+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 9. péntek, 18:52
Nyugatos Magyarországot, kevesebb barátkozást a keleti diktatúrákkal: a Jobbikot és a Mi Hazánkot is megjárt Volner János és a saját magáról elnevezett párt Volner politikai előéletéhez képest homlokegyenest ellenkező értékekkel kíván beszállni a magyar politikai palettán folyó versenybe. Kik ők és mit akarnak? Elmondták.

Pénteken délelőtt a Jobbikból 2018-ban kilépett, majd a Mi Hazánk környékén feltűnt, később pedig onnan is eltűnt független országgyűlési képviselő, Volner János saját pártja, a Volner Párt tartott dunai hajókázással összekötött sajtóeseményt. A hajókázás a svájci diplomatáról, Carl Lutzról elnevezett rakpartról indult.

 

Először északi irányban indultunk el az Árpád hídig, majd pedig megfordulva a Petőfi hídig déli irányban, végül vissza a Carl Lutz rakpartra – szóval kellemesen eltöltött két óra volt. Egyetlen dolog zavart: az eseményen nem lehetett se fotózni, se hangfelvételt készíteni. Erre maga a pártelnök, Volner hívta fel a figyelmemet, amint észlelte, hogy kattant a fényképezőgépem.

 

Az új párt megalakulását – amelyet Volner János az egyszerűség kedvéért saját magáról nevezett el – Volner szeptember 19-én jelentette be, a pénteki esemény pedig az első sajtós háttérbeszélgetés volt. 

 

Mit akar a Volner Párt?

 

Volner eszmefuttatásában összefoglalta a párt céljait, a párt értékeit, esetleges szavazóbázisát. Nagy tervekkel vágnak neki a 2022-es országgyűlési választásnak: talán a párt logója ezért is a Volner név, a győzelmet jelentő V-szimbólum és a 2022-es dátum ötvözete.

 

A VP elsősorban parlamenti párt szeretne lenni, majd népszerűsége növekedésével akár a kormányzás felé is kacsintgatna.

 

A 2022-es orrszággyűlési választásokon mind a 106 országgyűlési választókerületben indítana saját jelöltet a VP. Mivel a párt önmagát mind a Fidesszel, mind pedig az ellenzéki összefogással szemben határozza meg, ezért a VP-nek a részvétele az ellenzéki közös listán kizártnak tűnik.

 

És hogy milyen lenne ez a VP-kormányzás?

 

Természetesen technokrata. A VP azt szeretné, hogy

 

a kormány ne a VP tagjaiból, hanem „nemzeti ügyekben elkötelezett szakértőkből” állna.

 

Ki is jelentette, hogy a VP vezetőségének tagjai nem kívánnak miniszterek lenni. A párt jelenlegi vezetőségéből Volnár János pártelnök és Jávor Miklós alelnök személye ismert.

 

Volner igazi piaci üzletemberként a Fidesz-kormány gazdaságpolitikáját is megszakértette. Szerinte a gazdaság olyan területeit szállta meg az állam, ahol semmi keresnivalója nincs – ez alatt a pártelnök természetesen a kormányközeli oligarchákat értette.

 

Volner és vállalkozó barátai állítólag már egy antikorrupciós csomagon is dolgoznak, amit a közeljövőben kívánnak megismertetni a magyar nyilvánossággal.

 

Volner ezt a programot kényszerítő, akár zsaroló eszközként kívánja használni a továbbiakban. Ugyanis szerinte 2022-ben sem a Fidesz, sem pedig a „balliberális oldal” nem fog egyszerű többséget szerezni, ezért a mérleg nyelve a VP lesz. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy csakis külső támogatója lenne egy kormánynak, maga a VP nem lépne egyik oldallal sem koalícióra.

 

Volnernek egy másik gazdaságpolitikai víziója pedig a skandináv típusú közpénz-gazdálkodásban merül ki – erről azonban nem tudhattunk meg többet. Volner János biztosan a legutóbbi időben Pogátsa Zoltánnak a Magyarország politikai gazdaságtana – az északi modell esélyei című könyvét olvasgatta, innen meríthetett ötleteket.

 

Hol van Magyarország helye a világban?

 

A VP külpolitikai víziója is szöges ellentétét képezi annak, mint amit Volner János korábban az Oroszországgal szemben a néppártosodás ellenére sem épp kritikus Jobbikban és az EU-ból mostanában kilépni akaró Mi Hazánk környékén képviselt.

 

Volner János és a VP elkötelezetten euroatlantistának tartják magukat.

 

Szerinte Magyarországnak mind a két irányban (az EU és a NATO felé is) szorosabbra kell fűznie a kapcsolatokat, nem pedig eltávolodnia onnan. Volner kijelentette, hogy „NATO- és EU-csatlakozásunkkal nemcsak egy szervezetbe, hanem egy értékközösségbe is beléptünk”.

 

Talán ezzel a nyugatos attitűdel magyarázható azt, hogy Volner és a VP nem tartja jó külpolitikai irányvonalnak a keleti diktatúrákkal való barátkozást sem. Volner a nemzetközi közösségre és így a nyugati értékekre is 

 

az elsődleges veszélyt Kínában látja.

 

Kínát nemes egyszerűséggel a muszlim ujgur kisebbséggel való bánásmódja miatt „fasisztoid diktatúrának” minősítette, őket tette felelőssé a klímaválságért is. Szerinte Kína egyedül nagyobb szennyező, mint Európa, az USA és India együttvéve – a nemzetközi közösségnek ezért erősebben fel kellene lépnie a távol-keleti országgal szemben.

 

NYITÓKÉP: Volner Párt / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás