Helyi népszavazásokat kezdeményez az ellenzék, hogy az EU koronavírus-mentőcsomag felét az önkormányzatok kapják

2020.10.17. 13:49

Mindezt Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely jelentette be szombat délelőtt a Szabad Városok Szövetsége rendezvényén.

Helyi népszavazásokat kezdeményez az ellenzék, hogy az EU koronavírus-mentőcsomag felét az önkormányzatok kapják

Egy időben, előreláthatólag jövő tavasszal tartanának országszerte helyi népszavazásokat az ellenzéki vezetésű településeken, hogy annak a pénznek a felét közvetlenül az önkormányzatok kapják, amit Magyarország az Európai Unió koronavírus-járvány utáni helyreállító csomagból kap – jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szombat délután a Szabad Városok Szövetsége rendezvényén.

Karácsony szerint erre azért van szükség, mert a koronavírus-járvány kezelésében a magyar kormány nem hajlandó partnere lenni az önkormányzatoknak, így azoknak egymással kell összefogniuk, hogy együtt oldják meg a járvány és a gazdasági válság jelentette kihívásokat. Karácsony úgy véli, hogy a magyar kormány nem ad, hanem elvesz a magyar önkormányzatoktól, miközben a járvány elleni védekezés leginkább a településekre hárul.

Karácsony Gergely úgy gondolja, hogy történelmi esély előtt áll Magyarország, és szerinte nem lehet hagyni, hogy ezek a pénzek ne oda érkezzenek meg, ahova a leginkább szükség volna rá, amelyek szerinte az önkormányzatok. 

Ezért Karácsonyék helyi népszavazásokon keresztül követelnék a kormánytól, hogy az EU-tól kapott koronavírus-járvány miatti helyreállítási csomagnak a felét közvetlenül az önkormányzatoknak juttassák,

és a kifizetés lakosságarányosan történjen, ne pedig pártérdek szerint.

Mivel az alaptörvény szerint költségvetéssel kapcsolatos kérdésről nem lehet népszavazást tartani, ezért Karácsonyék egy trükkhöz folyamodnának: a helyi népszavazások kérdései ugyanis nem konkrétan erről szólnának, hanem arról, hogy a lakosság felszólítja-e saját önkormányzatát, hogy az kezdeményezze ezt a kormánynál.

A bejelentésen a főpolgármester elmondta, hogy ehhez a kezdeményezéshez már 25 ellenzéki vagy független vezetésű település csatlakozott, de ez egy nyitott kezdeményezés, így bárki csatlakozhat. 

Karácsonyék úgy tervezik, hogy leghamarabb már tavasszal megtarthatják a helyi népszavazásokat. 

Szerinte azért fontos, hogy egy időben tartsák ezeket, mert így a települések egyszerre tudnának kampányolni, így több ember menne majd el szavazni, amivel szerinte „sok helyi ember véleményét tudnánk a kormány asztalára tenni.”

„Magyaroszág ne csak legyőzze a járványt, ne csak legyőzze a válságot, hanem építsünk egy új Magyarországot, ami sokkal igazságosabb, sokkal demokratikusabb és sokkal zöldebb”

- zárta gondolatait Budapest főpolgármestere.

A közel másfél órás rendezvényen több ellenzéki és független polgármester videóüzenetben szólalt fel: ők leginkább a saját érdemeikről és kihívásaikról beszéltek. Megszóltalt többek között Baja, Polgár, Hódmezővásárhely és Gödöllő polgármestere is, de a magyar települések vezetői mellett Prága, Pozsony és Varsó főpolgármesterei is rövid beszédben méltatták azt a kezdeményezést, hogy az Európai Unió közvetlenül az önkormányzatoknak adjon abból a koronavírus-járvány utáni segélyalapból, amiben az Európai Tanács még július 27-én állapodott meg.

Utóbbi kapcsán Karácsony elmondta: jelenleg 36 európai nagyváros csatlakozott az európai kezdeményezésükhöz. A mostani bejelentéssel pedig most már nemcsak az EU-nál, hanem a magyar kormánynál is azt szeretnék elérni, hogy ez a kezdeményezés meg is valósuljon.

NYITÓKÉP:  Ruttkay Lili / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek