+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. július 3. szerda, 15:05
Azért nem írta meg az EP-alelnöki jelentkezésekor, hogy fideszes és magyar, mert ezt mindenki tudja róla, mondta az Azonnalinak Járóka Lívia fideszes EP-képviselő. Gyorsinterjú a strasbourgi folyosóról!

A Von der Leyen-deal után felmerül a kérdés: demokrácia-e még az EU?

 

Én azon dolgozom, hogy az legyen. A legszegényebb telepeken is arra biztatom az embereket, hogy szavazzanak, hogy ne csak a jogaikkal, de a kötelességeikkel is legyenek tisztában. Én a következő generációban bízom: az én iskoláimban 17-18 éves gyerekek gyakorolják napi szinten a demokráciát. Ez az épület, az Európai Parlament arról híres, hogy a demokrácia fellegvára Európában.

 

De még mindig az? Az Európai Tanács végül lesöpörte az asztalról az Európai Parlament Spitzenkandidatjait az Európai Bizottság elnöki posztjára.

 

Akkor lesz a demokrácia fellegvára a továbbiakban is az Európai Parlament, ha szakmailag megfelelő megoldásokat adunk azokra a kérdésekre, amiket elég erősen feszegettek most a szavazóink. Ahogy azt majdnem minden Európai Parlament-elnökjelölt elmondta, itt az emberek hangjának kéne elhangoznia. Ez nekem azért volt különösen fura, mert nekünk, képviselőknek eleve ez a feladatunk – én ide az európai gettók hangját hozom, eleve ezért jöttem ide.

 

Ön ismét pályázik az Európai Parlament alelnöki pozíciójára. Kikerült nemrég a jelentkezése a netre, ebben sem azt nem említi meg, hogy magyar, sem azt, hogy fideszes, sem azt, hogy néppárti. Miért?

 

Azért, mert ezeket mindenki tudja rólam.

 

Az EP-képviselők 62 százaléka újonc – ők honnan tudnák?

 

Biztos vagyok benne, hogy ismernek engem. Akik be akar kerülni az Európai Parlamentbe, megnézik azért, hogy kik az alelnökei. Nem beszélve arról, hogy elég fontos dossziékat vittem,

 

15 éve EP-képviselő vagyok. Aki engem nem ismer, nem tudom, hogyan képviseli a szavazóit.

 

Nem fél attól, hogy nem szavazzák meg alelnöknek, mert a Fidesz fel van függesztve a Néppártban?

 

Nem ebben látok problémát, hanem abban, hogy a liberálisok, a zöldek, a szocialisták és a kommunisták megint nem támogatnak. Ahogy eddig sem. Nekik csak szavakban fontos a romaügy. Kíváncsi leszek, hogy a DK-s vagy a momentumos képviselőtársak támogatnak-e, miután végig roadshow-zták a cigánytelepeket, mindenfélét ígérgetve az embereknek. Vajon ma is olyan bátran odahúzzák mellém az ikszet, ha egyszer valódi roma érdekképviseletet akarnak?

 

Az elmúlt másfél évben, amíg a romastratégián dolgoztam, Jávor Benedek az EU-biztos Věra Jourovával az asztaloknál még támogatott, ám amikor szavazásra került sor, kiálltak mögülem mind. A dokumentumokból az összes érdekes pontot kivonták, csak azt tartották benne, hogy a cigányellenesség veszélye mennyire fontos – hogy a jogászok és NGO-k háromszoros pénzt kapjanak. Eközben a cigánytelepeken Európa-szerte nincs WC, nincs víz. Én mondtam, hogy hasznosítsuk a faji diszkriminációt tiltó direktívát, és akkor

 

rögtön nem kéne annyi jogász, abból ugyanis már így is rengeteg van Európában, mind egyenlőbánásmód-hatóságoknál dolgoznak. Többségük balról jött, vagyis nagyon jó szakemberek, hiszen ebből élnek harminc éve...

 

Ne már, hogy ezt duplikáljuk! Ha alelnökké választanak, összeurópai szegénységellenes stratégiává akarom fejleszteni a mostani romastratégiát – remélem, ebben mind a hét frakció támogat majd.

 

Hogy áll a Fidesz néppárti tagsága most, kaptak-e bármiféle visszajelzést?

 

Pozitív visszajelzést kaptunk azáltal, hogy beválasztottak a Néppárt ötödik alelnökjelöltjének. Attól volt hangos a sajtó, hogy nem kapunk semmilyen pozíciót – ez nem így van. Ugyanolyan tagja vagyunk a Néppártnak, mint az elmúlt 15 évben voltunk. Most stratégiai feladataink vannak, ilyenkor nincs különállás.

 

Ez azt jelenti, hogy konkrét ígéretet kaptak arra, hogy bent maradhatnak? Mert a Fidesz EPP-tagságát vizsgáló három bölcs vezetője, Herman van Rompuy nem túl pozitívan nyilatkozott pár hete.

 

Szavak vannak, konkrét szankció nincs.

 

Folyik a vizsgálat, ezt tartom korrektnek. A vizsgálat végén meglátjuk, hogy jogosultak-e arra, hogy minket elítéljenek. De nem hiszem, hogy erre sor kerülne: a három bölcsnek elég jó tudása van a közép-kelet-európai, posztkommunista dolgokról.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A finnek már jóval a nácik előtt is használták a szvasztikát repülőgépeiken, egyenruháikon és zászlóikon, de hiába semmi köze a nácizmushoz: a légierő úgy döntött, megszabadul a kínos szimbólumtól.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás