Mi a teendő, ha terroristával találjuk szembe magunkat?

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.03. 12:07

Összefoglalva: run, hide, fight.

Mi a teendő, ha terroristával találjuk szembe magunkat?

Elég fura pont a polgári Die Pressében cikket olvasni ezzel a címmel, de hát ez a nap is eljött. A lap németországi és amerikai szakértők tanácsait foglalta össze, közszolgálati jelleggel ezeket közöljük mi is.

+ Run, azaz elmenekülni.

Amíg a hatóságok meg nem jelennek a terrortámadás helyszínén, a legfontosabb, hogy mindenki aktívan tegyen saját maga és mások biztonságáért, már amennyiben van mód olyan gyorsan lelépni, amennyire csak lehet. A szakértők szerint érdemes nyitott szemmel járni a világban, és eleve ezen elv szerint beülni egy étterembe vagy a vészkijáratokhoz közel helyet foglalni a színházban, már csak az esetleges tűzesetek miatt is. Fontos: semmi esetre se kezdjünk el liveozni vagy videózni a telefonunkkal, az életünk sokkal fontosabb a lájkoknál.

+ Hide, azaz elbújni.

Ezt akkor tegyük, ha nincs lehetőség elmenekülni a helyszínről: azaz ha be vagyunk zárva egy épületbe vagy egy teremben találjuk magunkat. Ilyenkor zárjuk el az ajtókat és barikádozzuk el magunkat, hogy a támadók ne tudjanak közel kerülni hozzánk. Érdemes telefonon értesíteni a rendőrséget a pontos helyzetünkről, és kommunikálni velük végig, valamint ha van rá mód, az ablakon keresztül is kommunikálni velük, hogy lássák, ki hol és hogyan helyezkedik el a teremben – már csak azért is, hátha van mód létrán történő kimenekítésre.

+ Fight, azaz támadni.

Ezt csak végső esetben tanácsolják, ha olyan csapdahelyzetbe kerültünk, amikor nincs már más választásunk, például ha egy zárt térben vagyunk a támadóval. A szakértők szerint a legrosszabb az, ha úgy teszünk, mintha mi lennénk az egér, ő pedig a kígyó, és lefagyunk: mozogjunk, és hagyjunk neki minél kevesebb helyet, leszűkítve az akciórádiuszát. A legjobb ilyenkor az, ha más, a helyszínen lévő áldozatokkal együtt tesszük ezt. A cél az, hogy minden eszközzel, akár a saját életünk árán is megakadályozzuk, hogy tovább támadhasson.

Reméljük, soha senkinek nem kell alkalmaznia ezeket a tanácsokat.

NYITÓKÉP: ZDF Logo

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek