Rómában és környékén éjszakai kijárási tilalom lesz

Szerző: Techet Péter
2020.10.22. 11:18

Éjféltől reggel ötig tilos lesz az utcákon tartózkodni, az iskolák nagy részében bevezetik a távoktatást. Ezzel a római régió már a harmadik Olaszországban, amely részleges kijárási tilalmat rendel el.

Rómában és környékén éjszakai kijárási tilalom lesz

Olaszországban a járványhelyzet már nem csak az északi országrészt sújtja, mint tavasszal. Éppen ezért elsőként korlátozásokat éppen a nápolyi régió vezetett be: Campania baloldali régióelnöke elrendelte, hogy október végéig zárjanak be az iskolák. Vincenzo De Luca arról is döntött, hogy a halloween idején kijárási tilalom lesz este.

Campania ma Olaszország második legfertőzöttebb régiója az északolasz Lombardia után. Ott már most is kijárási tilalom van: a milánói regionális kormány az este 11 és hajnali 5 közötti időszakra kijárási tilalmat rendelt el.

Péntektől a Róma központú Lazio régióban is hasonló szigorítás jön: itt éjfél és reggel 5 között lesz a kijárási tilalom. Erről döntött Nicola Zingaretti, a régió elnöke, aki egyben a balközép kormánypárt, a Demokraták (PD) elnöke is. Emellett

a középiskolás diákok fele távoktatásban folytatja az iskolát,

az egyetemi kurzusoknak pedig több, mint kétharmadát szintén távoktatásban kell folytatni.

Mivel Lazio fővárosa maga Róma, ez azt jelenti, hogy éjfél és hajnali öt között ott is csak különleges engedéllyel lehet majd az utcán tartózkodni. Aki a kijárási tilalmat megszegi, annak 3 000 és 4 000 euró közötti büntetést kell fizetnie (kb 1-1,5 millió forint).

Felmerültek olyan hírek is, hogy az északnyugati Piemont régióban is jöhet a kijárási tilalom, ezt azonban a helyi torinói kormányzat cáfolta.

NYITÓKÉP: Róma október elején / Federica Ceron, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek