Macron kitart a korlátozások lazítása mellett

Szerző: Techet Péter
2020.12.08. 11:57

Noha a franciaországi esetszámok nem csökkennek a várt mértékben, Macron kitart amellett, hogy december 15-től újabb enyhítések jöjjenek.

Macron kitart a korlátozások lazítása mellett

Október végétől Franciaország nagyon szigorú lockdownt vezetett be – hivatalosan december elsejéig. Macron elnök ezért már november végén közölte a lazítások menetrendjét. Ennek értelmében már most lehetséges akár a lakástól 20 kilométerre eltávolodni, valamint ismét kinyithattak a könyvtárak, boltok, üzletek.

Az újabb nyitás december 15-én jönne: jövő keddtől kinyithatnának a mozik és a színházak is, a napközbeni kijárási tilalmat pedig esti kijárási tilalom váltaná fel.

Hétfőn azonban felmerültek olyan hírek, hogy a kormány mégis kitolná a feloldásokat. Jérôme Salomon, a nemzeti egészségügyi hivatal vezetője ugyanis nagyon pesszimista képet vázolt fel: szerinte a célként kitűzött napi esetszámokat nem tudták még elérni, pedig a cél eleve az lenne szerinte, hogy a napi új fertőzések száma ne haladja meg az ötezret. Kevesebb, mint egy héttel az újabb enyhítések előtt azonban majdnem ennek kétszerese a napi esetszám. Macron novemberben még az ötezres szám eléréséhez kötötte, hogy jöhet-e december 15-én az újabb enyhítés.

A közszolgálati FranceInfo azonban úgy értesült: Macron elnök nem fontolgatja az enyhítések elhalasztását. Az egyetlen kérdés, ami még vitatott a kormányban, a színházak és a mozik megnyitása, de az biztos: karácsonyra nagyobb mozgásszabadságot akarnak biztosítani a franciáknak. Azt azonban Olivier Véran egészségügyi miniszter is elismerte: a számok nagyon rosszak. Macron elnök azonban vélhetően nem akarja már rögtön elvenni a franciák kedvét a lazítások elhalasztásával, hanem esetleg majd a januári lazítást tolhatja ki. Ráadásul a decemberi lazítás legfontosabb eleme, a mozik és színházak megnyitása most is kérdéses még.

Ha minden a november végén bejelentett ütem szerint halad, december 15. után január 10-én jöhet a következő lazítás. Ekkortól megnyílhatnának az éttermek, kávézók is, elkezdődhetne ismét az oktatás az iskolákban (azaz vége lenne a távoktatásnak), és feloldanák az esti kijárási tilalmat is.

Mint ismert: a Rajna másik oldalán, Németországban is viták folynak a korlátozásokról. Miközben Angela Merkel és a bajor kormányfő, Markus Söder a további szigorítást támogatná, a többi tartományi miniszterelnök blokkolja ezen terveket. 

Nem csak Franciaország lazít.

Olaszországban jelenleg már nincs „vörös zóna“, miuta Abruzzo régió sem számít már súlyosan fertőzöttnek. Ausztria is megkezdte a lassú enyhítést. Hétfőtől ismét kinyithatnak az üzletek, megkezdődhetett bizonyos iskolákban az oktatás, de továbbra is este 8 és reggel 6 között kijárási tilalom van érvényben – jelentős korlátozásokkal.

Magyarországon a szigorú korlátozások január 11-ig érvényben maradnak. A szilveszterre biztosan vonatkozni is fognak, a karácsony szabályokat pedig pár nappal az ünnep előtt jelenti majd be Orbán Viktor.

NYITÓKÉP: Emmanuel Macron a dolgozószobájában / EM, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek