Trump kimondta, hogy megnyerték a választást, közben elnökként csalásról panaszkodott

2020.11.04. 09:06

A republikánus elnökjelölt győzelmet kiáltott, miközben még folyik a szavazatok számolása.

Trump kimondta, hogy megnyerték a választást, közben elnökként csalásról panaszkodott

Donald Trump a washingtoni Fehér Házból mondott beszédet, amely atipikus volt az ABC News elemzői szerint: a Fehér Ház esetében ugyanis  közigazgatási helyszínről, állami tulajdonról van szó. Többen szóvá is tették, hogy ilyet még nem tapasztaltak az elnökválasztás során, hogy valaki a Fehér Házat használta volna kampányközpontnak.

Trump beszéde előtt nagy kérdés volt, hogy kijelenti-e magát győztesnek úgy, hogy nincsenek végleges eredmények. A legtöbb elemző úgy látta, hogy Donald Trump nem fog még győzelmet hirdetni, ennek ellenére egy félmondatban azért mégis kicsúszott Trump száján:

„Mi arra készültünk, hogy megnyerjük ezt a választást, és hát kijelenthetjük: megnyertük.”

Donald Trump ezen mondatai mellett köszönetet mondott a rengeteg amerikainak, aki szavazott, és megdicsérte a magas részvételi arányt. A továbbiakban pedig különböző államokban hirdette ki magát győztesnek úgy, hogy ezek közül több államban még meg sem számolták a levélszavazatokat. Az egyik ilyen legfontosabb állam Pennsylvania: Trump szerint

„Pennsylvaniát megnyerjük. 690 000 szavazattal vezetünk, ezek közel sincsenek.”. Trump mindezt úgy jelentette ki, hogy 2,5 millió levélszavazatból csak félmilliót számoltak meg,

és az eredményekhez még azok sem adódtak hozzá. A felmérések szerint a levélszavazatok elsősorban Bident gazdagíthatják: az ABC szakértői szerint 78-22 arányban.

Rövéd beszédének végén végül csalással vádolta meg a demokratákat. Arról panaszkodott, hogy ő azt szerette volna: érjen véget a szavazás és a szavazatszámlálás, és ne történhessen meg az, hogy „hajnali 4-kor valakik szavazatokat találnak és azokat hozzáadják az eredményekhez”. Trump itt a levélszavazatokra és azok kései megszámolására utalt. 

Donald Trump egyébként ellenfele, Joe Biden beszéde után – amelyben Biden türelemre intett arra vonatkozóan, hogy az összes szavazatot meg kell számolni – Twitter-bejegyzésben arról írt, hogy nagy győzelmet fog aratni, annak ellenére, hogy a demokraták

„el akarják lopni a választást”.

Trump Twitter-bejegyzését a Twitter végül megjelölte, arra hivatkozva, hogy az félrevezető.

Érdekel, hogy hogy áll a választás? Olvasd el a folyamatosan frissülő cikkünket!

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek