+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 26. hétfő, 16:58
Délnyugati szomszédunknál tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások. Eddig csak az adott régiót nem lehetett elhagyni, most már a települést se.

Amint arról az Azonnali beszámolt: Szlovéniában a koronavírus-esetszámok növekedése miatt már gyakorlatilag a múlt héten megszűnt a szabad mozgás, ugyanis a tengermelléki régió kivételével valamennyi régió „vörös zóna” lett, azaz – bizonyos kivételektől eltekintve – nem lehet köztük utazni. Míg Magyarországon 1 millió főre 240 igazolt koronavírus-fertőzött jut, Szlovéniában ez a szám ennek majd' négyszerese, 805 – igaz, ők majd' háromszor annyi tesztelnek.

 

Ez mostanra odáig szigorodott, hogy

 

keddtől az adott települést, ahol valaki lakik, se lehet elhagyni,

 

csak bizonyos indokolt esetekben. Jelko Kacin kormányszóvivő nem tudta azonban a sajtónak megválaszolni, hogy miként fogják a hatóságok ellenőrizni a településhatárokon a ki- és bemenő forgalmat. Kacin ezért elsősorban az emberek felelősségére appellált. Aleš Hojs szlovén belügyminiszter, akinek a végrehajtásról kéne gondoskodni, jelenleg önkéntes karanténban van, és a teszteredményére vár.

 

A lezárások különösen azon szlovéniai olasz kisebbséget érintik rosszul, amely egyrészről eleve Szlovénia és Horvátország között is meg van osztva, másrészről jelenleg Olaszországba is korlátozottan tud csak utazni. A kisebbségi érdekeket képviselő Olaszok Uniója (UI) ezért a római, a ljubljanai (laibachi) és a zágrábi kormányhoz is azzal a kérdéssel fordult, hogy a határmenti lakosság számára biztosítsanak rendkívüli határátlépési lehetőségeket.

 

A kétmilliós Szlovéniában jelenleg 15 ezer aktív fertőzött van. A kínai koronavírus-járvány tavaszi kirobbanása óta összesen 24 ezren fertőződtek meg, ami azt jelenti:

 

a jelenlegi esetszám az összes eddigi eset több, mint fele.

 

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás