Igor Matovič: Nem akarok többé miniszterelnök lenni, az emberek választhatnak maguknak korrupt szemétládákat

Szerző: Renczes Ágoston
2020.10.30. 10:12

A szlovák minisztrelnök már csak arra vágyik, hogy kivezesse az országát a slamasztikából. Hétvégén Szlovákiában letesztelik a teljes lakoságot.

Igor Matovič: Nem akarok többé miniszterelnök lenni, az emberek választhatnak maguknak korrupt szemétládákat

Szerda este a Denník N videós műsorának vendége volt Igor Matovič szlovák jobboldali miniszterelnök és Jaroslav Naď honvédelmi miniszter, hogy a hétvégén tartandó teljes tesztelésről beszélgessenek. Matovič szemmel láthatóan fáradt volt, és bár a tőle megszokott módon kritizálta a médiát, több őszinte, önkritikus megjegyzése is volt. 

Az őt a gyakran kaotikus kommunikációjával szembesítő újságírói kérdésre Matovič a nehéz helyzet ecsetelésével reagált, és azzal védekezett, hogy a média az apró hibáit is felfújja, „a szúnyogból elefántot csinál”, amikor pedig a riporter arra utalt, hogy a szemmel láthatóan sértődött Matovičnak állnia kellene a sarat, hisz mégiscsak ő akart miniszterelnök lenni, legalábbis indult a választásokon, Matovič azzal vágott közbe, hogy:

„de én nem akartam nyerni!”

 

Majd azzal folytatta, hogy mindig „vízhordó” akart lenni, és most is azt csinálja. (A vízhordó olyan ember, aki nincs a középpontban, hanem a háttérben kemény és alázatos munkával járul hozzá a sikerhez.)

Amikor pedig a miniszterelnök csökkenő népszerűségének és a bizalmi válságának okairól beszélgettek, Matovič a média – és azon belül a Denník N – hosszadalmas ostorozása után belátta, hogy ő maga is tehet ezekről, majd újra a miniszterelnöki szerepről beszélt.

 

„Soha többé nem akarok miniszterelnök lenni,

 

csak arra vágyom, hogy kivezessem Szlovákiát a slamasztikából, amiben vagyunk.” Matovič büszke arra, ahogy Szlovákia a járvány első hullámát kezelte, és büszke lesz arra is, ha sikerül legyőzni a második hullámot, de a miniszterelnöki szereptől megundorodott, főleg amiatt, hogy a családját ért támadásokat nagyon rosszul viselte ebben az egyébként is nehéz helyzetben. 

„Ha az embereknek az kell, itt van nekik Fico és Pellegrini, az egyik korruptabb szemétláda, mint a másik”

 

– zárta a gondolatmenetet a szlovák miniszterelnök. (Matovič konkréten a „bastard” kifejezést használta a két baloldali politikusra.)

Szlovákiában október 30. és november 1. között tesztelik le a teljes 10 és 65 év közötti lakosságot.

 

A tesztelés önkéntes, de aki nem vesz rajta részt, arra szigorúbb kijárási korlátozások vonatkoznak majd:

 

azért hagyhatják el csak az otthonukat, hogy tesztet csináltassanak, bevásároljanak a legközelebbi élelmiszerboltban, orvoshoz vagy a legközelebbi patikába menjenek, hozzátartozóról gondoskodjanak, haszonállatokat gondozzanak, kutyát sétáltatassanak a lakóhely 100 méteres körzetében és temetésen vegyenek részt. 

Negatív teszt birtokában viszont nemcsak munkába járni, gyereket iskolába vinni, postára, bankba, autószervízbe és tankolni menni, és a természetbe kimozdulni lesz szabad, mint ahogy azt a válságstáb eredetileg tervezte: a hatóságok azzal igyekeznek motiválni a lakosságot a teszten való részvételre, hogy

 

a negatív teszttel rendelkezőkre szinte semmilyen kijárási korlátozás nem vonatkozik majd november 2-től.

A részleges lockdown azonban marad: továbbra is zárva lesznek az edzőtermek, az éttermekben nem lehet a beltérben enni, tilos tömegrendezvényeket tartani. Nincs tanítás az iskolákban felső tagozattól felfelé, a boltoknak idősávot kell fenntartaniuk az idős vásárlók számára, és kötelező kültéren is a maszk. 

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek