Németország és Franciaország is kritizálja az EU-n belüli utazás teszteléshez kötését

Szerző: Fekő Ádám
2021.12.17. 07:55

Emmanuel Macron és Olaf Scholz közösen jelentették be, az ő országaikban ilyen biztos nem lesz.

Németország és Franciaország is kritizálja az EU-n belüli utazás teszteléshez kötését

Német-francia koalíció védheti az Európai Unión belüli szabad mozgást: Franciaország elnöke, Emmanuel Macron és Németország kancellárja, Olaf Scholz sajtótájékoztatón hangoztatta, ellenzik a kötelező koronavírus-tesztek bevezetését az uniós országokba való beutazáskor - írja a Politico. „Fontos a szabad mozgás Európában” – mondta Scholz.

Macron a gyakorlati oldaláról közelítette meg a kérdést, a politikus szerint hozzá vagyunk nőve egy jól működő belső piachoz.

Franciaország több unión kívüli országból érkező utazótól is elvárja a negatív tesztet beutazáskor, de mint mondta, a „belső körtől” soha nem várnának el ilyet, hiszen ha valahol bevezetik, gyorsan elterjed máshol is.

Nyilván nem véletlenül most emelte ki az Unió két vezető országának vezetője a gondolatait, hiszen Olaszország és Görögország is a héten jelentette be, hogy főleg a koronavírus omikron variánsának terjedése miatt negatív teszttel lehet csak beutazni az országba. 

Nagyon úgy tűnik, az Unióban mintha a covid kellett volna a szabad mozgás és funkcionáló közös piac fontosságának felismeréséhez: épp a héten született egy határozat is azzal kapcsolatban, hogy ennek a belső mozgásnak a védelme érdekében kell megerősíteni a külső határok védelmét.

Az omikron pár napja már hivtalosan is felbukkant Magyarországon, az ugyanakkor továbbra sem egyértelmű, mennyire kell tőle félni: az biztos, hogy könnyen fertőz (egy friss tanulmány szerinte egy ember ötnek adja át), de a tünetei jóval enyhébbek, mint a koronavírus eddigi variánsainak. Az eddig ismert tudnivalókat ide kattintva olvashatod el ezzel kapcsolatban.

KIEMELT KÉP: Reinard Thrainer / Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek