Szlovén miniszterelnököt csinálna Trumpból a helyi szélsőjobboldal

Szerző: Techet Péter
2020.11.10. 18:48

Egy kis szlovén szélsőjobboldali párt azt kéri Janez Janša miniszterelnöktől: adjon menekültjogot és szlovén állampolgárságot Donald Trumpnak. Majd adja át neki a miniszterelnökséget is.

Szlovén miniszterelnököt csinálna Trumpból a helyi szélsőjobboldal

Donald Trump láthatóan számíthat jelenlegi felesége egykori hazájára, Szlovéniára. Az ottani miniszterelnök, Janez Janša az eredményeket nem kivárva, november 4-én sietve gratulált már neki a „győzelemhez”. De most, hogy Joe Biden győzelmével kiderült: a gratuláció korai lehetett, egy másik szlovén politikai erő, a parlamenten kívüli, szélsőjobboldali Haza Liga (DL) sietne az amerikai elnök segítségére.

A párt közleményben szólítja fel Janšát, hogy adjon politikai menedékjogot Trumpnak, egyben „a szlovén állampolgárságú házastárssal rendelkező személynek” ítélje oda rendkívüli eljárásban a szlovén állampolgárságot is. A párt mögött Bernard Brščič közgazdász áll, aki 2012 és 2013 között éppen Janez Janšának volt az államtitkára, de mivel nem tartotta eléggé jobboldalinak a korábban kommunista újságíróként dolgozó politikust, új pártot alapított.

A pártnak ezzel komoly céljai vannak. Egyrészről

azt szeretnék, ha Donald Trump a vagyonát Szlovéniába hozná át

még a demokrata Joe Biden elnökségének megkezdése előtt; másrészről úgy vélik: miután Janša megadja az állampolgárságot Trumpnak, azonnal mondjon is le a javára a kormányfői posztról. A Haza Liga szerint „a jelenlegi gazdasági helyzetre, az európai eszme válságára és a migránsok előtti határzárra tekintettel” „a legkompetensebb embernek” kéne átvenni a kormányrudat délnyugati szomszédunknál – ez pedig a párt szerint maga Donald Trump.

A párt szerint Trump a mexikói fal építésének megkezdésével és az amerikai gazdaság fellendítésével már bizonyított, azaz

sürgetik: a jelenlegi amerikai elnök legyen az új szlovén kormányfő.

Melania Trumpnak szülővárosa már korábban emelt egy faszobrot a tiszteletére, ezt azonban idén nyáron felgyújtották. Ennek helyére került egy bronzszobor. De férjének, Donald Trumpnak is emeltek szobrot, bár vitákat váltott ki még a helyi faluban is, egy paraszt a traktorjával le is akarta dönteni.

NYITÓKÉP: Donald Trump szlovéniai szobra / Andrej Šušmelj / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek