+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. november 10. kedd, 18:48
Egy kis szlovén szélsőjobboldali párt azt kéri Janez Janša miniszterelnöktől: adjon menekültjogot és szlovén állampolgárságot Donald Trumpnak. Majd adja át neki a miniszterelnökséget is.

Donald Trump láthatóan számíthat jelenlegi felesége egykori hazájára, Szlovéniára. Az ottani miniszterelnök, Janez Janša az eredményeket nem kivárva, november 4-én sietve gratulált már neki a „győzelemhez”. De most, hogy Joe Biden győzelmével kiderült: a gratuláció korai lehetett, egy másik szlovén politikai erő, a parlamenten kívüli, szélsőjobboldali Haza Liga (DL) sietne az amerikai elnök segítségére.

 

A párt közleményben szólítja fel Janšát, hogy adjon politikai menedékjogot Trumpnak, egyben „a szlovén állampolgárságú házastárssal rendelkező személynek” ítélje oda rendkívüli eljárásban a szlovén állampolgárságot is. A párt mögött Bernard Brščič közgazdász áll, aki 2012 és 2013 között éppen Janez Janšának volt az államtitkára, de mivel nem tartotta eléggé jobboldalinak a korábban kommunista újságíróként dolgozó politikust, új pártot alapított.

 

A pártnak ezzel komoly céljai vannak. Egyrészről

 

azt szeretnék, ha Donald Trump a vagyonát Szlovéniába hozná át

 

még a demokrata Joe Biden elnökségének megkezdése előtt; másrészről úgy vélik: miután Janša megadja az állampolgárságot Trumpnak, azonnal mondjon is le a javára a kormányfői posztról. A Haza Liga szerint „a jelenlegi gazdasági helyzetre, az európai eszme válságára és a migránsok előtti határzárra tekintettel” „a legkompetensebb embernek” kéne átvenni a kormányrudat délnyugati szomszédunknál – ez pedig a párt szerint maga Donald Trump.

 

A párt szerint Trump a mexikói fal építésének megkezdésével és az amerikai gazdaság fellendítésével már bizonyított, azaz

 

sürgetik: a jelenlegi amerikai elnök legyen az új szlovén kormányfő.

 

Melania Trumpnak szülővárosa már korábban emelt egy faszobrot a tiszteletére, ezt azonban idén nyáron felgyújtották. Ennek helyére került egy bronzszobor. De férjének, Donald Trumpnak is emeltek szobrot, bár vitákat váltott ki még a helyi faluban is, egy paraszt a traktorjával le is akarta dönteni.

 

NYITÓKÉP: Donald Trump szlovéniai szobra / Andrej Šušmelj / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nécik balkáni hadjáratát.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

Eredetileg Görögország uralkodója lett volna belőle, a politikai helyzet miatt végül, mint az angol királynő hitvese lett világszerte ismert.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás