+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 9. péntek, 18:52
Nyugatos Magyarországot, kevesebb barátkozást a keleti diktatúrákkal: a Jobbikot és a Mi Hazánkot is megjárt Volner János és a saját magáról elnevezett párt Volner politikai előéletéhez képest homlokegyenest ellenkező értékekkel kíván beszállni a magyar politikai palettán folyó versenybe. Kik ők és mit akarnak? Elmondták.

Pénteken délelőtt a Jobbikból 2018-ban kilépett, majd a Mi Hazánk környékén feltűnt, később pedig onnan is eltűnt független országgyűlési képviselő, Volner János saját pártja, a Volner Párt tartott dunai hajókázással összekötött sajtóeseményt. A hajókázás a svájci diplomatáról, Carl Lutzról elnevezett rakpartról indult.

 

Először északi irányban indultunk el az Árpád hídig, majd pedig megfordulva a Petőfi hídig déli irányban, végül vissza a Carl Lutz rakpartra – szóval kellemesen eltöltött két óra volt. Egyetlen dolog zavart: az eseményen nem lehetett se fotózni, se hangfelvételt készíteni. Erre maga a pártelnök, Volner hívta fel a figyelmemet, amint észlelte, hogy kattant a fényképezőgépem.

 

Az új párt megalakulását – amelyet Volner János az egyszerűség kedvéért saját magáról nevezett el – Volner szeptember 19-én jelentette be, a pénteki esemény pedig az első sajtós háttérbeszélgetés volt. 

 

Mit akar a Volner Párt?

 

Volner eszmefuttatásában összefoglalta a párt céljait, a párt értékeit, esetleges szavazóbázisát. Nagy tervekkel vágnak neki a 2022-es országgyűlési választásnak: talán a párt logója ezért is a Volner név, a győzelmet jelentő V-szimbólum és a 2022-es dátum ötvözete.

 

A VP elsősorban parlamenti párt szeretne lenni, majd népszerűsége növekedésével akár a kormányzás felé is kacsintgatna.

 

A 2022-es orrszággyűlési választásokon mind a 106 országgyűlési választókerületben indítana saját jelöltet a VP. Mivel a párt önmagát mind a Fidesszel, mind pedig az ellenzéki összefogással szemben határozza meg, ezért a VP-nek a részvétele az ellenzéki közös listán kizártnak tűnik.

 

És hogy milyen lenne ez a VP-kormányzás?

 

Természetesen technokrata. A VP azt szeretné, hogy

 

a kormány ne a VP tagjaiból, hanem „nemzeti ügyekben elkötelezett szakértőkből” állna.

 

Ki is jelentette, hogy a VP vezetőségének tagjai nem kívánnak miniszterek lenni. A párt jelenlegi vezetőségéből Volnár János pártelnök és Jávor Miklós alelnök személye ismert.

 

Volner igazi piaci üzletemberként a Fidesz-kormány gazdaságpolitikáját is megszakértette. Szerinte a gazdaság olyan területeit szállta meg az állam, ahol semmi keresnivalója nincs – ez alatt a pártelnök természetesen a kormányközeli oligarchákat értette.

 

Volner és vállalkozó barátai állítólag már egy antikorrupciós csomagon is dolgoznak, amit a közeljövőben kívánnak megismertetni a magyar nyilvánossággal.

 

Volner ezt a programot kényszerítő, akár zsaroló eszközként kívánja használni a továbbiakban. Ugyanis szerinte 2022-ben sem a Fidesz, sem pedig a „balliberális oldal” nem fog egyszerű többséget szerezni, ezért a mérleg nyelve a VP lesz. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy csakis külső támogatója lenne egy kormánynak, maga a VP nem lépne egyik oldallal sem koalícióra.

 

Volnernek egy másik gazdaságpolitikai víziója pedig a skandináv típusú közpénz-gazdálkodásban merül ki – erről azonban nem tudhattunk meg többet. Volner János biztosan a legutóbbi időben Pogátsa Zoltánnak a Magyarország politikai gazdaságtana – az északi modell esélyei című könyvét olvasgatta, innen meríthetett ötleteket.

 

Hol van Magyarország helye a világban?

 

A VP külpolitikai víziója is szöges ellentétét képezi annak, mint amit Volner János korábban az Oroszországgal szemben a néppártosodás ellenére sem épp kritikus Jobbikban és az EU-ból mostanában kilépni akaró Mi Hazánk környékén képviselt.

 

Volner János és a VP elkötelezetten euroatlantistának tartják magukat.

 

Szerinte Magyarországnak mind a két irányban (az EU és a NATO felé is) szorosabbra kell fűznie a kapcsolatokat, nem pedig eltávolodnia onnan. Volner kijelentette, hogy „NATO- és EU-csatlakozásunkkal nemcsak egy szervezetbe, hanem egy értékközösségbe is beléptünk”.

 

Talán ezzel a nyugatos attitűdel magyarázható azt, hogy Volner és a VP nem tartja jó külpolitikai irányvonalnak a keleti diktatúrákkal való barátkozást sem. Volner a nemzetközi közösségre és így a nyugati értékekre is 

 

az elsődleges veszélyt Kínában látja.

 

Kínát nemes egyszerűséggel a muszlim ujgur kisebbséggel való bánásmódja miatt „fasisztoid diktatúrának” minősítette, őket tette felelőssé a klímaválságért is. Szerinte Kína egyedül nagyobb szennyező, mint Európa, az USA és India együttvéve – a nemzetközi közösségnek ezért erősebben fel kellene lépnie a távol-keleti országgal szemben.

 

NYITÓKÉP: Volner Párt / FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás