+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 26. hétfő, 18:42
Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás eredetileg szigorúbbra tervezett szabályait.

A jelenleg második legfertőzöttebb olasz régióban, a Nápoly központú Campaniában a baloldali régióelnök a római kormányt se megvárva kezdett korlátozásokba: október közepétől távoktatásra álltak át az iskolák, valamint október utolsó hétvégéjén éjszakai kijárási tilalmat rendelt el.

 

Emellett pénteken Vincenzo De Luca baloldali régióelnök közzétett egy rendeletet, amelynek értelmében „meg van tiltva” az éttermekben és bárokban az elvitelre vétel. Már pénteken szélsőbaloldali fiatalok tüntetést szerveztek az intézkedés ellen, mind pénteken, mind szombaton összecsapások alakultak ki a tüntetők és a rendőrök között. Nemcsak szélsőbaloldaliak, de később étteremtulajdonosok is utcára vonultak.

 

A nápolyi tüntetések mintájára Rómában meg a szélsőjobboldal vonult utcára, az olasz fővárosban ugyanis éjszakai kijárási tilalom van már érvényben. A Repubblica napilap attól tart, hogy a lázongások akár az északi Torinóra is átterjedhetnek, ahol hagyományosan a szélsőbaloldali szcéna nagyon erős.

 

Nápolyban végül a tüntetések részben eredményre vezettek, mert Vincenzo De Luca régióelnök bejelentette:

 

az étel és ital elvitelét tiltó rendeletből „véletlenül lemaradt”, hogy az „este fél 11-től” érvényes, azaz nem teljes a tilalom.

 

Más kérdés, hogy a vasárnap kihirdetett országos kormányfői rendelet értelmében hétfőtől eleve este 6-kor minden étteremnek, bárnak be kell zárnia Olaszország-szerte. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne elvitelre ételt kapni. Azaz a nápolyi rendelkezés értelme jelenleg annyi, hogy a 6 órás zárás után a délolasz régióban fél 11-ig biztos még üzemelhet a konyha és étel-ital eladása.

 

NYITÓKÉP: Nápolyi utcakép még a járvány előtt / Techet Péter, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás