+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. november 4. szerda, 09:06
A republikánus elnökjelölt győzelmet kiáltott, miközben még folyik a szavazatok számolása.

Donald Trump a washingtoni Fehér Házból mondott beszédet, amely atipikus volt az ABC News elemzői szerint: a Fehér Ház esetében ugyanis  közigazgatási helyszínről, állami tulajdonról van szó. Többen szóvá is tették, hogy ilyet még nem tapasztaltak az elnökválasztás során, hogy valaki a Fehér Házat használta volna kampányközpontnak.

 

Trump beszéde előtt nagy kérdés volt, hogy kijelenti-e magát győztesnek úgy, hogy nincsenek végleges eredmények. A legtöbb elemző úgy látta, hogy Donald Trump nem fog még győzelmet hirdetni, ennek ellenére egy félmondatban azért mégis kicsúszott Trump száján:

 

„Mi arra készültünk, hogy megnyerjük ezt a választást, és hát kijelenthetjük: megnyertük.”

 

Donald Trump ezen mondatai mellett köszönetet mondott a rengeteg amerikainak, aki szavazott, és megdicsérte a magas részvételi arányt. A továbbiakban pedig különböző államokban hirdette ki magát győztesnek úgy, hogy ezek közül több államban még meg sem számolták a levélszavazatokat. Az egyik ilyen legfontosabb állam Pennsylvania: Trump szerint

 

„Pennsylvaniát megnyerjük. 690 000 szavazattal vezetünk, ezek közel sincsenek.”. Trump mindezt úgy jelentette ki, hogy 2,5 millió levélszavazatból csak félmilliót számoltak meg,

 

és az eredményekhez még azok sem adódtak hozzá. A felmérések szerint a levélszavazatok elsősorban Bident gazdagíthatják: az ABC szakértői szerint 78-22 arányban.

 

Rövéd beszédének végén végül csalással vádolta meg a demokratákat. Arról panaszkodott, hogy ő azt szerette volna: érjen véget a szavazás és a szavazatszámlálás, és ne történhessen meg az, hogy „hajnali 4-kor valakik szavazatokat találnak és azokat hozzáadják az eredményekhez”. Trump itt a levélszavazatokra és azok kései megszámolására utalt. 

 

Donald Trump egyébként ellenfele, Joe Biden beszéde után – amelyben Biden türelemre intett arra vonatkozóan, hogy az összes szavazatot meg kell számolni – Twitter-bejegyzésben arról írt, hogy nagy győzelmet fog aratni, annak ellenére, hogy a demokraták

 

„el akarják lopni a választást”.

 

Trump Twitter-bejegyzését a Twitter végül megjelölte, arra hivatkozva, hogy az félrevezető.

 

Érdekel, hogy hogy áll a választás? Olvasd el a folyamatosan frissülő cikkünket!

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz kormányfő az USA-t
és Kínát is Olaszország szövetségesének nevezte,
amin nagyon felháborodott a jobboldali ellenzék. Salvini bocsánatkérést vár el, szerinte ugyanis az egész koronavírus-járványért Kína a felelős.

Eldönteni persze ezt nem fogjuk helyetted, abban viszont segítünk, hogy átlásd: mik a legfontosabb pro és kontra érvek az egyes vakcinákról.

Még 2014-ben történt a bírságolás, az EJEB csak most mondta ki, hogy jogosan koldult.

Mindezt azért, mert a Twitter nem hajlandó alávetni magát a közösségi médiumokat megkérdőjelezhető módon szabályozó törvénynek. És a Twitter nincs ezzel egyedül.

Kriza Ákos 2010-2019 között vezette Miskolcot, hosszan tartó betegség után hunyt el.

Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

Az egyes pénzintézetek számlavezetési díjai között évente akár 20-30 ezer
forintos különbség is lehet.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás