+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 30. péntek, 10:12
A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

Szerda este a Denník N videós műsorának vendége volt Igor Matovič szlovák jobboldali miniszterelnök és Jaroslav Naď honvédelmi miniszter, hogy a hétvégén tartandó teljes tesztelésről beszélgessenek. Matovič szemmel láthatóan fáradt volt, és bár a tőle megszokott módon kritizálta a médiát, több őszinte, önkritikus megjegyzése is volt. 

 

Az őt a gyakran kaotikus kommunikációjával szembesítő újságírói kérdésre Matovič a nehéz helyzet ecsetelésével reagált, és azzal védekezett, hogy a média az apró hibáit is felfújja, „a szúnyogból elefántot csinál”, amikor pedig a riporter arra utalt, hogy a szemmel láthatóan sértődött Matovičnak állnia kellene a sarat, hisz mégiscsak ő akart miniszterelnök lenni, legalábbis indult a választásokon, Matovič azzal vágott közbe, hogy:

 

„de én nem akartam nyerni!”

 

Majd azzal folytatta, hogy mindig „vízhordó” akart lenni, és most is azt csinálja. (A vízhordó olyan ember, aki nincs a középpontban, hanem a háttérben kemény és alázatos munkával járul hozzá a sikerhez.)

 

Amikor pedig a miniszterelnök csökkenő népszerűségének és a bizalmi válságának okairól beszélgettek, Matovič a média – és azon belül a Denník N – hosszadalmas ostorozása után belátta, hogy ő maga is tehet ezekről, majd újra a miniszterelnöki szerepről beszélt.

 

„Soha többé nem akarok miniszterelnök lenni,

 

csak arra vágyom, hogy kivezessem Szlovákiát a slamasztikából, amiben vagyunk.” Matovič büszke arra, ahogy Szlovákia a járvány első hullámát kezelte, és büszke lesz arra is, ha sikerül legyőzni a második hullámot, de a miniszterelnöki szereptől megundorodott, főleg amiatt, hogy a családját ért támadásokat nagyon rosszul viselte ebben az egyébként is nehéz helyzetben. 

 

„Ha az embereknek az kell, itt van nekik Fico és Pellegrini, az egyik korruptabb szemétláda, mint a másik”

 

– zárta a gondolatmenetet a szlovák miniszterelnök. (Matovič konkréten a „bastard” kifejezést használta a két baloldali politikusra.)

 

Szlovákiában október 30. és november 1. között tesztelik le a teljes 10 és 65 év közötti lakosságot.

 

A tesztelés önkéntes, de aki nem vesz rajta részt, arra szigorúbb kijárási korlátozások vonatkoznak majd:

 

azért hagyhatják el csak az otthonukat, hogy tesztet csináltassanak, bevásároljanak a legközelebbi élelmiszerboltban, orvoshoz vagy a legközelebbi patikába menjenek, hozzátartozóról gondoskodjanak, haszonállatokat gondozzanak, kutyát sétáltatassanak a lakóhely 100 méteres körzetében és temetésen vegyenek részt. 

 

Negatív teszt birtokában viszont nemcsak munkába járni, gyereket iskolába vinni, postára, bankba, autószervízbe és tankolni menni, és a természetbe kimozdulni lesz szabad, mint ahogy azt a válságstáb eredetileg tervezte: a hatóságok azzal igyekeznek motiválni a lakosságot a teszten való részvételre, hogy

 

a negatív teszttel rendelkezőkre szinte semmilyen kijárási korlátozás nem vonatkozik majd november 2-től.

 

A részleges lockdown azonban marad: továbbra is zárva lesznek az edzőtermek, az éttermekben nem lehet a beltérben enni, tilos tömegrendezvényeket tartani. Nincs tanítás az iskolákban felső tagozattól felfelé, a boltoknak idősávot kell fenntartaniuk az idős vásárlók számára, és kötelező kültéren is a maszk. 

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás