A CEU nem költözik vissza Budapestre, további jogi lépéseket sem terveznek

Szerző: Szűcs Donát
2020.10.06. 17:23

Egyelőre kártérítést sem igényelnek az Európai Bíróság döntése nyomán, amely elkaszálta a lex CEU-t. A bécsi kampusz marad, de az egyetem szerint a lex CEU nem alkalmazható többé Magyarországon.

A CEU nem költözik vissza Budapestre, további jogi lépéseket sem terveznek

Szerda délután sajtótájékoztatót tartott a Közép-európai Egyetem (CEU) vezetése, miután az Európai Bíróság délelőtt közzétett ítéletével elkaszálta a lex CEU-t. Az uniós kötelezettségszegési eljárás nyomán született ítéletről itt írtunk részletesen.

Az egyetem rektora, Michael Ignatieff üdvözölte a bíróság döntését.

Ignatieff elmondta: innentől kezdve a lex CEU nem alkalmazható Magyarországon,

így akár arra is megvan a szabadságuk innentől kezdve, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzéseket indítsanak a budapesti campuson. (Nem teljesen ez a helyzet egyébként, ugyanis az Európai Bíróság döntése egyetlen tagállami törvényt sem tesz automatikusan hatálytalanná: az ítélet nyomán a magyar jogalkotónak kell módosítania vagy hatályon kívül helyeznie a törvényt – a szerk.)

A rektor szerint a döntés Orbán Viktor jogi stratégiájának a megsemmisülését jelenti. Az ítéletet a CEU vezetése nem csak a Közép-európai Egyetemre nézve tartja nagy jelentőségűnek, szerintük a többi magyar és európai egyetemen is erősödik az intézményi autonómia és az akadémiai szabadsághoz való jog érvényesülése a döntés nyomán.

Fodor Éva, a CEU újonan létrehozott Demokrácia Intézetének igazgatója az egyetem budapesti terveiről beszélt. Az itthon továbbra is működő könyvtár és a Nyílt Társadalom Archívum mellett a CEU Demokrácia Intézetet hoz majd létre, ahol a demokráciával és jogállamisággal kapcsolatos kérdéseket kutatnak majd – bár az, hogy ez hogyan kapcsolódik az Európai Bíróság döntéséhez, nem derült ki.

A BBC kérdésére Igantieff azt is elmondta: számára

jogilag értelmezhetetlen Varga Judit azon kijelentése, miszerint az Európai Bíróság ítéletét „Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani”.

A rektor szerint a döntés egyértelmű, a lex CEU nem alkalmazható Magyarországon, és pont. (Amint fentebb írtuk, a rektor ebben téved – a szerk.)

Ignatieffet többen kérdezték az egyetem közép- és hosszútávú terveiről is, de a válaszokban kevés konkrétum hangzott el. Ami Ignatieff szavai alapján biztos, hogy

a CEU nem tervezi felszámolni a bécsi kampuszát, és jelenleg nincs arról döntés, hogy képzéseket hoznának vissza Budapestre,

bár hosszabb távon ezt nem zárják ki.

Ignatieff arra a kérdésre, hogy szeretnének-e kártérítést igényelni a magyar kormánytól a Bécsbe költözés költségeiért, úgy válaszolt: bár szerinte ez egy óriási, 200 millió körüli összeg volt, jelen pillanatban nem gondolkodnak ebben. Az Azonnali kérdésére, hogy tervez-e az egyetem további jogi lépéseket, pereket az Európai Bíróság döntése alapján, a rektor kijelentette, hogy jelenleg ennek a fontos határozatnak örülnek,

egyelőre nem terveznek jogilag továbblépni.

Azt kell először eldönteniük mint közösség, hogy mik a további terveik a budapesti kampuszon – mondta.

NYITÓKÉP: Daniel Vegel / CEU

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek