+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. november 11. szerda, 17:23
Míg a fővárosi kerületekben inkább minden közterületen kötelezővé teszik a maszkviselést, hogy elkerüljék a káoszt, a megyei jogú városokban inkább csak azokon helyeken kell maszkot hordani, ahol amúgy is csoportosulnak az emberek.

A kormány kedd késő este közzétett rendelete értelmében szigorítások jönnek a maszkhasználat tekintetében is:

 

+ a tízezer főnél kisebb népességű településeken nem lesz kötelező közterületi maszkhasználat;

 

+ de a tízezer főnél nagyobb településeken már igen. Azt eldönteni, hogy ezekben a városokban pontosan mely területeken lesz kötelező a maszkviselés, már a helyi önkormányzatok (Budapesten a kerületek) dolga;

 

+ az viszont biztos, hogy ezeken a nagyobb településeken a parkokban és a zöldterületeken nem kell maszkot hordani.

 

Azt, hogy a kormányrendelet milyen egyéb szigorításokat vezetett be szerda éjféltől, és milyen szankciókra számíthatunk, ha megszegjük az előírásokat, itt szedtük össze.

 

Most körülnéztünk Budapesten és a megyei jogú városokban, hogy eddig hol és milyen szabályozásokat vezetettek be vagy terveznek bevezetni a maszkviselés kapcsán.

 

Budapesten egyelőre a teljes szigorban gondolkodnak

 

A fővárosban ugyan a kerületi önkormányzatok (praktikusan a veszélyhelyzet alatt az ismét egyszemélyben cselekvő polgármesterek) feladata a kormányrendelet alapján a közterületi maszkhasználatot szabályozni, azonban Karácsony Gergely főpolgármesternek egyáltalán nem tetszik ez a megoldás. Mint Facebook-posztjában írja, abszurdnak tartja, hogy ezt a felelősséget a 23 kerületi polgármesterre terhelte a kormány, mert így szinte lehetetlen Budapest területén egységes szabályozást kialakítani.

 

„Mi mégis megpróbáljuk – egyeztetünk a kerületekkel, hogy a védekezés hatékonyságát közös szabályozással erősítsük”

 

– írja Karácsony.

 

Ennek ellenére a 23 kerületből már 14-ben jelezték a polgármesterek, hogy saját szakállukra szabályozzák a maszkhasználatot.

 

A teljes szigor útjára lépett, és minden közterületen kötelező maszkviselést ír elő Őrsi Gergely a II. kerületben, Kis László a III. kerületben, Szentgyörgyvölgyi Péter az V. kerületben, Soproni Tamás a VI. kerületben, Baranyi Krisztina a IX. kerületben, László Imre a XI. kerületben. Tóth József a XIII. kerületben, Horváth Tamás a XVII. kerületben, Szaniszló Sándor a XVIII. kerületben, Gajda Péter a XIX. kerületben, Borbély Lénárd a XXI. kerületben, Karsay Ferenc a XXII. kerületben és Bese Ferenc is a XXIII. kerületben.

 

Hogy a teljes szigor mögött milyen logika húzódik meg, arra jól rávilágít Őrsi Gergely Facebook-posztja, amiben a II. kerületi polgármester azt írja:

 

„Nem láttuk értelmét annak, hogy közterület és közterület között különbséget tegyünk esetlegesen zavart okozva, ezért általános szabályt alkottunk.”

 

Soproni Tamás kitért arra is, hogy a terézvárosi kutyafuttatókat nem zárják be, de szigorúan ellenőrizni fogják a maszkhasználatot, továbbá a Hunyadi téri vásárcsarnokba szombattól belépni csak a Hunyadi tér felől lehet, a kijárat pedig az Eötvös utca felé lesz, és a csarnok területén is kötelező maszkot viselni.

 

Sopronihoz hasonlóan jár el Tóth József is a XIII. kerületben és Borbély Lénárd a XXI-ben, ahol a kutyafuttatókat úgyszint nyitva tartják, ám maszkot viselni ott is kötelező. Borbély ezen felül arra is felhívta a figyelmet, hogy csepeli piacon továbbra is maszkot kell viselni, valamint hogy a Rákóczi Kert parkja nyitva marad, és bár az nem közterület, a fenntartó döntése alapján – az egyéni sportolás idejét leszámítva – kötelező maszkot hordani.

 

A maszkhasználattal kapcsolatban eddig megnyilatkozó polgármesterek közül egyedül Déri Tibor a kakukktojás, aki konzultációt indít, hogy az újpestiek mondják el, szerintük általános maszkviselési szabályra vagy ennél árnyaltabb szabályozásra van-e szükség. (FRISSÍTÉS: Déri Tibor bejelentette, hogy kötelező lesz a maszkhasználat az  óvodák, bölcsődék, közoktatási intézmények, gyógyszertárak,  élelmiszerboltok, drogériák, posták, templomok, orvosi rendelők, a szakrendelők, az Újpesti Piac és Vásárcsarnok bejáratától számított 20 méteren belül, a gyalogos átkelőhelyektől számított 10 méteren belül, a játszótereken és a kutyafuttatókban, a metró aluljárók és más közlekedési összekötő terek külső határvonalától számított 50 méteren belül, valamint Káposztásmegyeren az óratoronytól számított 100 méteren belül. Déri Tibor azt is írja, hogy a kutyafuttatókat nem zárják be, de a maszkhasználat kötelező.)

 

Déri Tiborhoz hasonlóan jár el a XVI. kerületben Kovács Péter, aki a bölcsődék, óvodák, általános iskolák, középiskolák, orvosi rendelők és szakrendelő, szociális intézmények, egészségügyi gondozóhálózati intézmény, gyógyszertárak, élelmiszerüzletek, dohányboltok és templomok bejáratától számított 15 méteren belül teszi kötelezővé a maszkviselést.

 

A megyei jogú városokban nincs ekkora szigor

 

A budapesti minta valamennyire megjelenik a megyei jogú városokban is: 23-ból eddig háromban jelezték a polgármesterek, hogy minden közterületre kiterjedően kell mostantól maszkot viselni. Így tett Kecskeméten Szemereyné Pataki Klaudia, Sopronban Farkas Krisztián és Szegeden Botka László is.

 

Ellentétben azonban a fővárosi példával, Sopronban a kutyafuttatókon nem lesz kötelező maszkot viselni, míg Botka László azzal érvel, hogy a szakemberek egybehangzó véleménye alapján csak akkor van értelme a maszkhasználatot kötelezővé tenni, ha az mindenhol kötelező.

 

Nem osztja Botka véleményét Érd polgármestere: Csőzik László ma reggel az ATV-ben arról beszélt, hogy

 

azokra a helyekre kell fókuszálni, ahol sok ember gyűlhet össze.

 

Érd esetében ez a városközpontot, a buszmegállókat, a piacokat és a pályaudvarokat jelenti Csőzik szerint, a cikk írásának pillanatában azonban még nem fogadtak el erről helyi rendeletet.

 

Előrébb jár már Porga Gyula Veszprémben, ahol csütörtök reggel 5 órától kötelező lesz maszkot hordani minden buszmegállóban és a buszpályaudvaron, a vasútállomáson, a belvárosban, a közterületi parkolókban, valamint a vásárcsarnok területén.

 

Veszprémhez hasonlóan Székesfehérváron sem lesz minden közterületen kötelező a maszkhordás: Cser-Palkovics András polgármester úgy döntött, maszkot felvenni csak a történelmi belvárosban, a közterületi parkolókban, a buszmegállókban és buszállomáson, a vasútállomáson, a játszótereken a felnőttek számára, valamint a kutyafuttatókon a gazdák számára kell.

 

Mint Cser-Palkovics írja,

 

„a következő lépés a minden közterületre vonatkozóan kötelező maszkviselés elrendelése lenne, ezt azonban egyelőre mindenképpen szeretnénk elkerülni.

 

Ehhez valamennyi fehérvári és a fehérvári közterületeken közlekedő ember felelős, szabálykövető együttműködését kérem!”

 

A maszkhasználat szabályozásával kapcsolatban még nem döntött, de hamarosan tájékoztatást ígért Dézsi Csaba András győri, valamint Ács Rezső szekszárdi polgármester is.

 

FRISSÍTÉS (november 12. 12:07): A Józsefvárosi Önkormányzat Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a nyolcadik kerület közterein, és a közforgalom számára átadott magánterületeken is kötelező a maszkviselés november 13., péntek éjféltől, kivéve egyéni sportoláskor, illetve a zöldterületeken és parkokban, a játszótereken és kutyafuttatókon pedig ajánlott a maszk hordása.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ez a’ Tsúfos Tükör, mely a’ jó-kedvnek istápja, ’s kímélet nélkül való ostora mind a’ kevély hatalmasságoknak, ’s meg-általkodott rosszaknak, mellyek e’ Hazát ’s a’ Világot fenyegetik.

Hogyam gyógyíthat meg egy pszichológus egy sárkányt? Mit lépjünk, ha az erdei boszorkány fura dologra kér minket? Minden kiderül Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2020 című válogatásból.

Ingyen netet most nem adnak, inkább a digitális oktatáshoz és a gazdaság újraindításához kapcsolódó oldalakat teszik szabadon elérhetővé.

A Vaslady tizenöt évig vezette a brit Konzervatív Pártot, és tizenegy évig a szigetország első női miniszterelnöke volt.
De miért is mondott le
1990. november 22-én?

Hétvégén mérsékelt érdeklődés mellett zajlott Szlovákiában a tömeges tesztelés harmadik fordulója. A kormánykoalíción belüli feszültségekből két újabb válságkezelési terv is született.

Ma több hír esik arról a magyar médiában, hogy mi folyik innen 5000 kilométerre, mint a magyar határtól 200 kilométerre. Ezt szerettük volna megváltoztatni egy kicsit erre a pár napra.

Van-e helye Boszniának az Európai Unióban? És miért lógott sokáig Orbán Viktor irodájának falán az ország térképe? Politikusok válaszolnak. Videó!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás