Orbán rosszabb, mint Mečiar – Čaputová pártjának EP-képviselője az Azonnalinak

2019.07.15. 07:45

A magyarokat is képviselni fogja, ígérte a Progresszív Szlovákia színeiben az EP-be beválasztott Michal Šimečka. De pontosan hogyan képzeli ezt el? Támogatja-e a Minority Safepack kisebbségvédelmi kezdeményezést? Volt-e már DAC-meccsen? Tényleg Szlovákia a leghaladóbb ország a V4-ek közül, és lehet-e Orbán miatt kínos bárkinek a V4? És kinek kínos a szintén a liberális frakciót erősítő Andrej Babiš cseh miniszterelnök? Nagyinterjú.

Orbán rosszabb, mint Mečiar – Čaputová pártjának EP-képviselője az Azonnalinak

Mit csinált rosszul Bugár Béla, hogy önök lettek a vezető liberális párt Szlovákiában, és nem a Híd-Most?

Ezt elsősorban tőle vagy a szavazóktól kéne megkérdezni. Azt nem tudom megmondani, ő mit csinált rosszul, csak azt, hogy szerintem mit csináltunk mi jól, legalábbis az EP-választáson. Mi voltunk az egyetlen egyértelműen Európa-párti és liberális párt. Ez Szlovákia esetében azt is jelenti, hogy kiállunk a kisebbségek, így a romák és a szlovákiai magyarok jogaiért. 

A Híd-Mostnak sok szlovák szavazója is volt, úgy tűnik, közülük sokan most ránk szavaztak, és úgy gondolom, hogy a magyar szavazóik közül is így tettek jópáran. Hiszen a magyarok közt is vannak liberális Európa-pártiak. Személyesen nekem szégyen, hogy egyik szlovákiai magyar párt sem jutott be az Európai Parlamentbe most először.

Jobb lett volna, ha most is képviselethez jut az EP-ben a szlovákiai magyarság, de nem így történt. Remélem, hogy a szlovákiai magyarok bizalmat fektetnek most a szlovák liberálisokba, hogy megvédjék az ő érdekeiket is.

Hogyan venné rá őket, hogy bízzanak önben?

Nos, nem beszélek magyarul, szlovák vagyok. De liberálisként egy alapvető törekvésünk, hogy a kisebbségek úgy érezzék, hogy szívesen látják őket Szlovákiában, nem kell elrejteniük az identitásukat. Nyilván ennek számos politikai vonatkozása van nyelvhasználati, oktatási kérdésekben. Azt is szeretnénk, hogy dél-szlovákiai magyarok csatlakozzanak a pártunkhoz a jövőben.

Akár a Híd-Mostból vagy az Magyar Közösség Pártjából is?

Remélhetőleg olyanok, akik egyik létező politikai párt soraiba se tartoztak eddig.

Nem vennének be senkit a Hídból se? Ez kizáró ok?

Természetesen nem kifejezetten kizáró ok, de a Progresszív Szlovákia részben arról is szól, hogy új embereket vonunk be a politikába: a fiatalabb generációt, akik megbecsültek a saját közösségükben, sikeres vállalkozók, aktívak a civil társadalomban, és ilyesmi. Egy kivétellel közülünk senki sem volt benne korábban a politikában, és a jövőbeli tagjainkkal, képviselőinkkel kapcsolatban is fontosnak tartjuk ezt, mert így lehet új vért, új energiákat hozni a szlovák politikába.

Ön azt ígérte, mikor bejutott az Európai Parlamentbe, hogy a szlovákiai magyarokat is képviselni fogja. Kért már tanácsot ezügyben korábbi, felvidéki magyar európai parlamenti képviselőktől, a hidas Nagy Józseftől vagy az MKP-s Csáky Páltól?

Sok szakértőjével találkoztam már a magyar-szlovák ügyeknek, olyanokkal is, akik ezen képviselőknek dolgoztak. Tervezem, hogy találkozom a nyár folyamán korábbi EP-képviselőkkel, hogy lássam, mi az agenda, amin dolgoztak.

Mindenképp szeretném, hogy legyen egy magyar anyanyelvű munkatársam is vagy a brüsszeli, vagy a pozsonyi irodámban, hogy tudjanak velünk a magyarok az anyanyelvükön kommunikálni.

Az EP-ben a LIBE bizottság tagja leszek, ami kisebbségi ügyekkel is foglalkozik, ezen a téren aktív szeretnék lenni, nyilván együttműködve a momentumosokkal, akik kollégáim a Renew Europe-frakcióban, és liberálisok.

A Minority Safepacket is támogatja?

Utána kell néznem, és beszélnem kell Katkával és Annával (Cseh Katalin és Donáth Anna momentumos EP-képviselők – a szerk.).

Ezt a témát pedig főleg az MKP vitte, illetve az erdélyi magyar szervezetek.

Igen, és aztán az Európai Bizottság elé került. Nem tudom pontosan, milyen szakaszban lesz egyáltalán az Európai Parlamentnek dolga ezzel. De azon túl, hogy megértem, hogy politikailag miért fontos ez,

nem látom, hogy annyira nagyon nagy gyakorlati hatása lenne ennek az emberek életére Dél-Szlovákiában. De utánanézek.

De akkor nem tudja megígérni, hogy támogatná?

Mit jelent az, hogy támogatnám? Nem vagyok benne biztos, hogy lesz róla valaha szavazás az EP-ben.

Mostanában biztos nem, de a jövőben lehet.

Nyilván nem zárom ki. Most úgy látom, hogy miért ne támogatnám?

Mi a helyzet a magyar himnusszal, amiről a szlovák parlament megszavazta, hogy büntetni lehessen?

Ha nem tévedek, ezt valahogy módosították.

Másodszorra is elfogadták, és utána módosítottak rajta.

Őszintén nem értem, hogy mi volt emögött a törvény mögött. Nyilván vannak alkalmak, amikor az állami jelképek mindenképpen tiszteletet érdemelnek, de nem látom be, miért ne lehetne egy stadionban vagy bárhol elénekelni egy himnuszt.

Volt már valaha Dunaszerdahelyen DAC-meccsen?

Nem.

Miután Čaputová megnyerte az elnökválasztást, sokan azt írták Magyarországon, hogy Szlovákia a fény a V4-eken belül, hiszen megválasztottak egy liberális nőt, miközben Lengyelországon és Magyarországon illiberális rendszer van, Csehországot pedig egy oligarcha irányítja. Hogyan tudott egy liberális erő nyerni Szlovákiában?

Szlovákia történelme a kilencvenes évektől némileg különböző a szomszédaitól.

Túl kellett lépnünk Mečiar félautoriter rendszerén, amiben tényleg megvolt a veszélye annak, hogy kimaradunk az EU és a NATO első bővítési köreiből.

Talán ez a tapasztalat is megvédte azóta Szlovákiát a populistáktól és nacionalistáktól. És nagyon erős, jól szervezett a civil társadalom is, ami védi a demokratikus intézményeket. Ez megmutatkozott tavaly Jan Kuciák meggyilkolása után is. A szlovák polgárok mobilizálhatók a médiaszabadság védelmében, de az ügyészség és a bíróságok függetlenségének védelmében is. Ez az egyik oka annak, ami miatt Szlovákia különbözik a többi V4-es országtól. Másrészt szorosabban is vagyunk integrálva az EU-ba, mivel eurózóna-tagok is vagyunk.

Az átlagszlovák nagyon erősen támogatja az EU-tagságot, részben azért is, mert emlékszik a Mečiar-érára, és arra, hogy történhetett volna másképp. Harmadrészt nincs egy olyan tehetséges populista vezetőnk, mint Orbán Viktor, aki ennyire koncentrálni tudta volna a hatalmát, és ilyen ügyes lenne a propagandában. Robert Fico politikailag már hanyatlik. A végső ok pedig, hogy azok, akik progresszívek, az eurózónában, az európai politika központjában képzelik el Szlovákiát, képesek voltak a kritikus időben összeállni és együttműködni tavaly, amikor végül más ellenzéki pártok is támogatták Zuzana Čaputová kampányát. Remélem, hogy majd a parlamenti választásokig is kitart ez a kohézió a proeurópai, demokráciapárti pártok között.

Lehet azt mondani, hogy Magyarország most éli újra azt, ami Szlovákiában a Mečiar-éra volt, vagy ez azért túlzás?

Mečiar nem volt olyan sokáig hatalmon, mint Orbán Viktor. Orbán hatalma sokkal tartósabb és bebetonozottabb, mint Mečiaré volt.

Szóval akkor Orbán rosszabb?

Szerintem rosszabb. De másrészt meg Magyarország már tagja az EU-nak, Szlovákia pedig akkor még nem volt EU-tag. Tehát megvolt a veszélye, hogy végül az EU-s határ rossz oldalán kötünk ki. De

a hasonlóság Mečiarral kétségtelenül az, hogy Magyarország ma nem egy liberális demokrácia. Valahol egy demokrácia és egy diktatúra között van, ebben hasonlít Mečiar akkori rezsimjéhez.

Lengyelországban is ennyire rossz a helyzet?

Lengyelország más, több szempontból. Majd meglátjuk, mi lesz a választáson októberben. Van pár dolog, amiben hasonlít Magyarországhoz, például, hogy megpróbálja a kormány a felügyelete alá vonni a bíróságokat, vagy hogy nyomás alá helyezik a közszolgálati médiát, ultrakonzervatív programot nyomatnak. De összességében a lengyel ellenzék, civil társadalom és média sokkal szabadabb és erősebb, mint a magyar. Lengyelországban lehet, hogy változik a helyzet a választáson. Magyarországon nem igazán lehet látni semmilyen jelét a változásnak.

Hogyan hat mindez a V4 kooperációra? Kiüresedett amiatt, hogy egyes államai illiberális irányt vettek, vagy mindig is csak egy lobbiszervezet volt?

A V4 nagyon jelentős történelmi szerepet játszott a kilencvenes években: nagyban hozzájárult Európa újraegyesítéséhez, eleve ez volt az egyik célja. Valamennyire azért hasznos volt azután is, hogy EU-tagok lettünk, egyes álláspontokat azért koordináltak az EU-n belül a V4-ek olyan ügyekben, ahol közösek az érdekeink, és van értelme koordinálni: mint a költségvetés, a kohéziós alapok, a balkáni bővítés vagy az energiaügy terén. De az utóbbi pár évben úgy látom, hogy

a V4 egyre inkább teher lesz, semmint egy hasznos eszköz, főleg Szlovákia számára, mert a magyar miniszterelnök valahogy az egészet eltérítette.

Ő térítette el egyedül?

Nem ő az egyetlen, de az általa képviselt, néha nacionalista, néha Európa-ellenes agenda az, ami eltérítette a V4-et. Ez nem túl konstruktív az európai vitákban, ha mindig csak azt mondjuk, hogy nem akarjuk ezt, blokkoljuk azt, de nem állunk elő pozitív megoldásokkal: nem ad hozzá értéket az európai projekthez ez a hozzáállás. Szlovákiának meg kell próbálnia távolságot tartania a V4-től és kiépíteni a saját bilaterális kapcsolatait.

Mik az alternatívák? Ausztria?

Bárki. A közös európai víziókra kell alapozni. Szlovákia álláspontja ebben közelebb van bármelyik más tagállaméhoz, mint Magyarország. Szóval nem látom be, hogy olyan nagy, stratégiai kérdésekben, mint mondjuk az Európai Bizottság elnökjelöltje, miért kellene igazodnunk a V4-ek álláspontjához, amikor a mi álláspontunk közelebb van Ausztriáéhoz, Németországhoz vagy Hollandiáéhoz.

De mivel nagy számú magyar kisebbség él Szlovákiában, azért csak jó kapcsolatokat kéne fenntartaniuk Magyarországgal, nem?

Természetesen a lehető legjobb kapcsolat kell a szomszédokkal. A magyarok mindig a legközelebbi barátaink között lesznek, akárcsak a csehek és a lengyelek – függetlenül attól, hogy ki a miniszterelnök. Nem csak azért, mert kisebbségként jelen vannak, hanem a közös történelmünk miatt, mert közép-európaiak vagyunk. De ettől még a nagy európai ügyekről lehetnek különböző nézeteink nekünk vagy a kormányainknak, szóval miért is kéne ezeket a V4-en belül koordinálnunk?

Érdekes, hogy ezt mondja, pont a napokban hallottunk egy brit újságírót azon elcsodálkozni, hogy a V4-es országok mindegyikét különböző pártcsaládbeli kormány vezeti, és mégis együtt szavaznak a csúcspozíciók kapcsán az egyezkedéseken.

Mondom, az jó, hogy bizonyos ügyekben, ahol az érdekeink egyeznek, egyeztetünk. De nem látom be, hogy az EU jövőjét érintő olyan alapvető kérdésben, mint hogy ki vezesse a Bizottságot, hol vannak az átfedések a szlovák és a magyar álláspont között.

Pedig vannak, hiszen a hírek szerint a V4-ek mind támogatták Ursula von der Leyen jelölését az Európai Tanácsban.

Ő egy tiszteletben álló politikus Németországban, én

tisztelem von der Leyent, kompetensnek tartom, szerintem jó bizottsági elnök lenne. Nekem inkább az eljárással van gondom, nem az eredménnyel.

Azzal, hogy miután ilyen nagy részvétellel megválasztották a polgárok az Európai Parlamentet, végül a miniszterelnökök hoznak döntést, és olyasvalakit jelölnek, aki nem is indult a választáson. Ez egyáltalán nem transzparens, és őszintén szólva…

Nem demokratikus?

Nem demokratikus. A szerződésekkel természetesen összhangban van, a szerződések ezt kifejezetten nem részletezik. De nézzük a választók oldaláról a dolgot: hogyan érthetnék meg, hogy mi történik, és hogyan választják ki az EU vezetőit? Nem mondom, hogy a Spitzenkandidat-rendszer tökéletes volt, de legalább érthető és kiszámítható.

Pedig ön a Renew Europe-ban ül, és Macron nagy ellenzője volt a Spitzenkandidat-rendszernek. Ezek szerint az önök frakciója se egységes a kérdésben?

Nem mondom, hogy a Spitzenkandidat-rendszer lett volna a legjobb, szerintem a transznacionális listák, amit most a Renew Europe ajánl, egy jóval inkább előremutató lépés lenne.

Nem lenne veszélyes az olyan kicsi tagállamok számára, mint Szlovákia? Könnyen a lista végére szorulhatnának a jelöltjeik.

Kellenek garanciák, amik biztosítják, hogy a kisebb országok is képviselve legyenek. A részletek még nincsenek kidolgozva, de az ötletet érdemes továbbvinni, mert közelebb vinné az európai polgárokat a valódi döntéshozatalhoz.

A Renew Europe frakcióban a román Dacian Cioloș a főnöke. Beszélt már vele a magyarokról?

Még nem volt rá alkalmam. Az elmúlt napokban minden a vezető pozíciókról szólt. Egy kicsit le kell lassulniuk a dolgoknak, és remélem, akkor lesz alkalmunk beszélni az előttünk álló lényegi ügyekről. Szóval még nem, de fogok!

A magyar és a lengyel miniszterelnök tavasszal bejelentette a nagy közép-európai reneszánszot. Ön érez ilyen reneszánszot?

Érzek, főleg Szlovákiában. Azt hiszem, ez egy liberális reneszánsz: remélem, hogy majd Magyarország és más országok is követik ezt az utat. Csehországban is már zajlik egy ilyen a tüntetéssorozattal, a civil társadalom felébredt. Szóval igen, van egy reneszánsz, bár valószínűleg ők nem ilyenre gondoltak. A mi pártunk – és ebben szerintem a Momentum is hasonló – meg akarja mutatni, hogy

Közép-Európa nem merül ki Orbánban, a PiS-ben és Babišban, hanem vannak Európa-párti progresszív erők is.

Babiš is liberális: a pártja, az ANO EP-képviselői önökkel ülnek egy frakcióban, a Renew Europe-ban. Nem kéne kizárni őket, vagy ilyesmi?

Pártként nekünk nincs sok kapcsolatunk az ANO-hoz. Az EP-képviselőik a frakcióban nagyon jók, kompetensek. Tehát ez nem ilyen fekete-fehér. De Babišsal van egy konkrét probléma: összeférhetetlenség, az EU-s támogatásokkal való visszaélés, a média- és a gazdasági hatalom koncentrációja merült fel vele kapcsolatban.

Akkor a pártnak csak meg kéne szabadulnia Babištól, és a többiek rendben vannak?

Ezt nem mondom. Nem látok bele az ANO belső működésébe. Leginkább az EP-képviselőiket ismerem, de én is csak néhány hete vagyok itt, teljesen jó EP-képviselőknek tűnnek. De nem hinném, hogy a csehországi problémák akárcsak megközelítőleg annyira rendszerszintűek lennének, mint Magyarországon.

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek