+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 8. csütörtök, 10:14
Az Európai Parlamentben újra a jogállamiság volt a téma - elfogadták a Šimečka-jelentést, amit a Fidesz képviselőin kívül szinte a teljes Néppárt-frakció is támogatott.

Nagy többséggel, 521 szavazattal, 152 ellenszavazattal, 21 tartózkodás mellett fogadta el szerdán az Európai Parlament a Momentum szlovák testvérpátja, a Progresszív Szlovákia képviselőjének a demokrácia és a jogállam védelmét szolgáló jelentését.

 

A demokráciával, a jogállamisággal és az alapvető jogokkal foglalkozó uniós mechanizmus létrehozásáról szóló jelentés egy olyan mechanizmust javasol, ami felváltaná az Európai Bizottság éves jogállamisági jelentését,

 

a jogállamiság mellet a demokrácia és az alapvető emberi jogok területét is lefedné,

 

és biztosítaná ezek folyamatos nyomon követését, betartásukat pedig az EU-s költségvetési pénzek kifizetéséhez kötné.

 

„Többet ne történhessen meg, hogy

 

a német, holland, de a szlovák adódizetők pénze is Orbán oligarcháinak kezei között végezi,

 

vagy olyan kormányokhoz folyjon, amelyek brutálisan és tudatosan pusztítják a liberális demokráciát" – fogalmazott Facebook-bejegyzésében a szlovák képviselő.

 

Objektívan és rendszeresen felügyelnünk kell a jogállamiság elvének betartását az összes tagállam esetében. Azon országoknak, ahol a hiányosságok rendszerszintűek, tisztában kell lenniük a következményekkel. Ha ezek a hiányosságok tartósan fennállnak, szankcióknak kell következniük - nyilatkozta Šimečka a Denník N-nek.

 

A jelentés szerint többek között azért szükséges ésszerűsíteni és megerősíteni azokat eszközöket, amik segítségével az uniós értékeknek való megfelelés mozdítható előre, mert „az előző évtizedben több tagállamban is ádáz módon támadták az uniós értékeket”, valamint erősödtek és megszilárdultak az „autokratikus és illiberális tendenciák.” Bár a jelentés Magyarországot és Lengyelországot csak az ellenük folyamatban levő hetes cikkelyes eljárás kapcsán említi, a jelentés tervezete olyan országokként hivatkozott rájuk, amelyekben a demokrácia jelentősen hanyatlik – bár a végleges szövegbe ez a passzus nem került bele.

 

A javaslat vitájában felszólalt Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is, aki a

 

vitapartnereit a 70-es, 80-as évek pöffeszkedő kommunista párttitkárjaihoz hasonlította.

 

A jelentést a Fidesz képviselőin és két szlovén képviselőn kívül a teljes Néppárt-frakció megszavazta. Ellene szavaztak többek között az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójában ülő lengyel képviselők és a szlovák fasiszta Mi Szlovákiánk Néppárt két képviselője is.

 

A jelentés benyújtója, Michal Šimečka – akivel az Azonnali is készített interjút – EP-képviselővé választása után azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy válallta a szlovákiai magyarok képviseletét az Európai Parlamentben. Szlovákia uniós taggá válása óta a 2019-es EP-választásokon fordult elő először, hogy egyik szlovákiai magyar párt sem jutott be az Európai Parlamentbe.

 

NYITÓKÉP: Michal Šimečka - Progresívne Slovensko / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás