+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 8. csütörtök, 10:14
Az Európai Parlamentben újra a jogállamiság volt a téma - elfogadták a Šimečka-jelentést, amit a Fidesz képviselőin kívül szinte a teljes Néppárt-frakció is támogatott.

Nagy többséggel, 521 szavazattal, 152 ellenszavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el szerdán az Európai Parlament a Momentum szlovák testvérpátja, a Progresszív Szlovákia képviselőjének a demokrácia és a jogállam védelmét szolgáló jelentését.

 

A demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal foglalkozó uniós mechanizmus létrehozásáról szóló jelentés egy olyan mechanizmust javasol, ami felváltaná az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentését,

 

a jogállamiság mellet a demokrácia és az alapvető emberi jogok területét is lefedné,

 

és biztosítaná ezek folyamatos nyomon követését, betartásukat pedig az EU-s költségvetési pénzek kifizetéséhez kötné.

 

„Többet ne történhessen meg, hogy

 

a német, holland, de a szlovák adódizetők pénze is Orbán oligarcháinak kezei között végezi,

 

vagy olyan kormányokhoz folyjon, amelyek brutálisan és tudatosan pusztítják a liberális demokráciát" – fogalmazott Facebook-bejegyzésében a szlovák képviselő.

 

Objektívan és rendszeresen felügyelnünk kell a jogállamiság elvének betartását az összes tagállam esetében. Azon országoknak, ahol a hiányosságok rendszerszintűek, tisztában kell lenniük a következményekkel. Ha ezek a hiányosságok tartósan fennállnak, szankcióknak kell következniük - nyilatkozta Šimečka a Denník N-nek.

 

A jelentés szerint többek között azért szükséges ésszerűsíteni és megerősíteni azokat eszközöket, amik segítségével az uniós értékeknek való megfelelés mozdítható előre, mert „az előző évtizedben több tagállamban is ádáz módon támadták az uniós értékeket”, valamint erősödtek és megszilárdultak az „autokratikus és illiberális tendenciák.” Bár a jelentés Magyarországot és Lengyelországot csak az ellenük folyamatban levő hetes cikkelyes eljárás kapcsán említi, a jelentés tervezete olyan országokként hivatkozott rájuk, amelyekben a demokrácia jelentősen hanyatlik – bár a végleges szövegbe ez a passzus nem került bele.

 

A javaslat vitájában felszólalt Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is, aki a

 

vitapartnereit a 70-es, 80-as évek pöffeszkedő kommunista párttitkárjaihoz hasonlította.

 

A jelentést a Fidesz képviselőin és két szlovén képviselőn kívül a teljes Néppárt-frakció megszavazta. Ellene szavaztak többek között az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójában ülő lengyel képviselők és a szlovák fasiszta Mi Szlovákiánk Néppárt két képviselője is.

 

A jelentés benyújtója, Michal Šimečka – akivel az Azonnali is készített interjút – EP-képviselővé választása után azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy válallta a szlovákiai magyarok képviseletét az Európai Parlamentben. Szlovákia uniós taggá válása óta a 2019-es EP-választásokon fordult elő először, hogy egyik szlovákiai magyar párt sem jutott be az Európai Parlamentbe.

 

NYITÓKÉP: Michal Šimečka - Progresívne Slovensko / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás