+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Antal Róbert-István
2020. szeptember 5. szombat, 16:00
Hétezer-nyolcszáz zsidó kimentését engedélyezték neki a főnökei, ő ezt hétezer-nyolcszáz családdá kerekítette fel: a svájci nagykövetségen dolgozó Carl Lutz több tízezer zsidót mentett meg Budapesten a második világháború évei alatt. Végigsétáltuk az itteni tevékenykedésének fontosabb helyszíneit. Fotók!

CARL LUTZ SVÁJCI DIPLOMATA EDDIG KEVÉSBÉ ÁLLT A FIGYELEM KÖZÉPPONTJÁBAN, MINT PÉLDÁUL A SVÉD RAOUL WALLENBERG, HOLOTT LUTZ NEVÉHEZ IS TÖBB EZER BUDAPESTI ZSIDÓ MEGMENTÉSE KÖTHETŐ.

 

A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ALATT A SEMLEGES SVÁJC KÖZVETÍTETT A HARCOLÓ FELEK KÖZÖTT. PALESZTINÁBAN, AMI AKKOR BRIT MANDÁTUMTERÜLET VOLT, PÉLDÁUL A SVÁJCI KÖVETSÉG KÉPVISELTE AZ OTTANI NÉMET ÁLLAMPOLGÁROKAT.

 

LUTZ A PALESZTINAI TARTÓZKODÁSA KÖZBEN ALAPOZTA MEG MAGYARORSZÁGI ZSIDÓMENTŐ TEVÉKENYSÉGÉT. 1942-ES BUDAPESTI KINEVEZÉSE UTÁN SZÍVESSÉGET KÉRHETETT A NÉMETEKTŐL, MIVEL AZOK TARTOZTAK NEKI A PALESZTINAI KÉPVISELETÉRT CSERÉBE. ÍGY TUDTA ELÉRNI AZT, HOGY TÖBBEZER ZSIDÓNAK ÚTLEVELET ÁLLÍTHASSON KI.

 

CARL LUTZ SZTORIJA ÖSSZEFONÓDIK A VÉDETT HÁZAKÉVAL. EZEK OLYAN FŐVÁROSI INGATLANOK VOLTAK, AMELYEKET EGY-EGY SEMLEGES NAGYKÖVETSÉG MEGVÁSÁROLT, KITŰZTE ODA SAJÁT ZÁSZLÓJÁT, ÍGY TERÜLETENKÍVÜLISÉGET ÉLVEZTEK. A MAGYAR SZERVEK IDE ELVILEG NEM MEHETTEK BE AZ ÁLLAM BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL.

 

CARL LUTZ NEMCSAK DIPLOMATA, HANEM FÉNYKÉPÉSZ IS VOLT. A BUDAPESTI ISMERETTERJESZTŐ SÉTÁKAT SZERVEZŐ HOSSZÚLÉPÉS ÁLTAL AZ ITTENI TEVÉKENYSÉGÉRŐL ÖSSZEÁLLÍTOTT SÉTÁJÁN AZ ÁLTALA KÉSZÍTETT FOTÓKBÓL IS SZEMLÉZHETTÜNK. EZEN A KÉPEN LUTZ A BUDAPESTI KINEVEZÉSE UTÁN STRANDOL NAPSZEMÜVEGBEN.

 

LUTZ A SVÁJCI FELETTESEI UTASÍTÁSAIVAL SZEMBEN SZERVEZTE MEG A BUDAPESTI ZSIDÓK MENTÉSÉT. KIDERÜLT PÉLDÁUL, HOGY A SVÁJCI NAGYKÖVETSÉG CSAK HÉTEZER-NYOLCSZÁZ SZEMÉLY KIMENTÉSÉT VÁLLALTA, EZT A SZÁMOT LUTZ HÉTEZER-NYOLCSZÁZ CSALÁDDÁ ALAKÍTOTTA ÁT. FOTÓ: FORTEPAN / ARCHIV FÜR ZEITGESCHICHTE ETH ZÜRICH / AGNES HIRSCHI

 

PETER BURKHARD, SVÁJC MAYGARORSZÁGI NAGYKÖVETE ÉPPEN AZ EGYIK VÉDETT HÁZ KORABELI FOTÓJÁT NÉZI. A SÉTÁT A SVÁJCI NAGYKÖVETSÉG FINANSZÍROZTA.

 

AZ ÚJLIPÓTVÁROSI NEMZETKÖZI ZSIDÓ GETTÓ EGYIK VÉDETT HÁZA ARCHÍV FELVÉTELEN.

 

UGYANAZ A HELYSZÍN MA. A NEMZETKÖZI GETTÓ – ELLENTÉTBEN A DOHÁNY UTCAI MAGYAR GETTÓVAL – NEM VOLT FALLAL KÖRBEKERÍTVE, ÉS A MAGYAR ÁLLAM SZERVEI SE LÉPHETTEK BE. AZ 1944. OKTÓBERI NYILAS PUCCS UTÁN VISZONT INNEN IS TÖBB ZSIDÓT ELHURCOLTAK ÉS A DUNÁBA LŐTTEK.

 

CARL LUTZ TEVÉKENYSÉGÉNEK MÁSIK SZÍNHELYE AZ ÜVEGHÁZ VOLT, IFJ. WEISS GYULA ÜVEGKERESKEDÉSÉNEK ÜZLETHÁZA. A NYILAS PUCCS UTÁN A RAKTÁRAKAT ÉS IRODÁKAT LAKÁSRA ALKALMASRA ALAKÍTOTTÁK ÁT, ÉS SOK BUDAPESTI ZSIDÓ ZSÚFOLÓDOTT BE, ITT VÁRVA KI A FELSZABADULÁST.

 

EZEKBEN A RAKTÁRAKBAN ÉS IRODÁKBAN HÚZTA MEG MAGÁT SZÁMTALAN ZSIDÓ. CARL LUTZ BUDAPESTESTEN MARADT A NYILAS PUCCS UTÁN IS. ITT VÉSZELTE ÁT BUDAPEST OSTROMÁT, MAJD TÖBB ORSZÁGOT ÉRINTVE JUTOTT VISSZA SVÁJCBA.

 

A SÉTA A SZABADSÁG-TÉREN, AZ AMERIKAI NAGYKÖVETSÉG ELŐTT ÉR VÉGET. CARL LUTZOT FELETTESEI SVÁJCBA VALÓ VISSZATÉRÉSE UTÁN MEGROVÁSBAN RÉSZESÍTETTÉK, MIVEL TÚLLÉPTE DIPLOMÁCIAI HATÁSKÖRÉT. 1964-BEN VÉGÜL A YAD VASHEM A VILÁG IGAZA KITÜNTETÉST ADOMÁNYOZTA NEKI.

 

NYITÓKÉP: Carl Lutz budapesti irodájában, 1943-ban. Fortepan / Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Agnes Hirschi

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás