+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. április 14. szerda, 18:24
Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon. Az ötletet elvetette a kormány, de a kisebb szigetek lakói már májusra át lesznek oltva. Az olasz kormány tervei szerint májustól nyitnak.

Vincenzo De Lucának, a Nápoly központú Campania régió baloldali elnökének nem tetszik, hogy az olasz oltási terv az életkor alapján szabja meg a sorrendet. Mivel régiójában a 80 évesnél idősebbek nagyrészét már beoltották, felvetette azt a javaslatot, hogy ne korcsoportonként, hanem inkább munkakörökként haladjanak. Szerinte

 

„ha csak a kor szerint járunk el, akkor meghal az olasz gazdaság”

 

– azaz ő azt szerette volna elérni, ha különféle olyan ágazatokban, amelyek már nyitva vannak, vagy nyitni készülnek, a dolgozókat előrevennék. Ő különösen a turizmusban dolgozókra gondolt, elvégre ha azokat beoltják, és utána eleve csak oltottakat fogadnak, akkor hamarabb be lehet indítani az idegenforgalmat.

 

VINCENZO DE LUCA BEGYORSÍTANÁ ÉS MEGVÁLTOZTATNÁ AZ OLTÁSI MENETET. FOTÓ: VDL / FB

 

De Luca a javaslatával arra is reagált, hogy a múlt héten több vendéglátós is utcára vonult Nápolyban:

 

kereszteket vittek a belvárosban, és hamarabbi nyitást szorgalmaztak.

 

A szervezők egy flashmob keretében kereszteket helyeztek ki a prefektúra nápolyi épülete elé, és ezek előtt térdelve kérték – valakik imádkoztak is ezért – a nyitást. Azt mondták, hogy „nem pénzt kérünk, hanem csak annyit, hogy hadd nyithassunk ki”. A tüntetések kedden és szerdán is folytatódtak.

 

De Vincenzo ötletéhez azonnal csatlakozott a Nápolyhoz közeli híres üdülősziget, Capri polgármestere, Marino Lembo. A polgármester szerint ha rájuk bízzák az oltási tervet, akkor két héten belül mindenkit be tudnak helyben oltani. Az ötlet illeszkedik azon tervbe, hogy Olaszországban

 

alakuljanak ki minél hamarabb koronavírus-mentes szigetek,

 

azaz azon szigeteken, amelyek eleve a földrajzi jellegüknél fogva el vannak zárva, egy gyors oltással lehessen elöre hozni az idegenforgalom megnyitását. Ezt több kisebb sziget vezetése kérte, és a legás turisztikai miniszter, Massimo Garavaglia is támogatja. Hasonló program Görögországban is zajlik. Az április végétől induló olasz program részeként

 

például Capri, Elba, Ischia, Procida szigeteinek népét lehetne gyorsabban beoltani.

 

De a két legnagyobb sziget – Szardínia és Szicília, amelyek autonóm régiók – is szeretne csatlakozni a programhoz. A két régió elnöke fel is szólította egy nyílt levélben Mario Draghi kormányfőt, hogy „legyen bátor”, és a két szigetet is vegye előre.

 

 

De Luca, campaniai régióelnök már megígérte, hogy Capri és Ischia már április végére át lesz oltva, a toszkán Elba-szigeten pedig május végével tervezik a lakosság teljes beoltásának befejezését. Angelo Zini, az Elbán található Portoferraio polgármestere közölte is, hogy

 

Elba Olaszország első nagyobb „koronavírus-mentes szigete” akarna lenni – amivel a turizmusnak is kedvezni akarnak.

 

De Luca campaniai régióelnök az oltásokat a Szputnyik V orosz vakcinával akarná meggyorsítani, de erre még nem bólintott rá az olasz kormány. Igaz, Mario Draghi elismerte, hogy ha lassú marad a közös európai beszerzés, akkor Olaszország is rendelhet orosz vakcinákat.

 

Az Öt Csillag Mozgalom – amely a nápolyi régióban és országosan is része a kormánykoalíciónak – ellenzi mind az orosz vakcinákat, mind az oltási tervek megváltoztatását.

 

Szerintük ameddig még a legidősebbek és legveszélyeztettebbek között is vannak olyanok, akik nem kapták meg a második oltást, nem szabad más csoportokat – azaz az idegenforgalomban dolgozókat vagy a szigetlakókat – előre engedni.

 

NYITÁS MELLETTI TÜNTETŐK NÁPOLYBAN. A IOAPRO VENDÉGLÁTÓS CSOPORT VEZETŐJÉVEL FIRENZÉBEN, A MOST IS NYITVA LÉVŐ ÉTTERMÉBEN INTERJÚZTUNK. FOTÓ: 14 MM / FB

 

Miközben a szigetlakók priorizálását a római kormány se ellenzi – bár Szardínia és Szícilia esetében még nem bólintott rá –, az eredeti De Luca-ötletet, azaz a turizmusban dolgozók előzetes beoltását, nem támogatja. Az olasz járványügyi biztos le is szólt Nápolyba, hogy ne merjék felborítani a mostani, korcsoportok szerinti oltási tervet. Szerinte egységes nemzeti terv kell, nem helyi különutakra van szükség.

 

De Lucát bírálta azonban Nápoly szélsőbaloldali polgármestere, Luigi de Magistris is, mert szerinte felelőtlenül hitegetI a polgárokat a politikus. De Magistris ragaszkodik ahhoz, hogy országosan legyen szervezve és korcsoportok szerint továbbra is az oltás – esetleg a szigetlakók esetében téve csak kivételt: de ott is korcsoportonként oltanának, pusztán gyorsabban, mint másutt. De Luca azonban nem enged, szerinte

 

„más dolog a szigor, és más a hülyeség”

 

– és azt, hogy a zárásokat ne lehetne bizonyos munkakörökben bevezetett oltásokkal enyhíteni, az utóbbi kategóriába sorolta. Közben az olasz kormány bejelentette, hogy

 

májusban nyithatnak országszerte.

 

Azon régiókban, amelyek jelenleg papíron sárgának, azaz közepesen szigorúan lezártnak számítanak, megindulhatnak a nyitások. Azért csak papíron sárgák, mert április 30-ig a gyakorlatban az elővigyázatosság kedvéért minden régió legalább narancssárga-besorolásban él. Mario Draghi elmondta, hogy még nézik az oltási adatokat, de mindenképpen azt szeretné, ha azon szektorokban, „amelyek nagy bajban vannak”, májusban tényleg ki lehessen nyitni.

 

 

NYITÓKÉP: Megy a komp Elba szigetére (a háttérben) a toszkán Piombinóból / Nonno 2 luciano, Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Gulyás Gergely szerint a PCR-tesztek nem adnak elég bizonyosságot. Viszont jöhetnek a lakodalmak és lassan a koncertek is. Mutatjuk, miről volt szó az eheti kormányinfón!

A miniállam mindeközben 50 euróért árulja turistáknak az orosz vakcinát, cserébe el kell tölteni hat éjszakát náluk.

Hogy melyik párt frakciójába csatlakozna be az előválasztáson miniszterelnök-jelöltként is elinduló Márki-Zay, azt viszont egyelőre nem tudni.

A román kormány 2020. márciusban 53 millió facsemete elültetését jelentette be, a Recorder átvizsgált pár helyszínt és kiderült, hogy csak papíron ültetődtek el ezek a fák.

Európában máshol is bőven voltak és vannak olyanok, akik úgy lettek kormány- vagy államfők, hogy angolul rosszul beszéltek. Összeszedtünk párat!

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás