+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Varsányi Bence
2020. október 29. csütörtök, 16:45
Nem csak Ceglédi Zoltán nem reklámozta magáról, hogy a momentumos EP-képviselő Donáth Annának dolgozik. Egyes fideszes EP-képviselők asszisztensei nemcsak, hogy írnak a kormánypárti médiába, de még a saját főnöküket is meginterjúvolták oda, anélkül, hogy asszisztensi mivoltukat feltüntették volna. És feltűnik egy politikai elemző cége is a bedolgozók között.

A 444 robbantotta múlt héten a hírt, miszerint Ceglédi Zoltán elemző-publicista több, mint tíz hónapja, idén január óta az egyik momentumos európai parlamenti képviselő, Donáth Anna tanácsadója. Ez egyébként azóta nyilvános adat: mind a 705 EP-képviselő európai parlamenti adatlapján kötelező feltüntetni a transzparencia jegyében, hogy az Európai Parlament által az oda beválasztott politikusoknak nyújtott, munkatársaik foglalkoztatására szánt havi 25 ezer eurós (mai árfolyamon kicsivel több, mint 9 millió forintos) költségkeret hol landol.

 

Így például nyilvános az is, hogy Donáth Ceglédi mellett jogi tanácsokat kér Mécs Jánostól, illetve szeptember végétől január végéig kommunikációs felkészítést Szakács András politológustól, az Azonnali egyik külsős szerzőjétől – akinek egy Győrrel foglalkozó cikke legutóbb szeptember elején jelent meg nálunk. Mármint a szerződés ténye nyilvános csak, a pontos összegeket és hogy azokért cserébe mit vár el Donáth Anna, az EP-képviselője irodája osztotta meg a 444-gyel. Vannak persze olyan közszereplők is, akik nem várják meg a lassú mainstream sajtót: Tóth Csaba, a Republikon Intézet korábbi vezetője – miután ezt a 888 megpendítette – maga tette nyilvánossá, hogy a momentumos Cseh Katalin mellett fog dolgozni Brüsszelben, mégpedig a politikus kabinetfőnökeként.

 

Az Európai Parlamentben kétféle asszisztens van: az EP-képviselővel bizalmi viszonyt ápoló, nagyon komoly szerződéssel rendelkező akkreditált és a jóval lazább státuszban levő, a sofőrködéstől kezdve egészen a kommunikációs tanácsadásig lényegében bármilyen munkára felvehető helyi. Az EP-beli szlengben csak APA-knak nevezett akkreditáltak munkavégzésének helye az Európai Parlament, míg a helyi asszisztensnek be se kell tenniük a lábukat sem Brüsszelbe, sem Strasbourgba. Ceglédi Zoltán Donáth asszisztenseként az utóbbi kategóriába tartozik. De nézzük a többi EP-képviselőét!

 

Járóka Lívia asszisztense a Mandinernek ír az EU-ról

 

Ami Donáth Annának Ceglédi Zoltán, az Járóka Líviának kis túlzással Jereb Botond: a Mathias Corvinus Collegiumot is megjárt Jereb ugyanis a fideszes EP-alelnök egyik helyi asszisztense 2019 júliusa óta. Noha a neve már nem szerepel a KESMA értelmiségi olvasókat kiszolgálni hivatott Mandiner című portáljának impresszumában, most is rendszeresen ír a lapnak.

 

Jereb legutóbb szeptember végén az Európai Bizottság új migrációs csomagját értékelte ki újságíróként, az EP-beli asszisztensi szerepének feltüntetése nélkül, ráadásul még csak nem is insider információk, hanem az Alapjogokért Központ sajtóreggelije alapján.

 

Jereb és a Mandiner szerepfelfogásának egyik leglátványosabb példája az a 2019-es júliusi mandineres interjú, amelyet az akkor frissen kezdett asszisztens a főnökével, Járóka Líviával készített a fideszes politikus EP-alelnökké történt megválasztásának apropójából (aznap egyébként az Azonnali is meginterjúvolta Járókát az EP-ben). Noha a migrációs csomagról szóló cikk alján időközben – miután ennek kapcsán az Azonnali érdeklődött náluk – jelezte a lap, hogy „a szerző Járóka Lívia EP-képviselő munkatársa”, az interjúnál azóta sem tartotta fontosnak közölni a lap az olvasóival, hogy azt nem a szerkesztőség, hanem a politikus közeli munkatársa készítette.

 

 

Jereb az Azonnalival közölte – noha ő is ugyanúgy helyi asszisztensként dolgozik egy EP-képviselőnek, mint Ceglédi –: a feladatköre „nem azonos a Ceglédiről kiderültekkel”, azaz ő nem politikai tanácsadó, így nem kíván nyilatkozni.

 

Trócsányi asszisztense szintén a Mandinernek dolgozik be

 

Sándor Lénárd amellett, hogy az igazságügyi miniszterből EP-képviselővé lett jogászprofesszor, Trócsányi László akkreditált asszisztense, a Mandiner Orbán Balázs államtitkár által szerkesztett jogi rovatának, a Precedensnek is készít anyagokat. Nem is keveset: a portál keresője 150 körüli olyan cikket dob ki, amit ő jegyez. Sándor Lénárd jogász – 2017-ben személyesen Sólyom László volt köztársasági elnöktől kapott ösztöndíjat –, szakterülete pedig a nemzetközi jog, ami tekintve hogy Trócsányi tevékenysége az EP-ben külpolitikai kérdésekre koncentrál, érthető választás. Az EP-képviselők ugyanis igyekeznek olyan akkreditált asszisztenseket választani maguknak, akiknek a szakértelméből ők maguk is profitálhatnak, az EP-bizottságbeli munkákat sokszor teljesen rájuk is bízzák.

 

Ami viszont furcsa, az az, hogy míg korábban a Precedensen mindig akkurátusan jelezték Sándor cikkeinél, hogy a „szerző a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Amerika Tanulmányok Kutató Központjának kutatója”, a disclaimert a szerző munkáját illetően Trócsányi asszisztenseként már nem tüntetik fel. 

 

EP-beli asszisztensként a főnökét mindenesetre ő is meginterjúvolta a Mandiner számára, ahol ez minden jelzés nélkül le is jött.

 

Az Azonnali megkereste Rajcsányi Gellértet, a Mandiner.hu főszerkesztőjét, hogy Jereb és Sándor esetében miért nem volt a portálon feltüntetve legalább a saját főnökeikkel készített interjúknál, hogy az adott EP-képviselőkkel együtt dolgoznak az Európai Parlamentben. Rajcsányi a második megkeresésünkre is azt mondta, hogy nincs mire válaszolnia, sok sikert kívánt a cikk írásához, majd bontotta a vonalat.

 

De Sándor cikkeit a „korszakalkotó Trump-elnökségről” nemcsak a Mandiner, hanem a Magyar Nemzet is közli, itt jogász-közgazdász megjelölés szerepel a neve mellett, az még véletlenül sem, hogy Trócsányi EP-képviselő közeli munkatársa.

 

2020 ifjúsági sajtódíjasa politikusi Facebook-oldalt szerkeszt

 

Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselőként különleges helyzetben van az európai politikában. Ő ugyanis az egyetlen olyan a magyar kormánypárti EP-delegációban, akinek a pártjának a tagságát nem függesztette fel az Európai Néppárt, így a fideszesekkel ellentétben jelen volt a jobbközép pártcsalád tavalyi zágrábi kongresszusán is. A kormánymédiában főleg a keresztényüldözés témájában megszólaló EP-képviselő service providerjei – ez egy a helyi asszisztensinél is lazább szerződéses viszony, amit jogi, szakmai vagy épp kommunikációs tanácsadás igénybevételére szoktak használni az EP-képviselők – között találtuk meg Meszleny Zitát, korábbi mandineres újságírót, a jezsuita A Szív című lap korábbi munkatársát, 2020 ifjúsági sajtódíjasát.

 

Az Azonnali megkereste a Jezsuita Kiadót, akiktől megtudtuk, hogy

 

tudomásuk volt arról, hogy Meszleny Zita igazgatja Hölvényi EP-képviselő közösségi médiás oldalait, viszont mivel A Szívben nem publikált politikai témájú írásokat, nem tartották relevánsnak feltüntetni a másik munkáját.

 

Meszleny egyébként már nem dolgozik a lapnál, jelenleg a Magyar Krónikába ír, szintén nem politikai cikkeket.

 

Hölvényinek végez munkát ugyanilyen keretek között a börtönviselt katolikusokról könyvet megjelentő Elmer István József Attila-díjas író is, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Elmer mostanában az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott Országút című lapban publikál, emellett egyházi lapok számára többször is meginterjúvolta már Hölvényi Györgyöt, vagy épp beszámolt az EP-képviselő egy-egy programjáról.

 

Hölvényi György EP-csapatát is többször megkereste az Azonnali, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett tőlük válasz.

 

Mind a négy DK-s EP-képviselőnek bedolgozik Böcskei Balázs cége

 

Mi a közös Molnár Csabában, Rónai Sándorban, Dobrev Klárában és Ara-Kovács Attilában, már azon túl, hogy mindannyian a Demokratikus Koalíció színeiben lettek EP-képviselők 2019-ben? Az, hogy egy bizonyos Respublica Kft-t mind a négyük megbízott azzal, hogy szolgáltatásokat végezzen nekik. Az összes DK-s képviselővel szerződéses viszonyban álló cég a nyilvántartás szerint a DK-s főpolgármester-helyettes Gy. Németh Erzsébet tanácsadójaként is dolgozó, az IDEA Intézet kutatási igazgatójaként a médiában aktuális politikai kérdéseket illetően rendre megszólaló Böcskei Balázs tulajdonában van (aki egyébként az Azonnali külsős szerzője is).

 

A szolgáltatóval kapcsolatban az Azonnali megkereste a DK EP-delegációját, akiknek a kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, hogy a Respublica Kft. szolgáltatóként, külső szakértőként segíti a DK EP-képviselőinek szakmai munkáját, és kizárólag az európai parlamenti tevékenység kapcsán látnak el szakpolitikai kutatási, elemzési, tanácsadási feladatokat, szakértői anyagokat készítenek, mely tevékenységéről teljesítési igazolást állít ki az Európai Parlamentnek. A cég a jelen európai parlamenti ciklus kezdete óta látja el a DK valamennyi EP-képviselőjét.

 

Válaszukban kiemelték, hogy ez a céges, külső szakértői szolgáltatás minőségileg különbözik az ún. EP-képviselői asszisztensi tevékenységtől, mert az utóbbi olyan munkaviszonyt takar, ahol a képviselő gyakorolja a munkáltatói jogokat az asszisztens felett, vele a munkajog szabályai szerint alá-fölérendeltségi viszonyban van, számára kötelező utasításokat adhat, míg a szolgáltatói szerződésnél a képviselő nem „főnöke” a szolgáltatást nyújtónak, vele munkajogi viszonyban nem áll.

 

A Respublica Kft. tulajdonosát, Böcskei Balázst is megkérdeztük, hogy pontosan milyen munkát végez a cége, mennyi pénzért, illetve hogy ő személyesen részt vesz-e ebben a tevékenységben.

 

Böcskeitől megtudtuk: cége a négy DK-s politikusnak szakértői tanulmányokat, kutatásokat készít, az EP-képviselők által benyújtott javaslatokat előkészíti, véleményezi.

 

Ezen felül konzultál velük, adatokat gyűjt, illetve információkat elemez az adott képviselő tevékenységével összefüggésben. Az anyagiakról Böcskei elmondása szerint nem nyilatkozhat egyoldalúan, azt viszont elmondta, hogy személyesen is végez szakértői tevékenységet a cégnél, eseti jelleggel.

 

Az Azonnalinak eddig nem volt tudomása Böcskei Balázs és Szakács András ezirányú tevékenységeiről (noha Szakács a Donáth Annával való szerződéskötése óta nem is írt nekünk), ezeket a jövőben megjelenő cikkeik alján feltüntetjük majd, ha aktuálisak lesznek akkor is.

 

GRAFIKA: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás