+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. február 2. kedd, 13:45
Kórházak előtt üres ágyra órákig váró mentők, durva lezárások, német egészségügyi segélycsapatok, lesújtó adatok – ez van ma Portugáliában.

26 doktor, egészségügyi szakember és ápoló, 40 mobil és 10 hagyományos lélegeztetőgép-állomás, 150 ágy – ez a csapat indult útnak Berlinből Lisszabonba, a német kormány Portugáliának nyújtott hivatalos segítségeképpen, írja a Reuters. A segélycsapat egyelőre három hétig marad az országban.

 

Ausztria is besegít a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került portugáloknak: ők az intenzív ellátásra szoruló betegeket fogják befogadni Portugáliából, közölte Sebastian Kurz kancellár. Igaz, az átvenni szándékozott betegek pontos számát egyelőre nem közölték.

 

A helyzet ugyanis súlyos:

 

Portugália 850 intenzív ellátást nyújtani képes férőhelyéből már csak hét volt üres szombaton a kormány közlése szerint,

 

továbbá – mint azt a BBC írja –  a mentőautók olykor órákig állnak a kórházak előtt üres ágyra várva, és több kórháznak gondot jelent a helyhiány miatt a holttestek hűtött tárolása.

 

A kezelhetetlenné váló helyzet miatt határozta el magát Portugália arra, hogy nemzetközi segítséget kér a járvány kezelésére. Ezt minden ország meg is teheti járványhelyzetben, ha úgy látja, egyedül nem képes megbirkózni a feladatokkal. Portugália Németországhoz fordult, miközben a január 25-én nagy többséggel újraválasztott konzervatív Marcelo Rebelo de Souza elnök szükségállapotot rendelt el.

 

Letaglózó adatok

 

Az adatok súlyosak: november végétől december végéig csökkent a fertőzés, és halálozások trendje, az ország február 1-jei nyitáshoz készülődött, de aztán meredek emelkedés kezdődött, a múlt héten már 1985 ember halt meg, 33 százalékkal több, mint az azt megelőző héten.

 

Az utóbbi két hétben 170 ezer igazolt fertőzöttet találtak, miközben az összfertőzötti szám 720,5 ezer, elhunyt 12 482 beteg.

 

820,7 új esetet jelentettek egy hét alatt 100 ezer főre vetítve, ez jelenleg a legrosszabb adat a világon, messze megelőzve a második Montenegrót (599,3) és Spanyolországot (517,1).

 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint a két utolsó januári hét alapján a halálozások 100 ezer főre vetített számában is első az EU-ban Portugália a 247,5-ös mutatójával, a második Szlovénia (208,5). 23 ezer egészségügyben dolgozó kapta meg eddig a koronavírust, a fele gyógyult meg.

 

Eddig az ország 3,29 százalékát, 338,5 ezer embert tudott az állam beoltani, ez jobb arány, mint az EU-s átlag (2,86) vagy a magyar (2,18).

 

A brazil vírusmutánstól is tartanak a portugálok

 

Portugáliában attól félnek, megjelenhett a koronvírus júliusban felfedezett brazíliai mutánsa. Németország január 30-án megtiltotta a beutazást Portugáliából február 17-ig , előtte már Nagy-Britannia is bevezette a beutazási tilalmat január 15-től.

 

A korábban kimutatott brit és a dél-afrikai mutáns mind fertőzőbb, mint a legelterjedtebb változat, és a vakcinák is kevésbé hatékonyak ellenük. A brazil mutáns már Japánban is felbukkant, jelenleg is elemzik és tesztelik a WHO szakemberei a tulajdonságait, mint hogy vajon ez is gyorsabban terjed-e, írja a BBC.

 

De Portugális is korlátozza a kiutazást, és a belföldi utazást is: február 14-ig

 

péntek este 8-tól hétfő reggel 5-ig tilos a települések közötti utazás.

 

Emellett kijárási tlalom lépett érvénybe, hétköznap is csak igazolással lehet nagyobb utakat megtenni létfontosságú áruk beszerzése, egészségügyi okok, rászorulók segítése miatt.

 

Emellett rövid egészségügyi séta engedélyezett egyedül vagy az egy háztartásban élőkkel, valamint a kutyasétáltatás – időkorlát nélkül. Csak az létfenntartáshoz szükséges üzletek lehetnek nyitva hétköznapokon ahogy eddig, mint az élelmiszerboltok, a szupermarketek, valamint az egészségügyi intézmények. Az éttermek, kávézók csak elvitelre vagy házhozszállítással működhetnek, a piacokon csak élelmiszert lehet árulni. A boltoknak este 8-kor be kell zárni hétköznap, hétvégén pedig délután 1-kor, a szupermarketek ilyenkor 5-ig maradhatnak nyitva.

 

Fodrászok, edzőtermek, még a nyitott edzőpályák is, múzeumok, kulturális és szórakozóhelyek zárva vannak, a rerndezvények megtartása tilos.

 

Érdekelődtönk a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, átadunk-e lélegeztetőgépeket Portugáliának abból a 16 ezerből, amit nyárig sikerült beszereznünk, ha megérkezik a válasz, frissítjük cikkünket.

 

NYITÓKÉP: Aprizion / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás