Egy szlovák EP-képviselő megakadályozná, hogy Orbán oligarcháinak zsebébe kerüljön az EU pénze

Szerző: Renczes Ágoston
2020.10.08. 10:14

Az Európai Parlamentben újra a jogállamiság volt a téma - elfogadták a Šimečka-jelentést, amit a Fidesz képviselőin kívül szinte a teljes Néppárt-frakció is támogatott.

Egy szlovák EP-képviselő megakadályozná, hogy Orbán oligarcháinak zsebébe kerüljön az EU pénze

Nagy többséggel, 521 szavazattal, 152 ellenszavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el szerdán az Európai Parlament a Momentum szlovák testvérpátja, a Progresszív Szlovákia képviselőjének a demokrácia és a jogállam védelmét szolgáló jelentését.

A demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal foglalkozó uniós mechanizmus létrehozásáról szóló jelentés egy olyan mechanizmust javasol, ami felváltaná az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentését,

a jogállamiság mellet a demokrácia és az alapvető emberi jogok területét is lefedné,

és biztosítaná ezek folyamatos nyomon követését, betartásukat pedig az EU-s költségvetési pénzek kifizetéséhez kötné.

„Többet ne történhessen meg, hogy

a német, holland, de a szlovák adódizetők pénze is Orbán oligarcháinak kezei között végezi,

vagy olyan kormányokhoz folyjon, amelyek brutálisan és tudatosan pusztítják a liberális demokráciát" – fogalmazott Facebook-bejegyzésében a szlovák képviselő.

Objektívan és rendszeresen felügyelnünk kell a jogállamiság elvének betartását az összes tagállam esetében. Azon országoknak, ahol a hiányosságok rendszerszintűek, tisztában kell lenniük a következményekkel. Ha ezek a hiányosságok tartósan fennállnak, szankcióknak kell következniük - nyilatkozta Šimečka a Denník N-nek.

A jelentés szerint többek között azért szükséges ésszerűsíteni és megerősíteni azokat eszközöket, amik segítségével az uniós értékeknek való megfelelés mozdítható előre, mert „az előző évtizedben több tagállamban is ádáz módon támadták az uniós értékeket”, valamint erősödtek és megszilárdultak az „autokratikus és illiberális tendenciák.” Bár a jelentés Magyarországot és Lengyelországot csak az ellenük folyamatban levő hetes cikkelyes eljárás kapcsán említi, a jelentés tervezete olyan országokként hivatkozott rájuk, amelyekben a demokrácia jelentősen hanyatlik – bár a végleges szövegbe ez a passzus nem került bele.

A javaslat vitájában felszólalt Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is, aki a

vitapartnereit a 70-es, 80-as évek pöffeszkedő kommunista párttitkárjaihoz hasonlította.

A jelentést a Fidesz képviselőin és két szlovén képviselőn kívül a teljes Néppárt-frakció megszavazta. Ellene szavaztak többek között az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójában ülő lengyel képviselők és a szlovák fasiszta Mi Szlovákiánk Néppárt két képviselője is.

A jelentés benyújtója, Michal Šimečka – akivel az Azonnali is készített interjút – EP-képviselővé választása után azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy válallta a szlovákiai magyarok képviseletét az Európai Parlamentben. Szlovákia uniós taggá válása óta a 2019-es EP-választásokon fordult elő először, hogy egyik szlovákiai magyar párt sem jutott be az Európai Parlamentbe.

NYITÓKÉP: Michal Šimečka - Progresívne Slovensko / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek