+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 22. csütörtök, 11:18
Éjféltől reggel ötig tilos lesz az utcákon tartózkodni, az iskolák nagy részében bevezetik a távoktatást. Ezzel a római régió már a harmadik Olaszországban, amely részleges kijárási tilalmat rendel el.

Olaszországban a járványhelyzet már nem csak az északi országrészt sújtja, mint tavasszal. Éppen ezért elsőként korlátozásokat éppen a nápolyi régió vezetett be: Campania baloldali régióelnöke elrendelte, hogy október végéig zárjanak be az iskolák. Vincenzo De Luca arról is döntött, hogy a halloween idején kijárási tilalom lesz este.

 

Campania ma Olaszország második legfertőzöttebb régiója az északolasz Lombardia után. Ott már most is kijárási tilalom van: a milánói regionális kormány az este 11 és hajnali 5 közötti időszakra kijárási tilalmat rendelt el.

 

Péntektől a Róma központú Lazio régióban is hasonló szigorítás jön: itt éjfél és reggel 5 között lesz a kijárási tilalom. Erről döntött Nicola Zingaretti, a régió elnöke, aki egyben a balközép kormánypárt, a Demokraták (PD) elnöke is. Emellett

 

a középiskolás diákok fele távoktatásban folytatja az iskolát,

 

az egyetemi kurzusoknak pedig több, mint kétharmadát szintén távoktatásban kell folytatni.

 

Mivel Lazio fővárosa maga Róma, ez azt jelenti, hogy éjfél és hajnali öt között ott is csak különleges engedéllyel lehet majd az utcán tartózkodni. Aki a kijárási tilalmat megszegi, annak 3 000 és 4 000 euró közötti büntetést kell fizetnie (kb 1-1,5 millió forint).

 

Felmerültek olyan hírek is, hogy az északnyugati Piemont régióban is jöhet a kijárási tilalom, ezt azonban a helyi torinói kormányzat cáfolta.

 

NYITÓKÉP: Róma október elején / Federica Ceron, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás