Keddtől Ausztriában bezárnak a boltok és az iskolák, és jön az egésznapos kijárási tilalom

Szerző: Techet Péter
2020.11.14. 14:20

Az osztrák sajtóhoz kiszivárgott kormányzati tervek értelmében a bécsi kormány a jelenlegi járványügyi szigorításokat nem feloldja, hanem erősíti. Budapest eddig mindenben másolta Bécs járványügyi politikáját. Most azonban mutatjuk azon gazdasági intézkedéseket is, amelyeket Budapest nem vett át!

Keddtől Ausztriában bezárnak a boltok és az iskolák, és jön az egésznapos kijárási tilalom

Cikkünk folyamatosan frissül, gyere vissza később is!

Amint arról az Azonnali már pénteken beszámolt:

Ausztriában szombaton a jobbközép-zöld kormány új járványügyi szigorításokat jelent be.

A jelenlegi korlátozások november 3-tól voltak érvényesek, ezek értelmében már most is tilos este 8 és reggel 5 között utcára menni; az éttermek, kávézók és valamennyi kulturális intézmény, így a mozik, színházak például bezártak. Sebastian Kurz jobboldali-zöld kormánya november elején azt ígérte: két hét után felülvizsgálják az intézkedéseket, hogy meghozták-e a várt hatást.

Ez azonban nem történt meg: a fertőzési esetszám nem csökkent a várt mértékben. November 2-án, a lockdown előtti utolsó napon – amikor az iszlamista terrortámadás is történt Bécsben – 4135 új esetet regisztráltak,

a lockdown alatt azonban nem állt meg a növekedés:

november 13-án már 9586-an fertőzödtek meg egy nap alatt a kínai koronavírusban.

Éppen ezért – amint várható volt – a kormány a lockdown felülvizsgálatával a szabályokat szigorítani fogja. A hivatalos sajtótájékoztató csak szombat délután jön, de az osztrák sajtóhoz már kikerültek a tervek – ezek értelmében jövő keddtől egészen december 6-ig, azaz Mikulás napjáig:

+ a jelenlegi étterem- és egyéb bezárások mellett valamennyi boltnak, üzletnek is be kell zárnia egész nap (kivételt az élelmiszerboltok, a trafikok, a benzinkutak, a gyógyszertárak és a bankok jelentenek);

+ a jelenlegi esti kijárási tilalmat egésznapos kijárási tilalom váltja fel – bár számos engedménnyel: így értelemszerűen dolgozni továbbra is el lehet menni, ahogy az egészségügyi séta (kutya nélkül is) engedélyezett;

+ minimálisra kell szorítani a fizikai kapcsolatokat, ennek értelmében mindenki csak közeli hozzátartozójával vagy valamilyen okból számára fontos emberrel (például orvosával vagy közeli barátaival) találkozhat;

+ bezárnak az óvodák és az iskolák; utóbbiakban távoktatásra térnek át – de mindkét helyen azon gyerekek számára, akikre szülei nem tudnak vigyázni, egésznapos felügyeletet biztosítanak;

+ a tüntetéteseket nem tiltják be, ha valaki ilyen okból hagyná el a lakását, az engedélyezettnek számít a kijárási tilalom alatt is.

Mint ismert: Orbán Viktor kedden az állami televízióban azt mondta, hogy

Ausztria „a mi laboratóriumunk”, az ottani számokat és intézkedéseket követi a magyar kormány.

Ez valóban így van: a Magyarországon jelenleg érvényes korlátozások szószerinti másolatai az osztrák szabályoknak. Gulyás Gergely az Azonnali kérdésére megerősítette: az osztrák modell szószerinti másolása nem sérti az ország szuverenitását.

A gazdasági segítségnyújtásban Budapest eddig se követte Bécset

A másolás azonban nem vonatkozik a lockdown okozta gazdasági károk enyhítésére, itt Budapest és Bécs más politikát folytat. Ausztriában jelenleg:

+ teljeskörű Kurzarbeitgeld jár mindenkinek, aki nem tudja ellátni teljesen a lockdown miatt a munkáját: ez a korábbi fizetésének 90 százaléka, ha a bruttó bére nem haladja meg az 1700 eurót; ha a bruttóbér nem éri el a 2850 eurót, akkor 85 százalék; afelett pedig a korábbi fizetés 80 százaléka jár;

+ havi bruttó 5370 euróig a munkaügyi hatóságok megfizetnek minden olyan költséget, amelyek a megváltozott munkavégzésből adódnak;

+ akik szabadfoglalkozásúak, azok összesen legfeljebb 24 ezer euró támogatást kapnak a kiesett jövedelmük pótlására; a 2000 euró alatti mellékjövedelmeket is kipótolja az osztrák állam;

+ akik visszaállnak dolgozni, azok egy legfeljebb 6000 eurós „Comeback“-bónuszt kapnak az induláshoz az osztrák államtól;

+ ezeken kívül az osztrák állam 15 milliárd eurót különített el a gazdasági problémákkal küzdő cégek megsegítésére, a támogatások kifizetése tavasz óta zajlik;

+ a kis- és középvállalkozások megsegítésére az osztrák állam száz százalékban garanciát vállal az ezen cégek által felvett hitelek megfizetésére (az cégeknek pedig két évig kamatot se kell fizetniük a felvett hitelek után).

FRISSÍTÉS 5: Sebastian Kurz újságírói kérdésre

nem tudta megerősíteni, hogy a most megjelölt december 6. után ne maradnának akár érvényben a keddtől érvényes szabályok.

A kancellár kijelentette: a jelenlegi helyzetben lehetetlenség megmondani, mikor térhet vissza a normális élet. Azt azonban megerősítette Kurz: a szövetségi tartományok közötti mozgást nem fogják korlátozni (mint ismert: Olaszországban és Szlovéniában vannak érvényben olyan szabályok, amelyek az országon belüli szabad mozgást is korlátozzák).

Kurz amúgy bírálta a tartományokat, mondván: miattuk nem tudta a bécsi kormány már két hete meglépni a mostani szigorú lockdown bevezetését, pedig szerinte erre már akkor szükség lehetett volna. Ezt azzal is bizonyítottnak látja a politikus, hogy a két hete bevezetett korlátozások láthatóan nem hoztak még eredményt.

FRISSITÉS 4: Sebastian Kurz néppárti kancellár és Werner Kogler zöldpárti alkancellár valamivel délután öt előtt kezdte meg a sajtótájékoztatóját. Kurz bejelentette: az eddigi lockdown nem hozta meg a várt hatást, ezért szigorítani kell. Ő arról beszélt, hogy „a tavaszihoz hasonló“ lockdown jön – de akkor amúgy nem volt kijárási tilalom.

Kurz a kijárási tilalmat úgy foglalta össze: „Kérem, ne találkozzanak senkivel!”

A kancellár azt mondta: mindenki gondolja végig, ki az az egyetlen személy, akivel mindenképpen kapcsolatot kell tartania, de minden más kapcsolatot most minimálisra kell szorítani. Kurz egyben bejelentette: további gazdasági segélycsomag érkezik, a segélyeket gyors, nem bürokratikus eljárásban lehet megigényelni.

Kogler zöldpárti alkancellár is arra kérte a lakosságot: „amennyiben csak lehet, maradjanak otthon“. Azt azonban a politikus nyomatékosította: ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem szabad utcára menni, csak ezt leginkább mindenki egyedül, távol másoktól tegye. „Menjenek levegőre, jót tesz a léleknek“ – zárta a sajtótájékoztatót a zöldpárti politikus.

Utánuk Rudolf Anschober, zöldpárti egészségügyi miniszter beszélt, aki kiemelte: „a második hullám hatalmasabb és dinamikusabb“, mint az első.  A politikus azt mondta: „a helyzet jelenleg drámai“, október 23-a óta „robbanásszerűen“ növekszik a kínai koronavírusban megfertőzöttek száma. Anschober azt mondta: a mostani – decemberi 6-ig érvényes – nagyon szigorú lockdownnal lehet elérni, hogy „a helyzet decemberre stabilizálódjék“, és

„egy valamelyest rendezett karácsony“ lehetséges legyen.

FRISSÍTÉS 3: A kormány sajtótájékoztatója még nem kezdődött el. Elötte azonban orvosszakértők tartottak a Kancellárián sajtótájékoztatót. Klaus Marksteller, az osztrák intenzív orvosok szövetségének elnöke – több más kollegájával – tartott sajtótájékoztatót Bécsben. Marksteller elmondta: jelenleg több, mint 500 személyt kell a kínai koronavírus miatt intenzívosztályon ápolni. Azok száma, akik nem a vírus miatt vannak intenzívosztályon, meghaladja az ezret. Az orvos is elismerte: a kapacitások hamar véget érhetnek, és utána az orvosoknak dönteniük kell, kit kapcsolnak lélegeztetőgépre. Herwig Ostermann, az Ausztria Egészségügy Ügynökség vezetője azzal számol, hogy jövő héten már 700 koronavírusos lesz az intenzívosztályokon, ezzel lassan minden második intenzív ellátásra szoruló beteg a fertőzés miatt kerül oda.

Dr. Susanne Rabady, az osztrák háziorvosok szövetsége részéről azt mondta: a félő az, hogy más betegségek miatt nem mennek majd az emberek orvosokhoz. Erről azonban mindenkit lebeszélne, Dr. Rabady ugyanis kiemelte: „mint minden járvány, ez is el fog múlni“, szerinte sokkal nagyobb probléma, ha más betegségek miatt az emberek nem fordulnak orvoshoz.

FRISSÍTÉS 2: A hírre, hogy keddtől minden bolt – a fent írt kivételekkel – bezár, hatalmas sorok alakultak ki több bécsi bevásárlóutca boltjai előtt, valamint a nagyobb bevásárlóközpontokban, az áruházak rendkívüli akciókkal próbálnak még az utolsó napokban vásárlókat szerezni. A Kurier napilap beszámolója szerint a legtöbben informatikai eszközöket vesznek, felkészülve egy hosszabb lockdown miatti otthoni munkavégzésre. Egy vásárló meg is jegyzi: „a laptop az új WC-papír“.

FRISSÍTÉS 1: Az ellenzék élesen bírálja a Kurz-kormányt az új lockdown miatt. A szociáldemokraták (SPÖ) szerint a kormány elmulasztotta a nyáron szükséges intézkedéseket meghozni, ezért most „egy perccel van tizenkettő előtt“.

A jobboldali liberális Neos szerint „disznóság“, amit a kormány csinál a szigorítással. Beate Meinl-Reisinger, a Momentummal szövetséges párt elnöke szombaton bejelentette: a párt jogi úton próbálja majd megakadályozni az iskolák bezárását.

A mostani újabb osztrák szigorítások után adódik a kérdés: Kövessük-e most is Ausztriát? És ha igen: miben? Erről szól a hét kérdése, amire itt tudsz szavazni!

NYITÓKÉP: Sebastian Kurz szövetségi kancellár Brüsszelben / Bundeskanzleramt, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek