Szlovéniában gyakorlatilag már határzár van

Szerző: Techet Péter
2020.10.20. 13:06

Mivel a koronavírus-válság miatt délnyugati szomszédunknál mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország nagy részében nemcsak a belföldi közlekedés, de gyakorlatilag az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

Szlovéniában gyakorlatilag már határzár van

Amint arról az Azonnali beszámolt: Szlovéniában a növekvő koronavírus-esetszámok miatt gyakorlatilag az ország egésze azon vörös zónába került, ahonnan

az utazás az országon belül is csak szigorú korlátozások között lehetséges,

mondjuk munkavégzés vagy mezőgazdasági cél miatt.

Mostanra egyedül a tengermelléki régió maradt „narancssárga“ besorolású, azaz a Koper (Capodistria) központú régió lakosai utazhatnak már csak szabadon. Amint arra a szlovén tévé olasz adása felhívta a figyelmet: ez azt is jelenti, hogy jelenleg

Szlovéniában a határok is gyakorlatilag a legtöbb ember előtt zárva vannak,

elvégre, aki nem határmenti régióban él, az nem tud eljutni a határig se. A szlovén tévé arra is emlékeztetett, hogy például ma Triesztbe csak a tengermelléki régióból lehet utazni.

Jelenleg a kétmilliós Szlovéniában meghaladja a hétezret az aktív esetek száma. A koronavírus-járvány tavaszi kirobbanása óta összesen kevesebb, mint 14 ezer esetet regisztráltak, ami azt jelenti:

a mostani aktív fertőzöttek a tavasz óta regisztrált összes fertőzött felét teszik ki.

A szlovén ellenzék szerint a járvány a Janša-kormány nyári tétlensége miatt robbant be ennyire most. Jani Möderndorfer, a liberális Marjan Šarec Lista képviselője szerint például Szlovénia a nyáron nem zárta le időben a határait Horvátország felé. Janez Janša jobboldali kormányfő viszont optimista, szerinte a járvány „el fog múlni“, és „Szlovénia a győztesek közé fog tartozni“.

UPDATE: Szlovéniában bevezetik a fertőzésszám növekedése miatt az éjszakai kijárási tilalmat: már este 9 után reggel 6-ig tilos lesz utcára menni, csak bizonyos kivételes esetekben lehet utcán tartózkodni.

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek