A magyarok 72 százaléka támogatja az EU-s források jogállamisághoz kötését

Szerző: Renczes Ágoston
2020.10.20. 11:04

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

A magyarok 72 százaléka támogatja az EU-s források jogállamisághoz kötését

A Politico szerezte meg annak a még nem publikált felmérésnek az eredményét, amely szerint az Unió lakosságának 77 százaléka támogatja, hogy az uniós források kifizetésének feltétele legyen, hogy a tagországok tartsák tiszteletben a jogállamiságot és a demokratikus értékeket.

Azzal az állítással, hogy „Az EU-nak csak abban az esetben szabad forrásokat biztosítania a tagállamok számára, ha kormányuk tiszteletben tartja a jogállamiságot és a demokratikus elveket” az Unió lakosainak 36 százaléka egyetért, 31 százaléka inkább egyetért, és csak három százalékuk utasítja el teljesen. 

A kutatás tagországi szinten is közli az eredményeket:

Magyarországon a megkérdezettek 72 százaléka egyetért vagy inkább egyetért (36-36 százalék arányban) a jogállamisági feltétellel,

míg 18 százalékuk utasítja azt el, 10 százalék pedig nem tudott állást foglalni. A jogállamisággal kapcsolatban hazánkkal együtt gyakran bírált Lengyelország lakossága a felmérés szerint ugyanilyen mértékben támogatja a források kifizetésének jogállamisághoz kötését: a lengyelek 33 és 39 százaléka éret egyet, illetve hajlik az egyetértésre ezzel kapcsolatban.

A legtöbben Cipruson támogatják a források feltételekhez kötését (89 százalék),  a legkevesebben pedig Csehországban: itt csak 59 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyetért vagy hajlik az egyetértésre, míg 24 százalék utasította el azt.

A teljes kutatást kedden hozza nyilvánosságra az Európai Parlament, amit várhatóan érvként fog majd használni a Bizottsággal és a Európai Unió Tanácsával tartandó háromoldalú egyeztetésen, amin újra napirenden lesz a jogállamiság feltételének kérdése.

Legutóbb október 6-án foglalkozott a Parlament a jogállamisággal: ekkor fogadták el a szlovák liberális képviselő, Michal Šimečka jelentését, ami egy mederbe terelte volna a már meglévő jogállamiság-eljárásokat, de a korábbi próbálkozásokhoz hasonlóan ez is súlytalan marad

NYITÓKÉP: Pixabay

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek