Volner egy senki, a választási törvény módosítása surmóság, a kétfarkúakkal koordinálni kell – ellenzéki politikusok az Azonnalinak

Ellenzéki politikusok szerint az ellenzék stratégiáján nem sokat változtat Volner János választásitörvény-módosítója. A volt jobbikos politikust mindennek elmondták, a Kétfarkú Kutyapárttal pedig elkerülhetetlennek tűnik az egyeztetés.

Volner egy senki, a választási törvény módosítása surmóság, a kétfarkúakkal koordinálni kell – ellenzéki politikusok az Azonnalinak

Kedd délelőtt a parlament igazságügyi bizottságában a fideszes többség megszavazta Volner János független képviselő módosító indítványát, ami alapján az országgyűlés hamarosan arról határozhat, hogy a belengetett 50 helyett 71 egyéni választókerületben kell majd listát állítania a pártoknak ahhoz, hogy országos listát tudjanak állítani – jelenleg csak 27 egyéni jelölt a kitétel, míg a veszélyhelyzet novemberi kihirdetésével egyidőben az eredeti törvénymódosítás ezt a számot csak ötvenre vitte volna fel.

Mindezt ráadásul úgy, hogy míg a most érvényes szabályozás alapján a 27 egyéni képviselőt 9 megyében és a fővárosban kell felállítani, addig ezt Volner módosítója alapján már 14 megyében és a fővárosban kell ezt megtenni – tehát ebben a tekintetben is jelentősen megnehezül a pártok dolga, ha országos listát akarnak állítani.

Az Azonnalinak adott interjújában Volner azt mondta, nem a Fidesz sugalmazására nyújtotta be a módosítót, és hogy az tulajdonképpen az ellenzéki pártok kommunikációjával is összhangban van. Amennyiben a parlament a választási törvény módosítását valóban a keddi módosításnak – amit Volner János a kamupártok elleni fellépéssel indokol – megfelelően fogadja el, az több politikai következménnyel jár:

+ Tekintve, hogy összesen 106 egyéni választókörzet van, matematikailag sem lesz más lehetősége az egyesült, hatpárti ellenzéknek, mint hogy egyetlen közös listán induljon. Így hiába hangzott el számtalan érv a két vagy több listás indulás mellett például az Azonnali listaállításról szóló vitasorozatában, Volner János és a kormánypártok fognak pontot tenni a vita végére az ellenzék helyett.

+ Meg fogja nehezíteni a kis pártok, mindenek előtt az önálló listát állítani akaró Kétfarkú Kutya Párt dolgát is, amely az ellenzéknek kedvezni akarva eleve csak azon választókerületekben indult volna, ahol borítékolható az ellenzéki győzelem, így viszont rákényszerül még több helyen elindulni. Erre a kétfarkúak késznek is mutatkoznak: mint azt Kovács Gergely társelnök az Azonnalinak adott interjújában elmondta, ha kell, ötszáz választókörzetben is elindulnak.

+ A politikai színtér még inkább két blokkba fog tömörülni: azok a kisebb pártok (mint a Mi Hazánk, a Volner Párt, a Szanyi Tibor-féle ISZOMM vagy a Pálinkás Józse-féle Új Világ Néppárt), akik nem feltétlen ragaszkodnak az önálló listához, a túlélés érdekében csatlakozhatnak a fideszes vagy a nagy ellenzéki blokkhoz.

Megkérdeztük az ellenzéki képviselőket, ők mit szólnak az újabb választójogi fordulathoz.

LMP: Volner a Fidesz strómanja

„Rendkívül kicsinyes és surmó dolognak tartom, hogy a kormányoldal a strómanját, Volner Jánost kérte fel ennek a módosításnak a beterjesztésére,

és egyértelmű, hogy ez nem Volnernek jutott eszébe, hanem ezt a Fidesz utasítására tette” – mondta az Azonnalinak Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő. A pécsi politikus szerint eddig nem volt egyértelmű, hogy az ellenzék közös listán vágjon neki 2022-nek, mert „a Jobbik és az LMP részéről erős volt a szándék” arra, hogy a 2010 előtti és utáni pártok között lehessen választani. Ennek lehetősége azonban a Zöldek volt társelnöke szerint ezzel elveszett.

Párbeszéd: Ebből még bármi lehet

Kereszteshez hasonlóan a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Kocsis-Cake Olivio úgy gondolja, hogy „a Fidesz az egyik fantompártjával végezteti el a piszkos munkát”. Kocsis-Cake szerint bár egyértelmű cél, hogy az ellenzék közös listán induljon, ennek nem egy törvénymódosítással kellett volna megvalósulnia, hanem úgy, hogy az ellenzéki pártok közösen így határoznak. A párbeszédes képviselő attól tart, ezzel még nincs vége a választási törvény módosításainak:

„Ráadásul ez lehet, még nem is a végleges verziója a módosításnak, lehet, legközelebb a Mi Hazánk fog bedobni valamit a Fidesz kérésére.”

Ugyanakkor szerinte nem egyértelmű, hogy a Fidesz érdekeinek kedvez-e az egy lista, mert vidéki választókkal is beszélgetve úgy látja, többen vannak, akik a közös listával látnak csak esélyt ellenzéki győzelemre 2022-ben.

DK: Volner egy senki

Ara-Kovács Attila, a DK EP-képviselője szerint is egyértelműen a Fidesz áll Volner javaslata mögött. „Jelen pillanatban már a látszatára sem ügyelnek annak, hogy demokratikus úton oldjanak meg bármit is, illetve hogy magukat ne kivételezett helyzetbe hozzák. Ez az egyik része a történetnek, másrészt nagyon tanulságos mindez az ellenzéki oldalról is, mert még inkább aláhúzza, hogy nem lehet másképp, csak egységgel fellépni a Fidesszel szemben” – fogalmazott az Azonnalinak. Hangsúlyozta, hogy ez a DK 2022-es választási stratégiáját nem befolyásolja. (Volner az Azonnalinak cinikusan maga is annyit mondott: ha úgy tetszik, megvalósították a DK szándékát.)

A DK-s politikus ugyanakkor nem tartja Fidesz-bábnak vagy az ellenzék árulójának Volner Jánost. „Miért tartanánk ennek is, annak is? Ha ilyesmit kérnénk számon egy emberen, akkor azt jelenti, hogy erkölcsileg is mérlegeljük őt. Volner számomra sem erkölcsileg, sem politikailag nem mérhető. Egyszerűen senki.”

Momentum: Orbán fél 2022-től

Fekete-Győr András Momentum-elnök az Azonnalinak azt mondta, 

„idén sem fog fair play díjat nyerni a Fidesz.  Világosan látszik, hogy Orbán Viktor fél a 2022-es korszakváltástól, és a legnagyobb válság közepette is mindent megpróbál elkövetni, hogy hatalmon maradjon. Nem fog.”

Fekete-Győr a kérdésre, hogy változtat-e Volner módosító javaslata a Momentum stratégiáján, úgy fogalmazott, hogy minden esetben olyan stratégiát fognak követni, „amellyel a legnagyobb arányban verhető a Fidesz”. Ennek alappillérét pedig a 106 közös egyéni jelöltben és a közös miniszterelnök-jelöltben látja.

Jobbik: Chesterfield János a Fidesz kottájából játszik

A Volner-féle javaslattal kapcsolatos kérdéseinkre a politikus korábbi pártja, a Jobbik reagált a legrövidebben. A párt sajtóosztálya az ellenzéki együttműködésről szóló kérdéseinkre nem reagált, helyette korábbi tagjukról fogalmaztak meg kritikát. „A napnál is világosabb, hogy Volner »Chesterfield« János a Fidesz kottájából játszik. A mandátumtolvaj nyilván, meg is kapja érte a hiányolt kanapét, meg a fideszes honoráriumát. Egy rezsim ellen harcolni mindig bátorság, szolgálni gyávaság!”

Kérdéseinkkel megkerestük az MSZP-t is, a szocialista párt azonban a megadott határidőig nem reagált.

Mi Hazánk: Mi jártunk rosszul 

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke szerint teljesen egyértelmű, hogy a Volner-féle választási törvényt módosító javaslat a pártja ellen irányul, mert a Fidesz nem szeretné, ha három lista lenne 2022-ben. A pártelnök szerint nem is irányulhat a javaslat az „egyesült balliberális tömb” ellen, mert már eldőlt, hogy ők egy listát állítanak.  Az Azonnali kérdésére, hogy miért állna a Fidesz érdekében, hogy akadályozzák a Mi Hazánkot, amikor a párt képviselői úgyis jelentős számban együtt szavaznak a kormánypárti képviselőkkel az Országgyűlésben, Toroczkai elmondta, hogy sokan megelőzik őket az együttszavazásban a független képviselők közül, köztük a javaslatot benyújtó Volner János is. 

Kérdésünkre, hogy árulónak és/vagy Fidesz-bérencnek tartják-e a javaslatot benyújtó Volnert, Toroczkai elmondta, hogy ez nehéz kérdés, mert őket is sokszor megvádolták már az elmúlt két évben hasonlóval, csak azért, mert anno a Fidesz örült a Jobbik kettészakadásának. A pártelnök emiatt nem szeretne beállni a „balliberális ellenzék narratívájába”, hogy mindenkit Fidesz-bérencnek nevez,

de szerinte „a vak is látja, hogy mi történik most”.

Mi legyen a Kutyapárttal? 

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt eredetileg csak azokban a választókerületekben akart jelölteket indítani, ahol esélytelennek tűnt az ellenzéki győzelem. Volner javaslatával azonban ez megváltozhat. Kovács Gergely, a párt társelnöke az Azonnalinak azt mondta, akár 500 körzetben is elindulnak, és szerinte az igazi probléma Volner javaslatával az, hogy ellehetetleníti azon kis pártokat, amelyek sem Orbán Viktorhoz, sem Gyurcsány Ferenchez nem akarnak közel kerülni.

Az ellenzéki pártok általunk megkérdezett politikusai szerint elkerülhetetlen lesz koordinálni a kutyákkal. „Egy valós támogatottsággal rendelkező pártra biztosan nem fogom mondani, hogy ne induljanak, az antidemokratikus lenne. Ez az ő döntésük, hogy hogyan indulnak, így szükségszerű az egyeztetés, a kétfarkúak és a többi ellenzéki párt között” – mondta Keresztes László Lóránt. Kocsis-Cake Olivio szerint viszont ha a Kutyapárt viccnek szánja az indulást, inkább ne induljon. 

„Döntsék el, hogy viccből indulnak-e vagy komolyan, de a mostani helyzet nem vicc.”

Szerinte ha komolyan gondolják az indulásukat és van támogatottságuk, valamilyen formában muszáj lesz koordinálniuk a többi ellenzéki párttal.

„Mi minden olyan erő felé nyitottak felé nyitottak vagyunk a demokratikus ellenzéki térfélen, amelyik együttműködni kíván a Fidesz eltakarításában. Mi nyitottak vagyunk erre, a kutyapártnak magának kell eldönteni, hogy merre mozdul” – fogalmazott a DK-s Ara-Kovács. A Momentum-elnök Fekete-Győr szerint pedig „a Kétfarkú Kutyapártnak 71 helyen kell ráindulnia az összefogásra, ami őket is nehéz helyzetbe hozza, hiszen ezek között már bőven lehetnek olyan csatatér körzetek, ahol egy-két százalékon múlik a győzelem”. Ettől függetlenül mint elmondta, nem feltételezi róluk, hogy „akadályozni vagy nehezíteni akarnák a kormányváltást”. 

NYITÓKÉP: A politikusok Facebook-oldalai.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek