Egyre nagyobbak a tengerek semmiből előbukkanó szörnyeteghullámai

Szerző: Hutter Marianna
2019.03.21. 21:18

Húsz év megfigyelését elemezve tudósok arra jutottak: ugyan ritkábban alakulnak ki a nyugodt tengervízen hirtelen megjelenő, akár harmincméteres nagyságú óriáshullámok, de évről évre növekszik a méretük.

Egyre nagyobbak a tengerek semmiből előbukkanó szörnyeteghullámai

Bár már kisebb gyakorisággal fordulnak elő, de egyre extrémebb méretűek a semmiből előbukkanó óriáshullámok – írja a BBC egy márciusban publikált tanulmányra hivatkozva. Erre a kutatók azt követően jutottak, hogy az Amerika nyugati tengerpartját érő hullámokat vizsgálták 1994 és 2016 között.

Az eredmények szerint minden évben egy százalékkal nőtt a hullámok mérete.

A „szörnyeteghullámnak” is nevezett jelenség jobb megértése már csak azért is fontos, mert komoly veszélyt jelentenek a hajózási iparra. Az ilyen hullámok az egyébként nyugodt tengeren alakulnak ki hirtelen, van, amelyik mérete a harminc métert is meghaladja, vagyis akár hajók elsüllyesztéséért is felelhetnek.

Becslések szerint minden tízezer hullámból egy szörnyeteghullám, és bár ezek a hullámok évszázadok óta részei a tengeri legendáknak, hivatalosan csak 1990-ben sikerült létezésüket igazolni. A szörnyeteghullámok kialakulását befolyásolják az évszakok is: télen gyakoribb a jelenség, ráadásul ilyenkor nagyobbak is ezek a hullámok.

Aki elolvasná a teljes tanulmányt, itt teheti meg.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek