+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 3. kedd, 12:07
Összefoglalva: run, hide, fight.

Elég fura pont a polgári Die Pressében cikket olvasni ezzel a címmel, de hát ez a nap is eljött. A lap németországi és amerikai szakértők tanácsait foglalta össze, közszolgálati jelleggel ezeket közöljük mi is.

 

+ Run, azaz elmenekülni.

 

Amíg a hatóságok meg nem jelennek a terrortámadás helyszínén, a legfontosabb, hogy mindenki aktívan tegyen saját maga és mások biztonságáért, már amennyiben van mód olyan gyorsan lelépni, amennyire csak lehet. A szakértők szerint érdemes nyitott szemmel járni a világban, és eleve ezen elv szerint beülni egy étterembe vagy a vészkijáratokhoz közel helyet foglalni a színházban, már csak az esetleges tűzesetek miatt is. Fontos: semmi esetre se kezdjünk el liveozni vagy videózni a telefonunkkal, az életünk sokkal fontosabb a lájkoknál.

 

+ Hide, azaz elbújni.

 

Ezt akkor tegyük, ha nincs lehetőség elmenekülni a helyszínről: azaz ha be vagyunk zárva egy épületbe vagy egy teremben találjuk magunkat. Ilyenkor zárjuk el az ajtókat és barikádozzuk el magunkat, hogy a támadók ne tudjanak közel kerülni hozzánk. Érdemes telefonon értesíteni a rendőrséget a pontos helyzetünkről, és kommunikálni velük végig, valamint ha van rá mód, az ablakon keresztül is kommunikálni velük, hogy lássák, ki hol és hogyan helyezkedik el a teremben – már csak azért is, hátha van mód létrán történő kimenekítésre.

 

+ Fight, azaz támadni.

 

Ezt csak végső esetben tanácsolják, ha olyan csapdahelyzetbe kerültünk, amikor nincs már más választásunk, például ha egy zárt térben vagyunk a támadóval. A szakértők szerint a legrosszabb az, ha úgy teszünk, mintha mi lennénk az egér, ő pedig a kígyó, és lefagyunk: mozogjunk, és hagyjunk neki minél kevesebb helyet, leszűkítve az akciórádiuszát. A legjobb ilyenkor az, ha más, a helyszínen lévő áldozatokkal együtt tesszük ezt. A cél az, hogy minden eszközzel, akár a saját életünk árán is megakadályozzuk, hogy tovább támadhasson.

 

Reméljük, soha senkinek nem kell alkalmaznia ezeket a tanácsokat.

 

NYITÓKÉP: ZDF Logo

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali szolidaritást
vállal a Klubrádióval: egyszeri alkalommal, hétfőn a Facebook-oldalunkon mi is élőben közvetítjük Bolgár György betelefonálós műsorát.

Azt is közölte a rendőrség, hogy a minipárt elnökét nem három, csak két óráig tartották bent, miután nem akarta igazolni magát a Gődény-féle tüntetésen.

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás