+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 28. szerda, 20:35
Berlin és Párizs egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy csak jelentős lezárásokkal és szigorításokkal lehet a járvány terjedését megakadályozni. Franciaország és Németország novemberben nagyrészt leáll. Németországban a belföldi turizmust akarják nullára szorítani, Franciaországban pedig ismét csak engedéllyel lehet utcán tartózkodni.

Egész nap üléseztek a tartományi miniszterelnökök videókonferencián Németországban Angela Merkellel közösen, Párizsban pedig Emmanuel Macron egyeztetett a kormányával. A téma mindkét helyen a kínai koronavírus miatti járvány megfékezése volt, amire szerintük az eddigi szigorítások nem alkalmasak már.

 

Németországban kedden már napi 14 ezer új esetet jelentettek, főleg a nyugati és déli tartományok érintettek, ott egy hét alatt már duplázódnak az esetszámok. Franciaországban is rekordmegfertőződés volt, ami ott kedden napi 33 ezer új esetet jelentett.

 

Már korábban a francia kórházak szövetségének elnöke azt mondta: ha nem jön a lockdown, a kórházak nem fogják tudni bírni a nyomást. Hasonlótól tartott Angela Merkel német kancellár is, aki szerint ha négy héten át folyamatosan duplázódnak az esetszámok – ami az elmúlt egy hétben történt Németországban –, akkor november végén a német kórházak is telitődhetnek.

 

Németország: éttermek, szállodák, kulturális élet színhelyei teljesen bezárnak

 

Ennek megfelelően kora este a német kormány a tartományi miniszterelnökökkel közösen – elvégre a járványügy Németországban elsősorban tartományi hatáskör – nagyon szigorú intézkedéscsomagot fogadott el, ami

 

már hétfőtől életbe lép.

 

+ Szabadban csak rokonok vagy olyan személyek tartózkodhatnak együtt, akik közös háztartásban élnek, de számuk ekkor sem haladhatja meg a tíz főt.

 

+ Felszólítják az embereket, hogy ha nem szükséges, tekintsenek el mindenféle belföldi utazástól.

 

+ Ennek érdekében

 

egész novemberben a szállodáknak gyakorlatilag be kell csukniuk,

 

mert nem fogadhatnak turistákat (csak kivételesen, például a munkával összefüggésben, adhatnak ki szobát).

 

+ Minden olyan rendezvény, amely szórakoztató vagy kulturális célt szolgál, egész novemberben tilos lesz. Sportesemények csak zárt kapuk mellett lehetségesek.

 

+ Minden mozinak, színháznak, bordélyháznak, uszodának, sportlétesítménynek, múzeumnak, fitneszközpontnak be kell egész novemberben zárnia.

 

+ Minden

 

étteremnek, bárnak, kávézónak egész novemberben be kell zárnia,

 

Csak étel elvitelére lesz lehetőség.

 

+ Minden kozmetika-, tetováló és masszázsszalonnak egész novemberben zárva kell maradnia. A fodrászatok azonban nyitva maradhatnak.

 

+ A jelentős eltérés a tavaszi lockdownhoz képest, hogy minden más üzlet, bolt nyitva maradhat, de csak akkor, ha biztosítani tudja, hogy egy bent tartózkodó személyre 10 négyzetméternél nagyobb hely jut.

 

+ Szintén különbség a tavaszi lockdownhoz képest, hogy az iskoláknak és óvodáknak nem kell bezárniuk. Az egyetemi oktatás azonban eleve a legtöbb egyetemen – az őszi szemeszter még nem kezdődött el – online lesz.

 

Noha az egész országra vonatkoznak a rendelkezések, amit ma eldöntöttek a tartományi miniszterelnökök, a helyi végrehajtástól függ a megvalósulás. Egy tartomány először azt jelentette be, hogy nem fog minden intézkedést megvalósítani: a kommunista Bodo Ramelow vezette Türingia azt közölte először, hogy a szerda este elfogadott intézkedéscsomagból csak azt hajtja végre, ami „a tudományos ismereteink alapján hatékonyan és arányosan járul hozzá a járvány megfékezéséhez“. Ramelow azonban szerda estére ezt visszavonta, azaz Türingia se lesz kivétel.

 

Franciaország is a lockdown mellett dönt

 

Emmanuel Macron este 8-kor fordult egy televíziós beszédben a néphez. Azt hangsúlyozta, hogy

 

„a köztársaság feladata polgárainak egészségét megvédeni“,

 

ezért van szükség szigorításra. Kijelentette: nem hisz az egészség és a gazdaság szembeállításában, mindkettőt kell védeni: „A vírus Franciaországban olyan gyorsasággal terjed, amit a legpesszimistább forgatókönyvek se láttak előre“.

 

Macron péntektől lockdownt jelentett be Franciaországban, de ennek pontos részleteit még nem mondta el. Annyit közölt: az iskolák nyitva maradhatnak, amint a legtöbb üzletnek se kell bezárnia. Viszont

 

minden étteremnek és kulturális intézménynek be kell csuknia,

 

amint jelentősen szigorítják, hány ember tartózkodhat közösen az utcán. Mint tavasszal, most is

 

csak engedéllyel lehet eleve az utcára menni

 

– ha valakinek a munkája, bevásárlás vagy éppen orvoslátogatás miatt szükséges. Macron arra kérte a munkaadókat, hogy – amennyiben lehetséges – megint engedjék a munkavállalókat home office-ra átállni. Szerinte általánossá kell tenni az otthoni munkavégzést.

 

A részleteket csütörtökön tárgyalja meg a kormány, majd Macron ígérete szerint a parlament is – bár túl hosszú vita nem várható, ha a konkrét intézkedéseket már holnap bejelenti egy sajtótájékoztatón Jean Castex kormányfő, és ezeknek eleve már péntektől hatályba kell lépniük. Macron azt mondta: a szabályok

 

„legalább december 1-ig“ érvényben is maradnak,

 

és utána döntenek az esetleges folytatásról. Macron emellett gazdaságsegítő programokat is bejelentett – 10 ezer eurós támogatást kapnak azok, akik nem tudják jelenleg a vállalkozásukat folytatni –, de ezek részleteit is majd a kormányfő jelenti be csütörtökön.

 

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron és Angela Merkel / Elysée-palota, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás