Tett egy szívességet a náciknak, cserébe azt kérte, hogy zsidókat menthessen Budapesten

2020.09.05. 16:00

Hétezer-nyolcszáz zsidó kimentését engedélyezték neki a főnökei, ő ezt hétezer-nyolcszáz családdá kerekítette fel: a svájci nagykövetségen dolgozó Carl Lutz több tízezer zsidót mentett meg Budapesten a második világháború évei alatt. Végigsétáltuk az itteni tevékenykedésének fontosabb helyszíneit. Fotók!

Tett egy szívességet a náciknak, cserébe azt kérte, hogy zsidókat menthessen Budapesten

CARL LUTZ SVÁJCI DIPLOMATA EDDIG KEVÉSBÉ ÁLLT A FIGYELEM KÖZÉPPONTJÁBAN, MINT PÉLDÁUL A SVÉD RAOUL WALLENBERG, HOLOTT LUTZ NEVÉHEZ IS TÖBB EZER BUDAPESTI ZSIDÓ MEGMENTÉSE KÖTHETŐ.

A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ ALATT A SEMLEGES SVÁJC KÖZVETÍTETT A HARCOLÓ FELEK KÖZÖTT. PALESZTINÁBAN, AMI AKKOR BRIT MANDÁTUMTERÜLET VOLT, PÉLDÁUL A SVÁJCI KÖVETSÉG KÉPVISELTE AZ OTTANI NÉMET ÁLLAMPOLGÁROKAT.

LUTZ A PALESZTINAI TARTÓZKODÁSA KÖZBEN ALAPOZTA MEG MAGYARORSZÁGI ZSIDÓMENTŐ TEVÉKENYSÉGÉT. 1942-ES BUDAPESTI KINEVEZÉSE UTÁN SZÍVESSÉGET KÉRHETETT A NÉMETEKTŐL, MIVEL AZOK TARTOZTAK NEKI A PALESZTINAI KÉPVISELETÉRT CSERÉBE. ÍGY TUDTA ELÉRNI AZT, HOGY TÖBBEZER ZSIDÓNAK ÚTLEVELET ÁLLÍTHASSON KI.

CARL LUTZ SZTORIJA ÖSSZEFONÓDIK A VÉDETT HÁZAKÉVAL. EZEK OLYAN FŐVÁROSI INGATLANOK VOLTAK, AMELYEKET EGY-EGY SEMLEGES NAGYKÖVETSÉG MEGVÁSÁROLT, KITŰZTE ODA SAJÁT ZÁSZLÓJÁT, ÍGY TERÜLETENKÍVÜLISÉGET ÉLVEZTEK. A MAGYAR SZERVEK IDE ELVILEG NEM MEHETTEK BE AZ ÁLLAM BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL.

CARL LUTZ NEMCSAK DIPLOMATA, HANEM FÉNYKÉPÉSZ IS VOLT. A BUDAPESTI ISMERETTERJESZTŐ SÉTÁKAT SZERVEZŐ HOSSZÚLÉPÉS ÁLTAL AZ ITTENI TEVÉKENYSÉGÉRŐL ÖSSZEÁLLÍTOTT SÉTÁJÁN AZ ÁLTALA KÉSZÍTETT FOTÓKBÓL IS SZEMLÉZHETTÜNK. EZEN A KÉPEN LUTZ A BUDAPESTI KINEVEZÉSE UTÁN STRANDOL NAPSZEMÜVEGBEN.

LUTZ A SVÁJCI FELETTESEI UTASÍTÁSAIVAL SZEMBEN SZERVEZTE MEG A BUDAPESTI ZSIDÓK MENTÉSÉT. KIDERÜLT PÉLDÁUL, HOGY A SVÁJCI NAGYKÖVETSÉG CSAK HÉTEZER-NYOLCSZÁZ SZEMÉLY KIMENTÉSÉT VÁLLALTA, EZT A SZÁMOT LUTZ HÉTEZER-NYOLCSZÁZ CSALÁDDÁ ALAKÍTOTTA ÁT. FOTÓ: FORTEPAN / ARCHIV FÜR ZEITGESCHICHTE ETH ZÜRICH / AGNES HIRSCHI

PETER BURKHARD, SVÁJC MAYGARORSZÁGI NAGYKÖVETE ÉPPEN AZ EGYIK VÉDETT HÁZ KORABELI FOTÓJÁT NÉZI. A SÉTÁT A SVÁJCI NAGYKÖVETSÉG FINANSZÍROZTA.

AZ ÚJLIPÓTVÁROSI NEMZETKÖZI ZSIDÓ GETTÓ EGYIK VÉDETT HÁZA ARCHÍV FELVÉTELEN.

UGYANAZ A HELYSZÍN MA. A NEMZETKÖZI GETTÓ – ELLENTÉTBEN A DOHÁNY UTCAI MAGYAR GETTÓVAL – NEM VOLT FALLAL KÖRBEKERÍTVE, ÉS A MAGYAR ÁLLAM SZERVEI SE LÉPHETTEK BE. AZ 1944. OKTÓBERI NYILAS PUCCS UTÁN VISZONT INNEN IS TÖBB ZSIDÓT ELHURCOLTAK ÉS A DUNÁBA LŐTTEK.

CARL LUTZ TEVÉKENYSÉGÉNEK MÁSIK SZÍNHELYE AZ ÜVEGHÁZ VOLT, IFJ. WEISS GYULA ÜVEGKERESKEDÉSÉNEK ÜZLETHÁZA. A NYILAS PUCCS UTÁN A RAKTÁRAKAT ÉS IRODÁKAT LAKÁSRA ALKALMASRA ALAKÍTOTTÁK ÁT, ÉS SOK BUDAPESTI ZSIDÓ ZSÚFOLÓDOTT BE, ITT VÁRVA KI A FELSZABADULÁST.

EZEKBEN A RAKTÁRAKBAN ÉS IRODÁKBAN HÚZTA MEG MAGÁT SZÁMTALAN ZSIDÓ. CARL LUTZ BUDAPESTESTEN MARADT A NYILAS PUCCS UTÁN IS. ITT VÉSZELTE ÁT BUDAPEST OSTROMÁT, MAJD TÖBB ORSZÁGOT ÉRINTVE JUTOTT VISSZA SVÁJCBA.

A SÉTA A SZABADSÁG-TÉREN, AZ AMERIKAI NAGYKÖVETSÉG ELŐTT ÉR VÉGET. CARL LUTZOT FELETTESEI SVÁJCBA VALÓ VISSZATÉRÉSE UTÁN MEGROVÁSBAN RÉSZESÍTETTÉK, MIVEL TÚLLÉPTE DIPLOMÁCIAI HATÁSKÖRÉT. 1964-BEN VÉGÜL A YAD VASHEM A VILÁG IGAZA KITÜNTETÉST ADOMÁNYOZTA NEKI.

NYITÓKÉP: Carl Lutz budapesti irodájában, 1943-ban. Fortepan / Archiv für Zeitgeschichte ETH Zürich / Agnes Hirschi

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek