Volner János új pártja valami egészen mást akar, mint amit Volner eddig képviselt

2020.10.09. 18:52

Nyugatos Magyarországot, kevesebb barátkozást a keleti diktatúrákkal: a Jobbikot és a Mi Hazánkot is megjárt Volner János és a saját magáról elnevezett párt Volner politikai előéletéhez képest homlokegyenest ellenkező értékekkel kíván beszállni a magyar politikai palettán folyó versenybe. Kik ők és mit akarnak? Elmondták.

Volner János új pártja valami egészen mást akar, mint amit Volner eddig képviselt

Pénteken délelőtt a Jobbikból 2018-ban kilépett, majd a Mi Hazánk környékén feltűnt, később pedig onnan is eltűnt független országgyűlési képviselő, Volner János saját pártja, a Volner Párt tartott dunai hajókázással összekötött sajtóeseményt. A hajókázás a svájci diplomatáról, Carl Lutzról elnevezett rakpartról indult.

Először északi irányban indultunk el az Árpád hídig, majd pedig megfordulva a Petőfi hídig déli irányban, végül vissza a Carl Lutz rakpartra – szóval kellemesen eltöltött két óra volt. Egyetlen dolog zavart: az eseményen nem lehetett se fotózni, se hangfelvételt készíteni. Erre maga a pártelnök, Volner hívta fel a figyelmemet, amint észlelte, hogy kattant a fényképezőgépem.

Az új párt megalakulását – amelyet Volner János az egyszerűség kedvéért saját magáról nevezett el – Volner szeptember 19-én jelentette be, a pénteki esemény pedig az első sajtós háttérbeszélgetés volt. 

Mit akar a Volner Párt?

Volner eszmefuttatásában összefoglalta a párt céljait, a párt értékeit, esetleges szavazóbázisát. Nagy tervekkel vágnak neki a 2022-es országgyűlési választásnak: talán a párt logója ezért is a Volner név, a győzelmet jelentő V-szimbólum és a 2022-es dátum ötvözete.

A VP elsősorban parlamenti párt szeretne lenni, majd népszerűsége növekedésével akár a kormányzás felé is kacsintgatna.

A 2022-es orrszággyűlési választásokon mind a 106 országgyűlési választókerületben indítana saját jelöltet a VP. Mivel a párt önmagát mind a Fidesszel, mind pedig az ellenzéki összefogással szemben határozza meg, ezért a VP-nek a részvétele az ellenzéki közös listán kizártnak tűnik.

És hogy milyen lenne ez a VP-kormányzás?

Természetesen technokrata. A VP azt szeretné, hogy

a kormány ne a VP tagjaiból, hanem „nemzeti ügyekben elkötelezett szakértőkből” állna.

Ki is jelentette, hogy a VP vezetőségének tagjai nem kívánnak miniszterek lenni. A párt jelenlegi vezetőségéből Volnár János pártelnök és Jávor Miklós alelnök személye ismert.

Volner igazi piaci üzletemberként a Fidesz-kormány gazdaságpolitikáját is megszakértette. Szerinte a gazdaság olyan területeit szállta meg az állam, ahol semmi keresnivalója nincs – ez alatt a pártelnök természetesen a kormányközeli oligarchákat értette.

Volner és vállalkozó barátai állítólag már egy antikorrupciós csomagon is dolgoznak, amit a közeljövőben kívánnak megismertetni a magyar nyilvánossággal.

Volner ezt a programot kényszerítő, akár zsaroló eszközként kívánja használni a továbbiakban. Ugyanis szerinte 2022-ben sem a Fidesz, sem pedig a „balliberális oldal” nem fog egyszerű többséget szerezni, ezért a mérleg nyelve a VP lesz. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy csakis külső támogatója lenne egy kormánynak, maga a VP nem lépne egyik oldallal sem koalícióra.

Volnernek egy másik gazdaságpolitikai víziója pedig a skandináv típusú közpénz-gazdálkodásban merül ki – erről azonban nem tudhattunk meg többet. Volner János biztosan a legutóbbi időben Pogátsa Zoltánnak a Magyarország politikai gazdaságtana – az északi modell esélyei című könyvét olvasgatta, innen meríthetett ötleteket.

Hol van Magyarország helye a világban?

A VP külpolitikai víziója is szöges ellentétét képezi annak, mint amit Volner János korábban az Oroszországgal szemben a néppártosodás ellenére sem épp kritikus Jobbikban és az EU-ból mostanában kilépni akaró Mi Hazánk környékén képviselt.

Volner János és a VP elkötelezetten euroatlantistának tartják magukat.

Szerinte Magyarországnak mind a két irányban (az EU és a NATO felé is) szorosabbra kell fűznie a kapcsolatokat, nem pedig eltávolodnia onnan. Volner kijelentette, hogy „NATO- és EU-csatlakozásunkkal nemcsak egy szervezetbe, hanem egy értékközösségbe is beléptünk”.

Talán ezzel a nyugatos attitűdel magyarázható azt, hogy Volner és a VP nem tartja jó külpolitikai irányvonalnak a keleti diktatúrákkal való barátkozást sem. Volner a nemzetközi közösségre és így a nyugati értékekre is 

az elsődleges veszélyt Kínában látja.

Kínát nemes egyszerűséggel a muszlim ujgur kisebbséggel való bánásmódja miatt „fasisztoid diktatúrának” minősítette, őket tette felelőssé a klímaválságért is. Szerinte Kína egyedül nagyobb szennyező, mint Európa, az USA és India együttvéve – a nemzetközi közösségnek ezért erősebben fel kellene lépnie a távol-keleti országgal szemben.

NYITÓKÉP: Volner Párt / FB

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek