Nápolyban a szélbal, Rómában a széljobb tüntet a lockdown ellen

Szerző: Techet Péter
2020.10.25. 19:29

Olaszországban hétfőtől részleges lockdown jön. A fővárosban és a délolasz Nápolyban összecsapások alakultak ki a hírre az ellenzők és a rendőrség között. Kik állnak a tüntetések mögött? Jön-e Torinóban is az anarchista lázadás?

Nápolyban a szélbal, Rómában a széljobb tüntet a lockdown ellen

Vasárnap bekövetkezett, amit az olasz sajtó már napok óta megszellőztetett: Giuseppe Conte hétfőtől elrendelte a részleges lockdownt az egész országban. Eddig a szabályok szerint este 11 után be kellett zárniuk az éttermeknek, bároknak. Éjszakai kijárási tilalmat csak két régióban: az északolasz Lombardiában és a Róma központú Lazióban vezettek be, de a mostani hétvégétől azon délolasz Campaniában is jön, ahol már most is bezártak az iskolák.

Conte vasárnapi rendelete értelmében hétfőtől minden étteremnek, boltnak, bárnak már este 6-kor be kell zárnia. Emellett

bezárnak az uszodák, a sportlétesítmények, a színházak és a mozik. Nem lehet semmiféle ünnepséget, még családi összejövetelt sem tartani.

Azaz gyakorlatilag már csak a kijárási tilalom hiányzik ahhoz, hogy a tavaszihoz hasonló lockdownról beszélhessünk.

Nápolyban utcára vonult a szélbal

Nem mindenütt fogadták kitörő örömmel a bejelentést. Különösen a délolasz Nápolyban alakultak ki már pénteken összecsapások, amikor kiderült: már most hétvégén tényleg jön a kijárási tilalom a városban, miután Vincenco De Luca baloldali régióelnök szerint másképp nem lehet feltartóztatni a járvány terjedését.

A helyzet azért is rossz, mert ellentétben az első hullámmal, jelenleg azon délolasz régiókat se kíméli a járvány, amelyekben az egészségügyi eleve nincs úgy felkészülve, mint az északolaszoknál.

Már pénteken, amikor De Luca bejelentette a lockdownt már a mostani hétvégétől, szélsőbaloldali tüntetők jelentek meg a regionális kormányzat nápolyi székhelye előtt. Az ún. centri sociali, azaz a szélsőbaloldal kulturális központjai játszottak a tüntetésekben fontos szerepet. Már péntek este elvadultak az indulatok, a tüntetők először csak tojásokkal, kövekkel dobálták a kiérkezett rendőröket.

A kapucnis szélsőbaloldali fiatalok megtámadtak rendőrautókat, kirángattak és megvertek bent ülőket.

Nápoly utcáin órákig tartó kergetőzés kezdődött rendőrök és tüntetők között, utóbbiak több szemetes kukát is felgyújtottak. Csak kora hajnalra nyugodott le a helyzet, a rendőrség többeket is letartóztatott, de a kapucnis fiatalok többsége el tudott menekülni.

PÉNTEK ESTÉRE ELSZABADULTAK AZ INDULATOK NÁPOLY BELVÁROSÁBAN FOTÓ. FOTÓ: IL MATTINO / FB

Azonban a lockdown első napján, szombaton is utcára vonultak a szélsőbaloldaliak. Nem csak a regionális kormányzat, de az iparkamara helyi épületét is kövekkel, tojással és vörös festékkel dobálták meg. A tüntéseken a német antifától is többen résztvettek, valamint az olasz Kommunista Ellenállássegítő Bizottság (Carc) aktivistái is jelen voltak.

A tüntetők szerint nem a lockdown a probléma, hanem hogy nem kapnak elég támogatást a munkanélküliek. Éppen ezért

szombat este már az olasz gazdasági elit érdekeit képviselő Confindustria nápolyi épülete előtt randaliroztak.

NÁPOLY ANARCHISTÁK HELYI DIALEKTUSBAN KÖZLIK, HOGY BÁR FONTOS AZ EGÉSZSÉG, DE PÉNZRE IS SZÜKSÉG VAN. / FOTÓ: INFOAUT / FB

A római széljobb felel nekik

Nem csak Nápolyban, de Rómában is erőszakos tüntetések robbantak ki szombaton az országos lockdown hírére. Noha a tüntetők az olasz fővárosban „a nápolyi barátaik“ példáját követve vonultak utcára, az olasz fővárosban nem a szélsőbaloldalról, hanem a Rómában hagyományosan erős neofasiszta szcénából indult az ellenállás.

A belvárosi Piazza del Popolóra jelentett be tüntetést a neofasiszta Forza Nuova kispárt, estére azonban elszabadultak az indulatok: a lockdown-ellenes tüntetők Molotov-koktélokat, köveket, tojásokat dobáltak a rendőrök felé. Kora hajnalig

heten sérültek meg az összecsapásokban,

amelyek aztán a Tevere folyópartján folytatódtak. Róma belvárosában több utcában is felgyújtották a szélsőjobboldali tüntetők a szemeteskukákat.

Átterjed az ellenállás Torinóra is?

Többen attól tartanak, hogy a római és a nápolyi tüntetések más városokban is, ahol a szélsőbaloldal vagy a szélsőjobboldal hagyományosan erős, elterjedhet.

A Repubblica napilap torinói száma számolt be arról, hogy a piemonti régió fővárosában hagyományosan erős szélsőbaloldali centro sociálék szintén tüntetéseken gondolkodnának már. Nyilatkozatban üdvözölték ugyanis a nápolyi összecsapásokat, ami szerintük „a halál elleni felkelés“. A torinói szélsőbaloldal is azt állítja, hogy a lockdown főleg a már most is munkanélküli embereket fogja jelentősen sújtani, ezért a kapitalista rendszer megdöntését követelik.

A Repubblica információi szerint egyelőre a torinói szélsőbal azonban nem tervez konkrét eröszakos összecsapásokat a rendőrséggel, de a rendvédelem úgy értesült:

az elkövetkező hetekben erősödni fog a szélsőbaloldal „utcai jelenléte“.

A torinói anarchista szcéna honlapján, az InfoAut-on már megjelent szombaton egy vezércikk, ami a nápolyi erőszakos tüntetéseket üdvözölte: szerintük a nápolyi tüntetések „a jelenlegi gazdasági rendszer összeomlására“ hívják fel a figyelmet. A torinói anarchisták azzal vádolják a baloldali értelmiséget, hogy „rasszizmusból és kolonializmusból“ nem venné komolyan a nápolyiak dühét.

A Repubblica információival szemben azonban az oldal azt állítja: „nem lettünk az éjszaka során agambeniánusok“, utalva itt azon Giorgio Agamben, Svájcban élő olasz baloldali filozófusra, aki szerint a járványhelyzet lehetőséget teremthet az egyre erősödő végrehajtó hatalommal való szembenállásra is. A torinói anarchisták azt mondják: komolyan veszik a járványt, és „most magunkkal és másokkal kell törődnünk, mert a vírus nem válogat“.

NYITÓKÉP: Tüntetés szombat éjjel Rómában / Partito Roma Nord, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek