Delfineket pusztított az óceán melegedése

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.01. 21:26

Évekre visszavetette az ausztrál delfinek születésszámát egy 2011-es hőhullám.

Delfineket pusztított az óceán melegedése

Miután 2011-ben hőhullám csapott le Nyugat-Ausztráliára, és ez felmelegítette az óceán vizét, csökkent a delfinek születési száma és az állatok túlélési aránya – írja a CNN egy hétfőn publikált tanulmány alapján.

A kutatók egész pontosan a Cápa-öböl nevű terület élővilágát vizsgálták, és azt találták, a nyolc évvel ezelőtti hőhullám miatt négy fokot emelkedett a víz hőmérséklete a korábbi átlaghoz képest.

Ezt követően viszont az ott élő indiai-óceáni palackorrú delfinek túlélési aránya tizenkét százalékkal csökkent.

Aggasztó eredménynek tartják a tanulmány szerzői azt is, hogy a születésszám visszaesése nemcsak a hőhullám utáni évben volt megfigyelhető, hanem legalább 2017-ig is, vagyis addig az évig, amíg a kutatás tartott.

Hogy pontosan mi okozta a visszaesést a delfinek születésszámában és túlélési arányában, az még nem világos. Elképzelhető például, hogy a környezeti változások hatására a delfinek jobban elhanyagolták utódaikat, de az is, hogy a melegedés miatt később váltak szexuálisan éretté az állatok.

A vizsgálat feltárta azt is, hogy a melegedő víz miatt a tengerifű-állomány is pusztult, ami pedig elengedhetetlen eleme az öböl ökoszisztémájának, ugyanis táplálékot és védelmet biztosít az ott élő állatoknak.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek