Ezrek tüntettek Bécsben is a lockdown ellen

Szerző: Techet Péter
2021.01.31. 19:43

Vasárnap Bécs belvárosának több pontjára illegális tüntetéseket hirdettek lockdownellenes körök. A hivatalos tiltásokat kicselezve, egyesek „körmenetként“ vagy „zarándoklatként“ jelentették be az eseményeket. A kormányellenes jelszavakat skandáló tömegből többeket is – a járványügyi szabályok megsértése miatt – a rendőrség őrizetbe vett. A parlamenti pártok közül az FPÖ állt ki egyedül a felvonulók mellett.

Ezrek tüntettek Bécsben is a lockdown ellen

Miközben Budapesten pár százan nyitották meg a hétfői üzletnyitási polgári engedetlenségi akciót,

az osztrák fővárosban vasárnap több, mint ötezer ember vonult utcára a lockdown végét követelve.

Jelenleg is Ausztriában a gyülekezési szabadság jelentősen korlátozva van a járványügyi helyzet miatt, azaz a tüntetés nem lett bejelentve – hanem „spontán“ módon jelentek meg az emberek a bécsi Belvárosban. Több helyszínen zajlottak a megmozdulások, de a fő helyszín a Ringstraße és a Burg környéke volt.

Az FPÖ szerint Kurz a hibás

A tüntetést hivatalosan nem valamelyik párt szervezte, de a szélsőjobboldali Szabadságpárt támogatásáról biztosította.

Főleg széljobbos huligánok, Querdenkerek és a rasszista Identitárius mozgalom hívei jelentek meg.

Ellentétben a budapesti libertariánus tüntetéssel, a bécsin többen magát a kínai koronavírust is tagadták, a táblákon például Bill Gates-t vádolták meg, hogy kitalálta volna az egész járványt.

A szélsőbaloldali körök ellentüntetést tartottak, de komolyabb összetűzésre nem került sor a két tábor között. Az FPÖ frakcióvezetője, Herbert Kickl a lockdownellenes tüntetőket „józanságra“ szólította fel a Facebookon keresztül – arra kérte őket, hogy a rendőröket ne bántsák, mert ők „a barátaink“. A tüntetők részéről azonban többen nem fogadták meg ezt, és fújjolták a rendőröket. Kickl szerint ezért azonban Sebastian Kurz néppárti-zöld kormánya felelős, amely korlátozza az emberek gyülekezési szabadságát. Az FPÖ a tüntetésekkel párhuzamosan egésznapos online-beszélgetéseket rendezett, amelynek az volt a mottója: „Kurz úr, mi, a nép erősebbek vagyunk“.

TÖBBEK KÖZÖTT A BÉCSI MÜVÉSZETTÖRTÉNETI MÚZEUMNÁL ZAJLOTT A HIVATALOSAN NEM BEJELENTETT RENDEZVÉNY. FOTÓ: ALEX DON QUIJOTE / TWITTER

Mivel a tüntetés eleve tehát illegális volt, a rendőrség már délelőtt elkezdte az oszlatást. Többeket is igazoltatott, mert a résztvevők nem tartották be a járványügyi előírásokat: sokan nem viseltek maszkot, és a másfél méteres távolságtartást se vették komolyan.

Zarándoklatnak, körmenetnek álcázták magukat

A tüntetések délutánra több csoportra szakadtak: közel ezren a Schwedenplatz felé vonultak, pár százan pedig először fel-le kőröztek a Művészettörténei Múzeum előtt, majd elindultak az Alserstrassen a Gürtel (azaz a Nagykörút) felé. Egyesek

azzal akarták kikerülni a gyülekezési szabadság jelenlegi korlátozását, hogy vallási rendezvénnyé nyilvánították magukat

– olyat ugyanis a lockdown alatt is lehet tartani. A Theseus-templom mellett „Ausztriának Jézusra van szüksége“ címmel nyilvános utcai imádkozást hirdettek. Itt

egy felszólaló azt emelte ki, hogy Jézus is azt szeretné: az emberek tüntessenek most.

Szerinte a lockdownellenes tüntetők képviselik most „Jézust a Földön“. A bécsi katolikus érsekség felháborodottan reagált az eseményekre, az érsekségi szóvívő minden katolikust felszólított arra: maradjanak távol az eseménytől, amely szerinte nem vallási jellegű igazából.

A BÉCSI ANTIFA MEGPRÓBÁLTA ELTORLASZOLNI A LOCKDOWNELLENES JOBBOLDALI TÜNTETÖK ÚTJÁT A RINGSTRASSÉN. FOTÓ: LAURIN LORENZ / TWITTER

Egy másik „vallásinak“ titulált rendezvény is zajlott vasárnap: Martin Rutter, a szélsőjobboldali (mára megszűnt) BZÖ, majd később a Zöldek korábbi karintiai tartományi képviselője

egy „keresztény körmenetet“ hirdetett szintén a bécsi belvárosba, ahova vidékről is – „keresztény zarándoklat“ címén – várt embereket.

Rutter az ausztriai Querdenker-mozgalom egyik vezető figurája, a vallásinak beharangozott eseményén végül 600-an jelentek meg.

A ZARÁNDOKLATNAK ÉS KÖRMENETNEK BEJELENTETT RENDEZVÉNYEKEN EGYESEK AZT HIRDETTÉK, HOGY A SÁTÁN TERVE AZ OLTÁS, HOGY ÍGY HELYEZZEN CHIPET AZ EMBEREKBE. FOTÓ: JOANALISTIN / TWITTER

Még este is több ezren vonultak Bécs több pontján – hol „körmenetként“, hol egyszerű spontán sétálásként. A tömeg ekkora már egyértelműen a kormány ellen tüntetett:

„Kurz muss weg“ – skandálták a bécsi Ringstraßén.

A másik jelszó pedig az volt, hogy „békét, szabadságot – a diktatúra ellen“. Estére a rendőrség többeket is – vagy a járványügyi szabályok megszegése, vagy a rendőrökkel szembeni agresszió miatt – őrizetbe vett.

NYITÓKÉP: „Hazavédelem szájvédelem helyett“ – állt az egyik molinón már a január közepi bécsi tüntetésen is, most is többen ilyen feliratot vittek / FPÖ Donaustadt, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek