+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 26. hétfő, 20:47
Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Sokkal több medúzát kéne ennünk, ha meg akarjuk menteni a bolygót – tulajdonképpen ez a tanulsága annak a tanulmánynak, amit az ausztráliai Queenslandi Egyetem tudósai publikáltak.

 

A kutatók azt vizsgálták, hogy mennyire halásszák a különösen veszélyeztetett halfajokat. Az eredmények szerint

 

összesen 91 olyan veszélyeztetett halfajta van, amiket ipari méretekben halásznak, és ezek 15 százalékát nemzetközileg is forgalmazzák

 

– például a foltos tőkehalat, az atlanti makrélát vagy a nagyszemű tonhalat.

 

A globális trend, hogy

 

ebből a 91 fajból 80-ban csökken a populáció döntően pont a halászbiznisz miatt,

 

a maradék 11 faj esetében pedig nem lehet tudni, hogy trendszerűen nő vagy csökken-e a populáció.

 

„Illegálisnak kéne lennie, hogy olyas valamit együnk, amit a kihalás veszélye fenyeget (…) Ahogy azt sem fontolnánk meg soha, hogy hegyi gorillákat vagy elefántokat együnk” – mondta dr. Clarissa Clein, a kutatás egyik résztvevője.

 

Ellentétben amiből viszont sokkal több van, mint foltos tőkehalból vagy nagyszemű tonhalból, az a már 1700 éve a vizeinkben lebegő medúza, amit már csak azért is nehezebb a kihalás szélére küldeni, mert a rájuk vadászó halfajokat a halászat megtizedelte.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

水母刺身 #jellyfishsashimi

A post shared by ♡ ᴊᴜʟɪᴀ ♡ (@juliaaalam) on

ÍGY NÉZ KI EGY MEDÚZÁS MENÜ, JAPÁNBAN MÁR VAN IS HAGYOMÁNYA MEDÚZÁBÓL KÉSZÍTENI A TRADICIONÁLIS SZASIMIT.

 

Emberi fogyasztásra alkalmas lehet például az ágyúgolyó-medúza vagy a kékfoltos medúza – ha ezeket fogyasztanánk a veszélyeztetett fajok helyett, sokkal könnyebben helyreállhatna a természetes ökoszisztéma.

 

NYITÓKÉP: Lifefish / Freeimageslive

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

Kedden Markus Söder, bajor kormányfő visszavonulót fújt, és elfogadta a CDU elnökségének hétfői döntését Armin Laschet kancellárjelöltségéről. Vele szemben még a zöld kancellárjelölt is esélyes.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Újabb fejezetéhez érkezett az Angela Merkel utódlásáért vívott hatalmi harc a német jobboldalon: most minden szem Münchenre szegeződik.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás