Olaszországban a szigetlakókat gyorsabban oltanák, májusban jöhetnek a nyitások

Szerző: Techet Péter
2021.04.14. 18:24

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon. Az ötletet elvetette a kormány, de a kisebb szigetek lakói már májusra át lesznek oltva. Az olasz kormány tervei szerint májustól nyitnak.

Olaszországban a szigetlakókat gyorsabban oltanák, májusban jöhetnek a nyitások

Vincenzo De Lucának, a Nápoly központú Campania régió baloldali elnökének nem tetszik, hogy az olasz oltási terv az életkor alapján szabja meg a sorrendet. Mivel régiójában a 80 évesnél idősebbek nagyrészét már beoltották, felvetette azt a javaslatot, hogy ne korcsoportonként, hanem inkább munkakörökként haladjanak. Szerinte

„ha csak a kor szerint járunk el, akkor meghal az olasz gazdaság”

– azaz ő azt szerette volna elérni, ha különféle olyan ágazatokban, amelyek már nyitva vannak, vagy nyitni készülnek, a dolgozókat előrevennék. Ő különösen a turizmusban dolgozókra gondolt, elvégre ha azokat beoltják, és utána eleve csak oltottakat fogadnak, akkor hamarabb be lehet indítani az idegenforgalmat.

VINCENZO DE LUCA BEGYORSÍTANÁ ÉS MEGVÁLTOZTATNÁ AZ OLTÁSI MENETET. FOTÓ: VDL / FB

De Luca a javaslatával arra is reagált, hogy a múlt héten több vendéglátós is utcára vonult Nápolyban:

kereszteket vittek a belvárosban, és hamarabbi nyitást szorgalmaztak.

A szervezők egy flashmob keretében kereszteket helyeztek ki a prefektúra nápolyi épülete elé, és ezek előtt térdelve kérték – valakik imádkoztak is ezért – a nyitást. Azt mondták, hogy „nem pénzt kérünk, hanem csak annyit, hogy hadd nyithassunk ki”. A tüntetések kedden és szerdán is folytatódtak.

De Vincenzo ötletéhez azonnal csatlakozott a Nápolyhoz közeli híres üdülősziget, Capri polgármestere, Marino Lembo. A polgármester szerint ha rájuk bízzák az oltási tervet, akkor két héten belül mindenkit be tudnak helyben oltani. Az ötlet illeszkedik azon tervbe, hogy Olaszországban

alakuljanak ki minél hamarabb koronavírus-mentes szigetek,

azaz azon szigeteken, amelyek eleve a földrajzi jellegüknél fogva el vannak zárva, egy gyors oltással lehessen elöre hozni az idegenforgalom megnyitását. Ezt több kisebb sziget vezetése kérte, és a legás turisztikai miniszter, Massimo Garavaglia is támogatja. Hasonló program Görögországban is zajlik. Az április végétől induló olasz program részeként

például Capri, Elba, Ischia, Procida szigeteinek népét lehetne gyorsabban beoltani.

De a két legnagyobb sziget – Szardínia és Szicília, amelyek autonóm régiók – is szeretne csatlakozni a programhoz. A két régió elnöke fel is szólította egy nyílt levélben Mario Draghi kormányfőt, hogy „legyen bátor”, és a két szigetet is vegye előre.

De Luca, campaniai régióelnök már megígérte, hogy Capri és Ischia már április végére át lesz oltva, a toszkán Elba-szigeten pedig május végével tervezik a lakosság teljes beoltásának befejezését. Angelo Zini, az Elbán található Portoferraio polgármestere közölte is, hogy

Elba Olaszország első nagyobb „koronavírus-mentes szigete” akarna lenni – amivel a turizmusnak is kedvezni akarnak.

De Luca campaniai régióelnök az oltásokat a Szputnyik V orosz vakcinával akarná meggyorsítani, de erre még nem bólintott rá az olasz kormány. Igaz, Mario Draghi elismerte, hogy ha lassú marad a közös európai beszerzés, akkor Olaszország is rendelhet orosz vakcinákat.

Az Öt Csillag Mozgalom – amely a nápolyi régióban és országosan is része a kormánykoalíciónak – ellenzi mind az orosz vakcinákat, mind az oltási tervek megváltoztatását.

Szerintük ameddig még a legidősebbek és legveszélyeztettebbek között is vannak olyanok, akik nem kapták meg a második oltást, nem szabad más csoportokat – azaz az idegenforgalomban dolgozókat vagy a szigetlakókat – előre engedni.

NYITÁS MELLETTI TÜNTETŐK NÁPOLYBAN. A IOAPRO VENDÉGLÁTÓS CSOPORT VEZETŐJÉVEL FIRENZÉBEN, A MOST IS NYITVA LÉVŐ ÉTTERMÉBEN INTERJÚZTUNK. FOTÓ: 14 MM / FB

Miközben a szigetlakók priorizálását a római kormány se ellenzi – bár Szardínia és Szícilia esetében még nem bólintott rá –, az eredeti De Luca-ötletet, azaz a turizmusban dolgozók előzetes beoltását, nem támogatja. Az olasz járványügyi biztos le is szólt Nápolyba, hogy ne merjék felborítani a mostani, korcsoportok szerinti oltási tervet. Szerinte egységes nemzeti terv kell, nem helyi különutakra van szükség.

De Lucát bírálta azonban Nápoly szélsőbaloldali polgármestere, Luigi de Magistris is, mert szerinte felelőtlenül hitegetI a polgárokat a politikus. De Magistris ragaszkodik ahhoz, hogy országosan legyen szervezve és korcsoportok szerint továbbra is az oltás – esetleg a szigetlakók esetében téve csak kivételt: de ott is korcsoportonként oltanának, pusztán gyorsabban, mint másutt. De Luca azonban nem enged, szerinte

„más dolog a szigor, és más a hülyeség”

– és azt, hogy a zárásokat ne lehetne bizonyos munkakörökben bevezetett oltásokkal enyhíteni, az utóbbi kategóriába sorolta. Közben az olasz kormány bejelentette, hogy

májusban nyithatnak országszerte.

Azon régiókban, amelyek jelenleg papíron sárgának, azaz közepesen szigorúan lezártnak számítanak, megindulhatnak a nyitások. Azért csak papíron sárgák, mert április 30-ig a gyakorlatban az elővigyázatosság kedvéért minden régió legalább narancssárga-besorolásban él. Mario Draghi elmondta, hogy még nézik az oltási adatokat, de mindenképpen azt szeretné, ha azon szektorokban, „amelyek nagy bajban vannak”, májusban tényleg ki lehessen nyitni.

NYITÓKÉP: Megy a komp Elba szigetére (a háttérben) a toszkán Piombinóból / Nonno 2 luciano, Wikimedia Commons

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek