügyi szigorításokat. Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint este 8 és reggel 6 óra között kijárási tilalmat vezetnek be, az éttermeknek pedig mind be kell zárniuk.

Ausztriában egész novemberben este nyolctól kijárási tilalom jöhet

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Rudolf Anschober egészségügyi miniszter eddig csak annyit jelentett be, hogy már szombat délután közlik a járványügyi szigorításokat – de azok bizonyosan jönnek. Előtte még egyeztetnek a „szociális partnerekkel” – ez Ausztriában a szakszervezeteket és a gazdasági kamarákat jelenti –, szombaton pedig Alexander Van der Bellen államfővel és az összes tartományfőnökkel.

Több osztrák napilap is azonban megszerezte a jobbközép-zöld kormány terveit, amelyeken – mivel az összes többi tárgyalás már lezajlott – legfeljebb az államfő és a tartományfőnökök érhetnek el változásokat. A tervezett intézkedések közül

a legszigorúbbnak az este 8 és reggel 6 óra közötti kijárási tilalom számít.

Németország szerdán rendelt el szigorú korlátozásokat, de kijárási tilalmat nem. Ahol érvényben van már ilyen – például Franciaország nagyrészén, Szlovéniában, valamint két olasz régióban –, ott a kijárási tilalom jóval később (este 10-kor vagy éjfélkor) kezdődik.

Az esti kijárási tilalom mellett az osztrák kormány bezáratná a színházakat, mozikat, uszodákat, tánciskolákat. Szintén

teljesen bezárnák az éttermeket,

csak ételelvitel kiadására lehetnének napközben nyitva – de bemenni akkor sem lehetne. Hasonlóan Németországhoz, Bécs is arra készül, hogy a turizmust betiltja: azaz

turisztikai céllal nem lehet a szállodákban szobát kiadni, kivenni.

Minden más üzlet nyitva maradhat, de egy vásárló számára legalább 10 négyzetméternyi helyet kell biztosítani. A könyvtárak és az állatkertek is nyitva maradhatnának. Az iskolai oktatás is megmaradhat, azaz nem kell áttérni távoktatásra. Azonban minden rendezvényt betiltanának, beleértve az esükövőket is, egyedül csak a profi sportesemények maradhatnak, de nézők nélkül.

A kormány azt tervezi, hogy ezen szigorú intézkedésekkel lassítani tudja a fertőzés terjedését. November 30-ával minden bevezetett intézkedés hatályát vesztené.

Jelenleg Ausztriában 44 ezer fertőzött van, közülük 1500-an szorulnak kórházi ellátásra (a rendelkezésre álló ágyak száma a koronavírusos betegek részére több, mint 7600). 263 személy intenzív ellátást igényel, ez a rendelkezésre álló ágyak több, mint harmada.

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz és Alexander Van der Bellen szájmaszkban az október 26-i nemzeti ünnepen / AVdB, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek