Szlovéniában ezentúl a települések között se lehet utazni

Szerző: Techet Péter
2020.10.26. 16:58

Délnyugati szomszédunknál tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások. Eddig csak az adott régiót nem lehetett elhagyni, most már a települést se.

Szlovéniában ezentúl a települések között se lehet utazni

Amint arról az Azonnali beszámolt: Szlovéniában a koronavírus-esetszámok növekedése miatt már gyakorlatilag a múlt héten megszűnt a szabad mozgás, ugyanis a tengermelléki régió kivételével valamennyi régió „vörös zóna” lett, azaz – bizonyos kivételektől eltekintve – nem lehet köztük utazni. Míg Magyarországon 1 millió főre 240 igazolt koronavírus-fertőzött jut, Szlovéniában ez a szám ennek majd' négyszerese, 805 – igaz, ők majd' háromszor annyi tesztelnek.

Ez mostanra odáig szigorodott, hogy

keddtől az adott települést, ahol valaki lakik, se lehet elhagyni,

csak bizonyos indokolt esetekben. Jelko Kacin kormányszóvivő nem tudta azonban a sajtónak megválaszolni, hogy miként fogják a hatóságok ellenőrizni a településhatárokon a ki- és bemenő forgalmat. Kacin ezért elsősorban az emberek felelősségére appellált. Aleš Hojs szlovén belügyminiszter, akinek a végrehajtásról kéne gondoskodni, jelenleg önkéntes karanténban van, és a teszteredményére vár.

A lezárások különösen azon szlovéniai olasz kisebbséget érintik rosszul, amely egyrészről eleve Szlovénia és Horvátország között is meg van osztva, másrészről jelenleg Olaszországba is korlátozottan tud csak utazni. A kisebbségi érdekeket képviselő Olaszok Uniója (UI) ezért a római, a ljubljanai (laibachi) és a zágrábi kormányhoz is azzal a kérdéssel fordult, hogy a határmenti lakosság számára biztosítsanak rendkívüli határátlépési lehetőségeket.

A kétmilliós Szlovéniában jelenleg 15 ezer aktív fertőzött van. A kínai koronavírus-járvány tavaszi kirobbanása óta összesen 24 ezren fertőződtek meg, ami azt jelenti:

a jelenlegi esetszám az összes eddigi eset több, mint fele.

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek