+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 30. péntek, 18:18
Szombaton mutatja be Sebastian Kurz az új járványügyi szigorításokat. Az osztrák sajtóhoz eljutott információk szerint este 8 és reggel 6 óra között kijárási tilalmat vezetnek be, az éttermeknek pedig mind be kell zárniuk.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Rudolf Anschober egészségügyi miniszter eddig csak annyit jelentett be, hogy már szombat délután közlik a járványügyi szigorításokat – de azok bizonyosan jönnek. Előtte még egyeztetnek a „szociális partnerekkel” – ez Ausztriában a szakszervezeteket és a gazdasági kamarákat jelenti –, szombaton pedig Alexander Van der Bellen államfővel és az összes tartományfőnökkel.

 

Több osztrák napilap is azonban megszerezte a jobbközép-zöld kormány terveit, amelyeken – mivel az összes többi tárgyalás már lezajlott – legfeljebb az államfő és a tartományfőnökök érhetnek el változásokat. A tervezett intézkedések közül

 

a legszigorúbbnak az este 8 és reggel 6 óra közötti kijárási tilalom számít.

 

Németország szerdán rendelt el szigorú korlátozásokat, de kijárási tilalmat nem. Ahol érvényben van már ilyen – például Franciaország nagyrészén, Szlovéniában, valamint két olasz régióban –, ott a kijárási tilalom jóval később (este 10-kor vagy éjfélkor) kezdődik.

 

Az esti kijárási tilalom mellett az osztrák kormány bezáratná a színházakat, mozikat, uszodákat, tánciskolákat. Szintén

 

teljesen bezárnák az éttermeket,

 

csak ételelvitel kiadására lehetnének napközben nyitva – de bemenni akkor sem lehetne. Hasonlóan Németországhoz, Bécs is arra készül, hogy a turizmust betiltja: azaz

 

turisztikai céllal nem lehet a szállodákban szobát kiadni, kivenni.

 

Minden más üzlet nyitva maradhat, de egy vásárló számára legalább 10 négyzetméternyi helyet kell biztosítani. A könyvtárak és az állatkertek is nyitva maradhatnának. Az iskolai oktatás is megmaradhat, azaz nem kell áttérni távoktatásra. Azonban minden rendezvényt betiltanának, beleértve az esükövőket is, egyedül csak a profi sportesemények maradhatnak, de nézők nélkül.

 

A kormány azt tervezi, hogy ezen szigorú intézkedésekkel lassítani tudja a fertőzés terjedését. November 30-ával minden bevezetett intézkedés hatályát vesztené.

 

Jelenleg Ausztriában 44 ezer fertőzött van, közülük 1500-an szorulnak kórházi ellátásra (a rendelkezésre álló ágyak száma a koronavírusos betegek részére több, mint 7600). 263 személy intenzív ellátást igényel, ez a rendelkezésre álló ágyak több, mint harmada.

 

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz és Alexander Van der Bellen szájmaszkban az október 26-i nemzeti ünnepen / AVdB, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás