+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 26. hétfő, 20:47
Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Sokkal több medúzát kéne ennünk, ha meg akarjuk menteni a bolygót – tulajdonképpen ez a tanulsága annak a tanulmánynak, amit az ausztráliai Queenslandi Egyetem tudósai publikáltak.

 

A kutatók azt vizsgálták, hogy mennyire halásszák a különösen veszélyeztetett halfajokat. Az eredmények szerint

 

összesen 91 olyan veszélyeztetett halfajta van, amiket ipari méretekben halásznak, és ezek 15 százalékát nemzetközileg is forgalmazzák

 

– például a foltos tőkehalat, az atlanti makrélát vagy a nagyszemű tonhalat.

 

A globális trend, hogy

 

ebből a 91 fajból 80-ban csökken a populáció döntően pont a halászbiznisz miatt,

 

a maradék 11 faj esetében pedig nem lehet tudni, hogy trendszerűen nő vagy csökken-e a populáció.

 

„Illegálisnak kéne lennie, hogy olyas valamit együnk, amit a kihalás veszélye fenyeget (…) Ahogy azt sem fontolnánk meg soha, hogy hegyi gorillákat vagy elefántokat együnk” – mondta dr. Clarissa Clein, a kutatás egyik résztvevője.

 

Ellentétben amiből viszont sokkal több van, mint foltos tőkehalból vagy nagyszemű tonhalból, az a már 1700 éve a vizeinkben lebegő medúza, amit már csak azért is nehezebb a kihalás szélére küldeni, mert a rájuk vadászó halfajokat a halászat megtizedelte.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

水母刺身 #jellyfishsashimi

A post shared by ♡ ᴊᴜʟɪᴀ ♡ (@juliaaalam) on

ÍGY NÉZ KI EGY MEDÚZÁS MENÜ, JAPÁNBAN MÁR VAN IS HAGYOMÁNYA MEDÚZÁBÓL KÉSZÍTENI A TRADICIONÁLIS SZASIMIT.

 

Emberi fogyasztásra alkalmas lehet például az ágyúgolyó-medúza vagy a kékfoltos medúza – ha ezeket fogyasztanánk a veszélyeztetett fajok helyett, sokkal könnyebben helyreállhatna a természetes ökoszisztéma.

 

NYITÓKÉP: Lifefish / Freeimageslive

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás