+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. december 8. kedd, 11:57
Noha a franciaországi esetszámok nem csökkennek a várt mértékben, Macron kitart amellett, hogy december 15-től újabb enyhítések jöjjenek.

Október végétől Franciaország nagyon szigorú lockdownt vezetett be – hivatalosan december elsejéig. Macron elnök ezért már november végén közölte a lazítások menetrendjét. Ennek értelmében már most lehetséges akár a lakástól 20 kilométerre eltávolodni, valamint ismét kinyithattak a könyvtárak, boltok, üzletek.

 

Az újabb nyitás december 15-én jönne: jövő keddtől kinyithatnának a mozik és a színházak is, a napközbeni kijárási tilalmat pedig esti kijárási tilalom váltaná fel.

 

Hétfőn azonban felmerültek olyan hírek, hogy a kormány mégis kitolná a feloldásokat. Jérôme Salomon, a nemzeti egészségügyi hivatal vezetője ugyanis nagyon pesszimista képet vázolt fel: szerinte a célként kitűzött napi esetszámokat nem tudták még elérni, pedig a cél eleve az lenne szerinte, hogy a napi új fertőzések száma ne haladja meg az ötezret. Kevesebb, mint egy héttel az újabb enyhítések előtt azonban majdnem ennek kétszerese a napi esetszám. Macron novemberben még az ötezres szám eléréséhez kötötte, hogy jöhet-e december 15-én az újabb enyhítés.

 

A közszolgálati FranceInfo azonban úgy értesült: Macron elnök nem fontolgatja az enyhítések elhalasztását. Az egyetlen kérdés, ami még vitatott a kormányban, a színházak és a mozik megnyitása, de az biztos: karácsonyra nagyobb mozgásszabadságot akarnak biztosítani a franciáknak. Azt azonban Olivier Véran egészségügyi miniszter is elismerte: a számok nagyon rosszak. Macron elnök azonban vélhetően nem akarja már rögtön elvenni a franciák kedvét a lazítások elhalasztásával, hanem esetleg majd a januári lazítást tolhatja ki. Ráadásul a decemberi lazítás legfontosabb eleme, a mozik és színházak megnyitása most is kérdéses még.

 

Ha minden a november végén bejelentett ütem szerint halad, december 15. után január 10-én jöhet a következő lazítás. Ekkortól megnyílhatnának az éttermek, kávézók is, elkezdődhetne ismét az oktatás az iskolákban (azaz vége lenne a távoktatásnak), és feloldanák az esti kijárási tilalmat is.

 

Mint ismert: a Rajna másik oldalán, Németországban is viták folynak a korlátozásokról. Miközben Angela Merkel és a bajor kormányfő, Markus Söder a további szigorítást támogatná, a többi tartományi miniszterelnök blokkolja ezen terveket. 

 

Nem csak Franciaország lazít.

 

Olaszországban jelenleg már nincs „vörös zóna“, miuta Abruzzo régió sem számít már súlyosan fertőzöttnek. Ausztria is megkezdte a lassú enyhítést. Hétfőtől ismét kinyithatnak az üzletek, megkezdődhetett bizonyos iskolákban az oktatás, de továbbra is este 8 és reggel 6 között kijárási tilalom van érvényben – jelentős korlátozásokkal.

 

Magyarországon a szigorú korlátozások január 11-ig érvényben maradnak. A szilveszterre biztosan vonatkozni is fognak, a karácsony szabályokat pedig pár nappal az ünnep előtt jelenti majd be Orbán Viktor.

 

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron a dolgozószobájában / EM, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ha nem nő meg az AstraZeneca vakcina elfogadottsága, kérdéses, hogy Németországban tartható lesz-e az oltási kampány menetrendje.

Az 1703-ban alapított Wiener Zeitungban kötelező jelleggel állami és gazdasági hirdetmények is megjelennek. Ennek vetnének véget.

Akik tavaly lettek nagykorúak és a járvány miatt lemaradtak erről, azok idén csaphatnak le ezekre.

Perón úgy foglalta össze karrierjét, hogy első elnökségét az apáknak, a másodikat az anyáknak, a harmadikat pedig a gyermekeiknek köszönheti.

Korábban egyszer már elkezdték a tanügyi alkalmazottak beoltását, de mivel kevés oltóanyag érkezett, ezért le kellett állítani a projektet. Most nagyon belehúznának.

A parlament nemzetbiztonsági bizottságát elnöklő jobbikos Stummer János azt állítja: titkos alagutat építtetne magának Orbán Viktor a Puskás-stadionba. A kormányzat szerint ez nem teljesen van így.

Václav Klaus az egyik legismertebb kritikusa a koronavírus elleni intézkedéseknek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás