+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. december 17. csütörtök, 18:49
Rusvai Miklós víruskutató jelenleg nem lát jobb megoldást, mint regisztrálni a vakcinára, de ő maga sem járult hozzá az adatai kezeléséhez. A kutató szerint a karácsony előtti teszt csak akkor ér valamit, ha azt közvetlenül az ünnep előtt végezzük el.

Van értelme annak, hogy pár nappal karácsony előtt leteszteltessék magukat az emberek?

 

Száz százalékos biztonságot nem ad a teszt, de jobb, mint a semmi.

 

Ha valaki kifejezetten azért tesztelteti magát, mert részt akar venni valamilyen családi találkozón, akkor azt ehhez minél közelebbi időpontban tegye.

 

Méghozzá azért, mert a teszt egy pillanatfelvétel, azt mutatja, hogy a tesztelés pillanatában az ember fertőzött-e. De akár már negyedórával később is megfertőződhet, ha nem vigyáz magára.

 

Szóval ha valaki mondjuk öt nappal a karácsonyi családi vacsora előtt tesztelteti magát, annak már hamis biztonságérzetet adhat egy negatív eredmény?

 

Így igaz. Ha a tesztelés utáni napokban bárhova kimegy mondjuk ajándékot vásárolni, vagy hazajön a gyereke az iskolából, a párja a munkahelyéről, elkaphatja a vírust.

 

RUSVAI MIKLÓS A BUDAPESTI ÁLLATORVOSTUDOMÁNYI EGYETEM DOKTORI ISKOLÁJÁNAK PROFESSZORA, MELLETTE A SZENT ISTVÁN EGYETEM OKTATÓJA. KUTATÁSI TERÜLETE AZ ÁLLATORVOSI JÁRVÁNYTAN ÉS VIROLÓGIA. FORRÁS: RUSVAI MIKLÓS

 

Mit szól a fővárosban elindult ingyenes tesztprogramhoz? Ennek szakmai szempontból van értelme, vagy ez inkább csak egy jól eladható politikai PR-akció?

 

Abszolút van értelme.

 

Láttuk ezt a kormány által a különböző szakmacsoportokban végzett teszteléskor is, ahol átlagosan két százalék volt a tünetmentes fertőzöttek aránya. Ez azt jelenti, hogy Magyarország tízmilliós lakosságából kétszázezren potenciális fertőzöttek anélkül, hogy ez látszana rajtuk.

 

Jó a fővárosi megközelítés, hogy az időben előbb jelentkezőknek adnak lehetőséget tesztelésre? Vagy inkább úgy kéne csinálni, mint Ferencvárosban fogják januárban, hogy a teszteket rászorultsági és veszélyeztettségi alapon osztják majd szét a kerületi lakosok között?

 

Azokat érdemes a leginkább szűrni, akik sok emberrel találkoznak a munkájuk során. A legjobb persze az lenne, ha mindenkit szűrnénk, mint a szlovákok. De mivel erre – gondolom – nincs anyagi forrás vagy központi akarat,

 

bármilyen részmegoldás többet ér, mintha nem tesztelünk.

 

Egy brit államtitkár vetette fel, hogy lehetne a húsvét az új karácsony, azaz a nagyobb karácsonyi összejöveteleket érdemes lenne csak tavasszal lebonyolítani, amikor vélhetően már jobb lesz a járványhelyzet. Egyetért ezzel?

 

Feltétlenül, minden szakember ezt mondja. A mostani karácsonyt lehetőleg minél szűkebb körben ünnepeljük, és csak azok legyenek együtt, akik egyébként is egy légtérben élnek. Amikor már szélesebb körben biztosított lesz a vakcina, akkor kell a nagyobb családi rendezvényeket megszervezni. Most, amikor úgy tűnik, szerencsére túl vagyunk a járvány csúcsán, nem kéne kockáztatni az újbóli belobbanást.

 

Mit mondana például egy olyan fiatalnak, aki nem él egy fedél alatt a szüleivel, de hazalátogatna ünnepelni? Hogyan teheti ezt meg?

 

Ez a fiatal kockázati tényező a szülőkre,

 

de ez igaz vica versa is. Ebben az esetben javasolnám a maszkviselést a puszi helyett – de hát a karácsonyi ebédet csak egy asztalnál fogják elfogyasztani. Szóval ha valaki tényleg csak az ajándékozás időtartamára megy látogatóba, az megoldható a karácsonyfa alatti maszkhordással és a szoros kontaktusok kerülésével. De ha utána együtt fogyasztjuk el a karácsonyi menüt, esetleg ott is alszunk, a maszkviselés egyszerűen életszerűtlenné válik.

 

Eléggé megosztott a politika abban a kérdésben, hogy kell-e regisztrálni a vakcinára az erre létrehozott kormányzati oldalon. Ön mennyi értelmét látja ennek a regisztrációnak? Segítheti ez valóban a védekezést vagy az oltás megszervezését?

 

Én már regisztráltam. Méghozzá azért, mert kell tudnia a kormánynak, hogy hány adag vakcina kell, kik azok, akik biztosan oltatni akarják magukat, hogy melyik földrajzi régióba mennyi vakcinát érdemes szállítani.

 

Mind a regionális, mind az életkori adatok segítenek abban a kormánynak, hogyan ossza el a vakcinákat.

 

Főleg a kezdeti szakaszban, amikor még limitált számban áll rendelkezésre oltóanyag.

 

Lehet, hogy Magyarországon nagy az oltásellenesség, de fontos, hogy legalább azoknak rendelkezésére álljon a vakcina, akik szeretnék megkapni, és jól szervezetten, minél előbb megtörténhessen az immunizálásuk.

 

Alkalmas az igényfelmérésre a regisztráció? Ha valaki gyanakvó és félti az adatait, nem fog regisztrálni, hiába akarja magát beoltatni. Az oltást korábban megkezdő országokból is érkezhetnek hírek a vakcináról, ez is befolyásolhatja még az igényeket.

 

Ezek elfogadható érvek, de mi mást lehetne tenni? Elég nagy pazarlás és drága mulatság lenne behozni egyszerre tízmillió adagot, hogy aztán annak egy részét a csatornába öntsük azért, mert nem tudtuk felhasználni. Nem tudok elképzelni jelenleg jobb megoldást, mint az előzetes regisztrációt.

 

Mondta, hogy ön regisztrált már...

 

A második ikszet nem húztam be, tehát nem járultam hozzá ahhoz, hogy az adataimat későbbi kapcsolattartás céljából kezeljék.

 

Ennyit tudtam tenni. A koromnál és szakmámnál fogva oltáspárti vagyok, és jelenleg nem látok más megoldást a járvány megfékezésére.

 

Van ebben egyfajta kötelességtudat, hogy ön, mint a médiában járványügyben sokszor megnyilatkozó közszereplő, nem is tehet mást?

 

A közösség iránti felelősségtudat van ebben, inkább így mondanám.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás