Hogyan győzhet mégis Donald Trump?

2020.11.02. 18:08

Habár szinte az összes közvélemény-kutatásban a demokrata Joe Biden vezet a republikánus Donald Trump előtt, az amerikai választási rendszer sajátosságai miatt akár 2016 is megismétlődhet. A demokrata jelöltre akár milliókkal többen is szavazhatnak, ha az Elektori Kollégium végül a republikánus jelöltet választja meg.

Hogyan győzhet mégis Donald Trump?

Miután szinte mindegyik közvélemény-kutatás a demokrata Joe Biden győzelmét vetíti előre a republikánus Donald Trumppal szemben, a FiveThirtyEight portál pontokba szedve mutatta be, hogyan győzhet mégis Donald Trump a november 3-án kedden tartott amerikai elnökválasztáson.

Miért győzhet Trump?

A FiveThirtyEight legfontosabb következtetése, hogy 2016-hoz hasonlóan

Trumpot újfent az Elektori Kollégium segítheti újabb győzelemhez,

ugyanis az ingaállamokban a két jelölt közötti különbség sokkal kisebb, mint az összes állam összesített szavazataiban (popular vote) kettejük között megmutatkozó különbség. A FiveThirtyEightet alapító Nate Silver azt valószínűsíti, hogy a több szavazatot összességében az utóbbi nyolc elnökválasztáshoz hasonlóan a demokraták fogják elvinni. Szerinte

ha a szavazatok összességében legalább nyolc százalékpont különbség lesz a két jelölt között, akkor az az elektorok voksain is meglátszik majd, és ebben az esetben esélyes Joe Biden győzelme.

Ha Biden csak 2 esetleg 3 százalékponttal veri meg Trumpot a szavazatok összességében, úgy Trump győzelme borítékolható az Elektori Kollégium révén.

Forgatókönyvek a billegő államokban

A legfontosabb billegő államnak a keleti parti Pennsylvaniát tartják (2016-ben Trumpnak sikerült elvinnie). A FiveThirtyEight szerint Pennsylvania esetében Biden 4,7 százalékponttal előzheti meg Trumpot a többségi szavazáson, így 2020-ban jó eséllyel ő húzhatja be Pennsylvaniát.

Biden akkor tudhatná biztonságban a győzelmét, ha több billegő államhoz (pl. Wisconsin és Michigan) hasonlóan öt, de inkább nyolc százalékponttal megelőzné Trumpot az alábbi államokban: Florida, Arizona, Észak-Karolina és Georgia. Azonban ezekben az államokban a közvélemény-kutatások szerint Biden jelenleg csupán három és egy százalék közötti eredménnyel múlhatja felül Trumpot. Ha Biden elveszíti Pennsylvaniát, akkor bukhatja azon billegő államokat is, ahol csak 1-2 százalékponttal vezet.

A bizonytalan szavazók

A FiveThirtyEight szerint 2020-ban kevesebb a bizonytalan szavazó, ezért – mivel a közvélemény-kutatások őket nehezebben mérik – az előrejelzések hibahatára is kisebb.

Viszont egy csoport még bekavarhat a számításokba: azok az amerikaiak, akik levélben szavaznak.

A korábbi választások alkalmával ezen szavazatok megoszlottak a két jelölt között, a 2020-as felmérések viszont azt mutatják, hogy most inkább a demokraták szavaznak levélben, míg a republikánusok a hagyományos, helyszíni szavazást preferálják. A közvélemény-kutatók számára pedig éppen a levélszavazatok miatt növekedhet meg a hibaarány (több állam nem küldi el időben a levélszavazatokat, nem csomagolják be azokat extra borítékba). Ezért nem is várhatók végleges eredmények a szavazást követő napokban, mivel ezeket több időbe telik centralizálni.

A könnyebb érthetőség kedvéért álljon itt egy lehetséges forgatókönyv. Egy adott államban például Trump és Biden fej-fej melletti exit pollal végeznek, 50-50 százalékkal. Azonban a Biden-szavazók kétharmada levélben, míg a Trump-szavazók kétharmada a helyszínen szavazott. A levélszavazatok között az érvénytelen szavazatok aránya 3 százalék (rosszul csomagolták be, elveszett a postán, stb.). Így a végső eredmények szerint Trump 50,8 százalékkal nyerne és Biden 49,2 százalékkal veszítene az adott államban.

Hogyan szavaznak a spanyolajkúak?

A következő bizonytalan tényezőt a győztes esetében a spanyolajkúak szavazatai jelentik. A felmérések szerint

Trump 2016-hoz képest javította a népszerűségét a spanyolajkúak és a fekete férfiak körében.

Bidennek viszont nem sikerült annyira megnövelni népszerűségét a fehér férfi szavazók esetében. Hipotetikus esetben, ha Bidennek nem sikerül elég fehér, diploma nélküli szavazót meggyőzni, elveszítheti Pennsylvaniát, és átlagos spanyolajkú szavazattal számolva Biden ugyancsak nem tudná behúzni Arizonát vagy Floridát például.

Végül több botrány is Trump győzelméhez járulhat hozzá: a szavazók megfélemlítése, a szavazóhelyiségek körüli bonyodalmak, egyes csoportok szavazásból való kizárásával való próbálkozás. A republikánus többségű Legfelsőbb Bíróság is dönthet úgy, hogy megsemmisít eredményeket, vagy újraszámlálást rendel el. Az Axios értesülései szerint Trump-kampány egyébként arra készülhet, hogy már november 3-án, a levélszavazatok végleges megszámlálása előtt kihirdessék győzelmüket, a végső eredményeket meg sem várva.

Mindezzel együtt a FiveThirtyEight közvélemény-kutatásokat összegző modellje továbbra is csak

10 százalékos esélyt jósol Trump győzelmének. Azonban – ahogy Nate Silver elemző a blogposztban is megjegyzi – a tíz százalék esély közel sem egyenlő a nullával,

és az sem kizárt, hogy a szavazatok újraszámlálására lesz szükség.

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek