+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 20. kedd, 11:04
A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

A Politico szerezte meg annak a még nem publikált felmérésnek az eredményét, amely szerint az Unió lakosságának 77 százaléka támogatja, hogy az uniós források kifizetésének feltétele legyen, hogy a tagországok tartsák tiszteletben a jogállamiságot és a demokratikus értékeket.

 

Azzal az állítással, hogy „Az EU-nak csak abban az esetben szabad forrásokat biztosítania a tagállamok számára, ha kormányuk tiszteletben tartja a jogállamiságot és a demokratikus elveket” az Unió lakosainak 36 százaléka egyetért, 31 százaléka inkább egyetért, és csak három százalékuk utasítja el teljesen. 

 

A kutatás tagországi szinten is közli az eredményeket:

 

Magyarországon a megkérdezettek 72 százaléka egyetért vagy inkább egyetért (36-36 százalék arányban) a jogállamisági feltétellel,

 

míg 18 százalékuk utasítja azt el, 10 százalék pedig nem tudott állást foglalni. A jogállamisággal kapcsolatban hazánkkal együtt gyakran bírált Lengyelország lakossága a felmérés szerint ugyanilyen mértékben támogatja a források kifizetésének jogállamisághoz kötését: a lengyelek 33 és 39 százaléka éret egyet, illetve hajlik az egyetértésre ezzel kapcsolatban.

 

A legtöbben Cipruson támogatják a források feltételekhez kötését (89 százalék),  a legkevesebben pedig Csehországban: itt csak 59 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyetért vagy hajlik az egyetértésre, míg 24 százalék utasította el azt.

 

A teljes kutatást kedden hozza nyilvánosságra az Európai Parlament, amit várhatóan érvként fog majd használni a Bizottsággal és a Európai Unió Tanácsával tartandó háromoldalú egyeztetésen, amin újra napirenden lesz a jogállamiság feltételének kérdése.

 

Legutóbb október 6-án foglalkozott a Parlament a jogállamisággal: ekkor fogadták el a szlovák liberális képviselő, Michal Šimečka jelentését, ami egy mederbe terelte volna a már meglévő jogállamiság-eljárásokat, de a korábbi próbálkozásokhoz hasonlóan ez is súlytalan marad

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás