+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 20. kedd, 13:06
Mivel a koronavírus-válság miatt délnyugati szomszédunknál mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország nagy részében nemcsak a belföldi közlekedés, de gyakorlatilag az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

Amint arról az Azonnali beszámolt: Szlovéniában a növekvő koronavírus-esetszámok miatt gyakorlatilag az ország egésze azon vörös zónába került, ahonnan

 

az utazás az országon belül is csak szigorú korlátozások között lehetséges,

 

mondjuk munkavégzés vagy mezőgazdasági cél miatt.

 

Mostanra egyedül a tengermelléki régió maradt „narancssárga“ besorolású, azaz a Koper (Capodistria) központú régió lakosai utazhatnak már csak szabadon. Amint arra a szlovén tévé olasz adása felhívta a figyelmet: ez azt is jelenti, hogy jelenleg

 

Szlovéniában a határok is gyakorlatilag a legtöbb ember előtt zárva vannak,

 

elvégre, aki nem határmenti régióban él, az nem tud eljutni a határig se. A szlovén tévé arra is emlékeztetett, hogy például ma Triesztbe csak a tengermelléki régióból lehet utazni.

 

Jelenleg a kétmilliós Szlovéniában meghaladja a hétezret az aktív esetek száma. A koronavírus-járvány tavaszi kirobbanása óta összesen kevesebb, mint 14 ezer esetet regisztráltak, ami azt jelenti:

 

a mostani aktív fertőzöttek a tavasz óta regisztrált összes fertőzött felét teszik ki.

 

A szlovén ellenzék szerint a járvány a Janša-kormány nyári tétlensége miatt robbant be ennyire most. Jani Möderndorfer, a liberális Marjan Šarec Lista képviselője szerint például Szlovénia a nyáron nem zárta le időben a határait Horvátország felé. Janez Janša jobboldali kormányfő viszont optimista, szerinte a járvány „el fog múlni“, és „Szlovénia a győztesek közé fog tartozni“.

 

UPDATE: Szlovéniában bevezetik a fertőzésszám növekedése miatt az éjszakai kijárási tilalmat: már este 9 után reggel 6-ig tilos lesz utcára menni, csak bizonyos kivételes esetekben lehet utcán tartózkodni.

 

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás