Víruskutató az Azonnalinak: A védőoltásra való regisztráció szükséges, ahogy a fővárosi tesztelés is

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.17. 18:49

Rusvai Miklós víruskutató jelenleg nem lát jobb megoldást, mint regisztrálni a vakcinára, de ő maga sem járult hozzá az adatai kezeléséhez. A kutató szerint a karácsony előtti teszt csak akkor ér valamit, ha azt közvetlenül az ünnep előtt végezzük el.

Víruskutató az Azonnalinak: A védőoltásra való regisztráció szükséges, ahogy a fővárosi tesztelés is

Van értelme annak, hogy pár nappal karácsony előtt leteszteltessék magukat az emberek?

Száz százalékos biztonságot nem ad a teszt, de jobb, mint a semmi.

Ha valaki kifejezetten azért tesztelteti magát, mert részt akar venni valamilyen családi találkozón, akkor azt ehhez minél közelebbi időpontban tegye.

Méghozzá azért, mert a teszt egy pillanatfelvétel, azt mutatja, hogy a tesztelés pillanatában az ember fertőzött-e. De akár már negyedórával később is megfertőződhet, ha nem vigyáz magára.

Szóval ha valaki mondjuk öt nappal a karácsonyi családi vacsora előtt tesztelteti magát, annak már hamis biztonságérzetet adhat egy negatív eredmény?

Így igaz. Ha a tesztelés utáni napokban bárhova kimegy mondjuk ajándékot vásárolni, vagy hazajön a gyereke az iskolából, a párja a munkahelyéről, elkaphatja a vírust.

RUSVAI MIKLÓS A BUDAPESTI ÁLLATORVOSTUDOMÁNYI EGYETEM DOKTORI ISKOLÁJÁNAK PROFESSZORA, MELLETTE A SZENT ISTVÁN EGYETEM OKTATÓJA. KUTATÁSI TERÜLETE AZ ÁLLATORVOSI JÁRVÁNYTAN ÉS VIROLÓGIA. FORRÁS: RUSVAI MIKLÓS

Mit szól a fővárosban elindult ingyenes tesztprogramhoz? Ennek szakmai szempontból van értelme, vagy ez inkább csak egy jól eladható politikai PR-akció?

Abszolút van értelme.

Láttuk ezt a kormány által a különböző szakmacsoportokban végzett teszteléskor is, ahol átlagosan két százalék volt a tünetmentes fertőzöttek aránya. Ez azt jelenti, hogy Magyarország tízmilliós lakosságából kétszázezren potenciális fertőzöttek anélkül, hogy ez látszana rajtuk.

Jó a fővárosi megközelítés, hogy az időben előbb jelentkezőknek adnak lehetőséget tesztelésre? Vagy inkább úgy kéne csinálni, mint Ferencvárosban fogják januárban, hogy a teszteket rászorultsági és veszélyeztettségi alapon osztják majd szét a kerületi lakosok között?

Azokat érdemes a leginkább szűrni, akik sok emberrel találkoznak a munkájuk során. A legjobb persze az lenne, ha mindenkit szűrnénk, mint a szlovákok. De mivel erre – gondolom – nincs anyagi forrás vagy központi akarat,

bármilyen részmegoldás többet ér, mintha nem tesztelünk.

Egy brit államtitkár vetette fel, hogy lehetne a húsvét az új karácsony, azaz a nagyobb karácsonyi összejöveteleket érdemes lenne csak tavasszal lebonyolítani, amikor vélhetően már jobb lesz a járványhelyzet. Egyetért ezzel?

Feltétlenül, minden szakember ezt mondja. A mostani karácsonyt lehetőleg minél szűkebb körben ünnepeljük, és csak azok legyenek együtt, akik egyébként is egy légtérben élnek. Amikor már szélesebb körben biztosított lesz a vakcina, akkor kell a nagyobb családi rendezvényeket megszervezni. Most, amikor úgy tűnik, szerencsére túl vagyunk a járvány csúcsán, nem kéne kockáztatni az újbóli belobbanást.

Mit mondana például egy olyan fiatalnak, aki nem él egy fedél alatt a szüleivel, de hazalátogatna ünnepelni? Hogyan teheti ezt meg?

Ez a fiatal kockázati tényező a szülőkre,

de ez igaz vica versa is. Ebben az esetben javasolnám a maszkviselést a puszi helyett – de hát a karácsonyi ebédet csak egy asztalnál fogják elfogyasztani. Szóval ha valaki tényleg csak az ajándékozás időtartamára megy látogatóba, az megoldható a karácsonyfa alatti maszkhordással és a szoros kontaktusok kerülésével. De ha utána együtt fogyasztjuk el a karácsonyi menüt, esetleg ott is alszunk, a maszkviselés egyszerűen életszerűtlenné válik.

Eléggé megosztott a politika abban a kérdésben, hogy kell-e regisztrálni a vakcinára az erre létrehozott kormányzati oldalon. Ön mennyi értelmét látja ennek a regisztrációnak? Segítheti ez valóban a védekezést vagy az oltás megszervezését?

Én már regisztráltam. Méghozzá azért, mert kell tudnia a kormánynak, hogy hány adag vakcina kell, kik azok, akik biztosan oltatni akarják magukat, hogy melyik földrajzi régióba mennyi vakcinát érdemes szállítani.

Mind a regionális, mind az életkori adatok segítenek abban a kormánynak, hogyan ossza el a vakcinákat.

Főleg a kezdeti szakaszban, amikor még limitált számban áll rendelkezésre oltóanyag.

Lehet, hogy Magyarországon nagy az oltásellenesség, de fontos, hogy legalább azoknak rendelkezésére álljon a vakcina, akik szeretnék megkapni, és jól szervezetten, minél előbb megtörténhessen az immunizálásuk.

Alkalmas az igényfelmérésre a regisztráció? Ha valaki gyanakvó és félti az adatait, nem fog regisztrálni, hiába akarja magát beoltatni. Az oltást korábban megkezdő országokból is érkezhetnek hírek a vakcináról, ez is befolyásolhatja még az igényeket.

Ezek elfogadható érvek, de mi mást lehetne tenni? Elég nagy pazarlás és drága mulatság lenne behozni egyszerre tízmillió adagot, hogy aztán annak egy részét a csatornába öntsük azért, mert nem tudtuk felhasználni. Nem tudok elképzelni jelenleg jobb megoldást, mint az előzetes regisztrációt.

Mondta, hogy ön regisztrált már...

A második ikszet nem húztam be, tehát nem járultam hozzá ahhoz, hogy az adataimat későbbi kapcsolattartás céljából kezeljék.

Ennyit tudtam tenni. A koromnál és szakmámnál fogva oltáspárti vagyok, és jelenleg nem látok más megoldást a járvány megfékezésére.

Van ebben egyfajta kötelességtudat, hogy ön, mint a médiában járványügyben sokszor megnyilatkozó közszereplő, nem is tehet mást?

A közösség iránti felelősségtudat van ebben, inkább így mondanám.

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek