A szlovén miniszterelnök már gratulált Trump győzelméhez, ami még mindig nem biztos

Szerző: Renczes Ágoston
2020.11.04. 13:27

Janez Janša sem várta meg a végső eredményeket, a Twitteren gratulált Donald Trumpnak.

A szlovén miniszterelnök már gratulált Trump győzelméhez, ami még mindig nem biztos
„Teljesen világos, hogy az amerikai nép újabb négy évre megválasztotta Donald Trumpot és alelnökét, Mike Pence-t. Minél tovább késlekedik és tagadja a tényeket a mainstream média, annál nagyobb az elnök végső győzelme”

– írta a szlovén miniszterelnök.

 

 

Janša Orbán Viktorhoz hasonlóan Donald Trumpnak drukkolt az elnökválasztáson. Ez nem is csoda, Janša és Orbán ugyanis jóban vannak. Ahogy azzal Azonnalin is foglalkoztunk korábban:

 

Szlovénia lett volna az orbáni illiberális demokrácia exportjának tesztországa,

 

a kísérletben pedig Orbán a volt kommunista újságíró Janšában lelt partnerre. Janša viszonya a fősodrú médiához – ami a Trumpnak gratuláló bejegyzésében is megjelenik – is ennek megfelelő: az magyar illiberalizmus-exporttal komoly médiafeketetések is érkeztek Szlovéniába azzal a céllal, hogy a kormánypárti magyar médiabirodalomhoz hasonló épüljön ki ott is.

De Janša nem csak a közös politikai irányvonal miatt szimpatizál Donald Trumppal, Trump ugyanis az országához is kötődik: az elnök harmadik és jelenlegi

 

felesége, Melania a szlovéniai Sevnicában született.

 

Szlovéniában egy-egy műalkotás is megemlékezik az ország nagy karriert befutott szülöttjéről és annak férjéről: Melania és Trump is kapott szobrot, de sajnos mindkettő gyújtogatás áldozata lett, viszont Melania azóta szobrát bronzból pótolták

Janez Janša Trumpnak gratuláló bejegyzését a Twitter egy figyelmeztetéssel látta el, miszerint az félrevezető információkat tartalmaz.

 

NYITÓKÉPEuropean People's Party / Wikimedia Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek