Évi nyolcmillió forinttal lesz gazdagabb, aki a metálzene földrajzát kutatja

Szerző: Petróczi Rafael
2019.06.28. 20:15

Na nem ám Magyarországon, hanem Ausztráliában, ahol a Newcastle Egyetem annyira meg akarta szerezni magának az amúgy megrögzött metálrajongó Simon Springer professzort, hogy nem átallottak tetemes ösztöndíjjal támogatni a professzor saját projektjét. Jövőre már két szerencsés doktorandusz is vígan megélhet a metálzenét kutatva.

Évi nyolcmillió forinttal lesz gazdagabb, aki a metálzene földrajzát kutatja

A 2003-ban készült Rocksuli című vígjátékban még csak poénnak tűnt, hogy egy őrült tanár (Jack Black alakításában) konkrétan rockzenére oktassa a gyerekeket. Nos, valami ehhez hasonlót akar megvalósítani – ha nem is a rock, hanem annak karcosabb testvére, a metálzene területén – Simon Springer megrögzött metálrajongó, aki mellesleg az ausztráliai Newcastle Egyetem professzora, illetve az egyetem Városi és Regionális Tanulmányok Központjának igazgatója.

Mint azt a kanadai származású tudós saját oldalán megjelent, az egyetem tetemes ösztöndíjjal finanszírozna két ausztráliai vagy egy külföldi hallgatót abban, hogy Springer oldalán kutassa vagy a hajléktalanság, a vegán étkezés és az aluliskolázottság, vagy a heavy metál földrajzát.

Az ösztöndíj évi 27596 dollárral, átszámolva majdnem nyolc millió forinttal (7 millió 840 ezer Ft) támogatja a doktoranduszok megélhetését. Külföldi hallgató esetén az ösztöndíj ezen felül állja a tandíjat, valamint bizonyos esetekben az egészségügyi költségeket is.

A finanszírozás időtartama maximum négy év.

Na de mit is kéne pontosan kutatni?

Az ösztöndíjprogram tájékoztatása szerint a metálnak számtalan irányzata alakult ki – mint a black, a death vagy a thrash metál –, mindegyik speciális földrajzi jellemzőket mutatva. A metálzene azonban mégiscsak valahol északi dolog: olyan országokban lett először a kulturális tér meghatározó eleme, mint Nagy-Britannia vagy a skandináv államok.

NÉHÁNY PÉLDA A METÁLZENEI IRÁNYZATOKRA. FORRÁS: METALMEME / INSTAGRAM
Ausztrália helyzete ilyen szempontból egészen egyedi, hiszen míg elég távol helyezkedik el a metál történelmi központjaitól, a múltban mégiscsak Nagy-Britannia gyarmatbirodalmának volt része.

A kutatásvezető meglátása szerint Ausztrália a britekkel osztott kulturális háttér ellenére is egyedit alkotott a metálzenében, amit érdemes tanulmányozni.

Hogy pontosan hogyan? Springer erre is adott pár ötletet, olyan kutatási kérdéseket felvetve, minthogy:

+ Milyen viszonyban áll egymással az ausztrál metálzene kulturális fejlődése és a kolonializmus?

+ Hogyan kezelte a genderizmus jelenségét az ausztrál metálzene?

+ Milyen a metálzene-rajongók társadalmi megítélése Ausztráliában? Ennek van hatása arra, hogy a metálosok milyen társadalmi tereket, helyeket használnak?

+ Milyen dalszövegtémák alakultak ki az ausztrál metálzenében? Ezek kulturálisan és földrajzilag egyediek az ausztrál kontinensen?

Mint azt a már Kanada, Új-Zéland és Szingapúr tudományos életében is megfordult Springer a Kerrang! brit zenei magazinnak elmondta, az erősen nemzetközi és kutatáscentrikus Newcastle Egyetemmel kötött megállapodásának része volt, hogy csak akkor fogadja el az állásajánlatot, ha az egyetem finanszírozza neki, hogy két hallgató vele kutathasson az általa elgondolt területeken.

„Nem hiszem, hogy az egyetem bármi reményt táplálna, hogy felfedezünk valamit, és valószínűleg nem is érdekli különösebben, hogy a hallgatók és én mit fogunk csinálni (…).

Szóval gyakorlatilag szabad kezet kaptam, hogy megtaláljam azokat a hallgatókat, akikkel a személyes érdeklődési területem dolgozhatok” – tette hozzá a kutató.

Az ösztöndíjt elnyerő doktoranduszoknak 2020. január 1. és augusztus 31. között kell megkezdeniük kutatói munkájukat.

NYITÓKÉP: Lucas Englund svéd fotográfus. A képen az ausztrál hardcore metálegyüttes, a Parkway Drive koncertje látható.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek