Komolyan veszi már a koronavírust az FPÖ-s politikus, miután maga is elkapta

Szerző: Techet Péter
2021.04.06. 14:00

Márciusban lett koronavírusos a lockdownkritikus Osztrák Szabadságpárt egyik elnökhelyettese. A politikus két hétig volt kórházban. Húsvét előtt mehetett haza, és azt kérte mindenkitől, vegye komolyan a vírust.

Komolyan veszi már a koronavírust az FPÖ-s politikus, miután maga is elkapta

Amint arról az Azonnali beszámolt: márciusban koronavírusos lett az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökhelyettese, Manfred Haimbuchner, aki egyben a felső-ausztriai kormány tartományfőnök-helyettese is.

A politikus vélhetően egy illegális születésnapi partin kapta el a vírust.

Pártja eleve ellenzi a járványügyi szigorításokat, az FPÖ több lockdownellenes tüntetést is szervezett Bécsben. Az FPÖ frakcióvezetője, Herbert Kickl a vírus súlyosságát is kétségbe vonja.

Haimbuchner az elmúlt két hetet intenzív osztályon töltötte, egy ideig mesterséges lélegeztetésre is szorult. Húsvét előtt azonban elhagyhatta a linzi egyetemi klinikát. A politikus egy Facebook-posztban közölte ezt a híveivel, egyben azt kérte tőlük, hogy vegyék komolyan a koronavírust. Azt írta, hogy

a betegsége több alázatra tanította meg. Nem adta fel azonban azt a nézetét, hogy a járványügyi szabályokon lazítani kell: „a szabad emberek számára van annál több is, mint a puszta túlélés”.

MANFRED HAIMBUCHNER MÁR AZ OTTHONÁBÓL TUDOTT KELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KÍVÁNNI. MINT ÍRTA, ERRE A HÚSVÉTRA ÖRÖKRE EMLÉKEZNI FOG. FOTÓ: MH / FB

Ezért szorgalmazza, hogy „a vírus jelentette veszélyt kell megállítanunk, nem a polgárok szabadságát”. Ennek egyik módja szerinte a gyors oltás – ami azért sajátos, mert az FPÖ frakcióvezetője, Kickl viszont nem vár sokat az oltásról. Kickl éppen ezért bejelentette: ő semmiképpen nem fogja magát beoltani, mert az ő immunrendszere korábban már egy erősebb influenzát is túlélt.

Haimbuchner azért se vonhatta vissza teljességgel a lockdownellenes nézeteit, mert ma pártjának ez a téma ad lehetőséget növekedni. Az FPÖ jelenleg 15 százalékon áll, ami még mindig kevesebb, mint amit 2019-ben kapott. De növekvő tendenciáról beszélhetünk. Ráadásul a lockdownellenesség révén a párt nemcsak a Strache-időszakot, de a Sebastian Kurz-cal való közös kormányzásét is elfeledtetheti.

NYITÓKÉP: Manfred Haimbuchner szíve piros-fehér-pirost ver / Freiheitliche Jugend Wels, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek