+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 24. kedd, 20:42
Emmanuel Macron kedd esti beszédében jelentette be: január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Kedd este 8-kor Emmanuel Macron francia államfő a televízióban, a rádióban és több internetes honlapon egyszerre közvetített beszédben számolt be a járványügyi korlátozások feloldásáról.

 

Elmondta: az eddigi szigorítás meghozta a várt hatást, mert csökkenésnek indultak a napi esetszámok, és kevesebben vannak most már intenzív osztályon is. Macron kijelentette:

 

„elértük a második hullám csúcsát“, azaz meg lehet kezdeni a folyamatos enyhítéseket.

 

Három dátumot nevezett meg, amikor az eddigi korlátozásokat – ha nincs visszaesés az esetszámokban – folyamatosan fel lehet oldani:

 

November 28-ától, már most szombattól lehetséges lesz – noha az általános kijárási tilalom fennmarad –

 

+ a lakóhelytől 20 kilométeren belül, akár három órán át sétálni;

 

+  lehetségessé válhatnak az iskolán kívüli tevékenységek a gyerekek számára (a távoktatás azonban fennmarad);

 

+  megnyílhatnak a boltok, üzletek és a könyvtárak.

 

December 15-től – ha nincs visszaesés az esetszámokban –

 

+  vége lesz a napközbeni kijárási tilalomnak;

 

+  ezt este 9 és reggel 7 közötti időszakos kijárási tilalom váltja fel, de karácsonykor és szilveszterkor teljesen feloldja a francia állam a kijárási tilalmat;

 

+  megnyilhatnak a mozik, a színházak, a múzeumok,

 

+  és lehetőség lesz vallási szertartásokat is tartani;

 

+  azonban az éttermek, bárok, szórakozóhelyek továbbra is zárva maradnak ezután is.

 

Január 20-tól

 

+  nyilhatnak meg az éttermek, bárok, kávézók, zárt sportlétesítmények;

 

+  teljesen megszűnik az időszakos kijárási tilalom is;

 

+  beindulhat az oktatás (az egyetemi oktatás február elején indulhat ismét el).

 

Macron arra kérte a franciákat, hogy maradjanak „szolidárisak“, ne higyjenek „az összeesküvés-elméleteknek“, ne legyenek „relativisták“. Azt ígérte: tavasztól megindulhat a koronavírus elleni oltás, de azt is hozzátette, hogy

 

ezt nem teszik majd kötelezővé.

 

Macron hozzátette: Franciaország ugyanúgy le fogja győzni a koronavírust, ahogy megküzd a terrorizmussal és a globális klímaválsággal is.

 

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron a dolgozószobájában / EM, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás