Hol kell ezentúl minden közterületen maszkot viselni?

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.11. 17:23

Míg a fővárosi kerületekben inkább minden közterületen kötelezővé teszik a maszkviselést, hogy elkerüljék a káoszt, a megyei jogú városokban inkább csak azokon helyeken kell maszkot hordani, ahol amúgy is csoportosulnak az emberek.

Hol kell ezentúl minden közterületen maszkot viselni?

A kormány kedd késő este közzétett rendelete értelmében szigorítások jönnek a maszkhasználat tekintetében is:

+ a tízezer főnél kisebb népességű településeken nem lesz kötelező közterületi maszkhasználat;

+ de a tízezer főnél nagyobb településeken már igen. Azt eldönteni, hogy ezekben a városokban pontosan mely területeken lesz kötelező a maszkviselés, már a helyi önkormányzatok (Budapesten a kerületek) dolga;

+ az viszont biztos, hogy ezeken a nagyobb településeken a parkokban és a zöldterületeken nem kell maszkot hordani.

Azt, hogy a kormányrendelet milyen egyéb szigorításokat vezetett be szerda éjféltől, és milyen szankciókra számíthatunk, ha megszegjük az előírásokat, itt szedtük össze.

Most körülnéztünk Budapesten és a megyei jogú városokban, hogy eddig hol és milyen szabályozásokat vezetettek be vagy terveznek bevezetni a maszkviselés kapcsán.

Budapesten egyelőre a teljes szigorban gondolkodnak

A fővárosban ugyan a kerületi önkormányzatok (praktikusan a veszélyhelyzet alatt az ismét egyszemélyben cselekvő polgármesterek) feladata a kormányrendelet alapján a közterületi maszkhasználatot szabályozni, azonban Karácsony Gergely főpolgármesternek egyáltalán nem tetszik ez a megoldás. Mint Facebook-posztjában írja, abszurdnak tartja, hogy ezt a felelősséget a 23 kerületi polgármesterre terhelte a kormány, mert így szinte lehetetlen Budapest területén egységes szabályozást kialakítani.

„Mi mégis megpróbáljuk – egyeztetünk a kerületekkel, hogy a védekezés hatékonyságát közös szabályozással erősítsük”

– írja Karácsony.

Ennek ellenére a 23 kerületből már 14-ben jelezték a polgármesterek, hogy saját szakállukra szabályozzák a maszkhasználatot.

A teljes szigor útjára lépett, és minden közterületen kötelező maszkviselést ír elő Őrsi Gergely a II. kerületben, Kis László a III. kerületben, Szentgyörgyvölgyi Péter az V. kerületben, Soproni Tamás a VI. kerületben, Baranyi Krisztina a IX. kerületben, László Imre a XI. kerületben. Tóth József a XIII. kerületben, Horváth Tamás a XVII. kerületben, Szaniszló Sándor a XVIII. kerületben, Gajda Péter a XIX. kerületben, Borbély Lénárd a XXI. kerületben, Karsay Ferenc a XXII. kerületben és Bese Ferenc is a XXIII. kerületben.

Hogy a teljes szigor mögött milyen logika húzódik meg, arra jól rávilágít Őrsi Gergely Facebook-posztja, amiben a II. kerületi polgármester azt írja:

„Nem láttuk értelmét annak, hogy közterület és közterület között különbséget tegyünk esetlegesen zavart okozva, ezért általános szabályt alkottunk.”

Soproni Tamás kitért arra is, hogy a terézvárosi kutyafuttatókat nem zárják be, de szigorúan ellenőrizni fogják a maszkhasználatot, továbbá a Hunyadi téri vásárcsarnokba szombattól belépni csak a Hunyadi tér felől lehet, a kijárat pedig az Eötvös utca felé lesz, és a csarnok területén is kötelező maszkot viselni.

Sopronihoz hasonlóan jár el Tóth József is a XIII. kerületben és Borbély Lénárd a XXI-ben, ahol a kutyafuttatókat úgyszint nyitva tartják, ám maszkot viselni ott is kötelező. Borbély ezen felül arra is felhívta a figyelmet, hogy csepeli piacon továbbra is maszkot kell viselni, valamint hogy a Rákóczi Kert parkja nyitva marad, és bár az nem közterület, a fenntartó döntése alapján – az egyéni sportolás idejét leszámítva – kötelező maszkot hordani.

A maszkhasználattal kapcsolatban eddig megnyilatkozó polgármesterek közül egyedül Déri Tibor a kakukktojás, aki konzultációt indít, hogy az újpestiek mondják el, szerintük általános maszkviselési szabályra vagy ennél árnyaltabb szabályozásra van-e szükség. (FRISSÍTÉS: Déri Tibor bejelentette, hogy kötelező lesz a maszkhasználat az  óvodák, bölcsődék, közoktatási intézmények, gyógyszertárak,  élelmiszerboltok, drogériák, posták, templomok, orvosi rendelők, a szakrendelők, az Újpesti Piac és Vásárcsarnok bejáratától számított 20 méteren belül, a gyalogos átkelőhelyektől számított 10 méteren belül, a játszótereken és a kutyafuttatókban, a metró aluljárók és más közlekedési összekötő terek külső határvonalától számított 50 méteren belül, valamint Káposztásmegyeren az óratoronytól számított 100 méteren belül. Déri Tibor azt is írja, hogy a kutyafuttatókat nem zárják be, de a maszkhasználat kötelező.)

Déri Tiborhoz hasonlóan jár el a XVI. kerületben Kovács Péter, aki a bölcsődék, óvodák, általános iskolák, középiskolák, orvosi rendelők és szakrendelő, szociális intézmények, egészségügyi gondozóhálózati intézmény, gyógyszertárak, élelmiszerüzletek, dohányboltok és templomok bejáratától számított 15 méteren belül teszi kötelezővé a maszkviselést.

A megyei jogú városokban nincs ekkora szigor

A budapesti minta valamennyire megjelenik a megyei jogú városokban is: 23-ból eddig háromban jelezték a polgármesterek, hogy minden közterületre kiterjedően kell mostantól maszkot viselni. Így tett Kecskeméten Szemereyné Pataki Klaudia, Sopronban Farkas Krisztián és Szegeden Botka László is.

Ellentétben azonban a fővárosi példával, Sopronban a kutyafuttatókon nem lesz kötelező maszkot viselni, míg Botka László azzal érvel, hogy a szakemberek egybehangzó véleménye alapján csak akkor van értelme a maszkhasználatot kötelezővé tenni, ha az mindenhol kötelező.

Nem osztja Botka véleményét Érd polgármestere: Csőzik László ma reggel az ATV-ben arról beszélt, hogy

azokra a helyekre kell fókuszálni, ahol sok ember gyűlhet össze.

Érd esetében ez a városközpontot, a buszmegállókat, a piacokat és a pályaudvarokat jelenti Csőzik szerint, a cikk írásának pillanatában azonban még nem fogadtak el erről helyi rendeletet.

Előrébb jár már Porga Gyula Veszprémben, ahol csütörtök reggel 5 órától kötelező lesz maszkot hordani minden buszmegállóban és a buszpályaudvaron, a vasútállomáson, a belvárosban, a közterületi parkolókban, valamint a vásárcsarnok területén.

Veszprémhez hasonlóan Székesfehérváron sem lesz minden közterületen kötelező a maszkhordás: Cser-Palkovics András polgármester úgy döntött, maszkot felvenni csak a történelmi belvárosban, a közterületi parkolókban, a buszmegállókban és buszállomáson, a vasútállomáson, a játszótereken a felnőttek számára, valamint a kutyafuttatókon a gazdák számára kell.

Mint Cser-Palkovics írja,

„a következő lépés a minden közterületre vonatkozóan kötelező maszkviselés elrendelése lenne, ezt azonban egyelőre mindenképpen szeretnénk elkerülni.

Ehhez valamennyi fehérvári és a fehérvári közterületeken közlekedő ember felelős, szabálykövető együttműködését kérem!”

A maszkhasználat szabályozásával kapcsolatban még nem döntött, de hamarosan tájékoztatást ígért Dézsi Csaba András győri, valamint Ács Rezső szekszárdi polgármester is.

FRISSÍTÉS (november 12. 12:07): A Józsefvárosi Önkormányzat Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a nyolcadik kerület közterein, és a közforgalom számára átadott magánterületeken is kötelező a maszkviselés november 13., péntek éjféltől, kivéve egyéni sportoláskor, illetve a zöldterületeken és parkokban, a játszótereken és kutyafuttatókon pedig ajánlott a maszk hordása.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek