+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát
2020. október 6. kedd, 17:23
Egyelőre kártérítést sem igényelnek az Európai Bíróság döntése nyomán, amely elkaszálta a lex CEU-t. A bécsi kampusz marad, de az egyetem szerint a lex CEU nem alkalmazható többé Magyarországon.

Szerda délután sajtótájékoztatót tartott a Közép-európai Egyetem (CEU) vezetése, miután az Európai Bíróság délelőtt közzétett ítéletével elkaszálta a lex CEU-t. Az uniós kötelezettségszegési eljárás nyomán született ítéletről itt írtunk részletesen.

 

Az egyetem rektora, Michael Ignatieff üdvözölte a bíróság döntését.

 

Ignatieff elmondta: innentől kezdve a lex CEU nem alkalmazható Magyarországon,

 

így akár arra is megvan a szabadságuk innentől kezdve, hogy az Egyesült Államokban akkreditált képzéseket indítsanak a budapesti campuson. (Nem teljesen ez a helyzet egyébként, ugyanis az Európai Bíróság döntése egyetlen tagállami törvényt sem tesz automatikusan hatálytalanná: az ítélet nyomán a magyar jogalkotónak kell módosítania vagy hatályon kívül helyeznie a törvényt – a szerk.)

 

A rektor szerint a döntés Orbán Viktor jogi stratégiájának a megsemmisülését jelenti. Az ítéletet a CEU vezetése nem csak a Közép-európai Egyetemre nézve tartja nagy jelentőségűnek, szerintük a többi magyar és európai egyetemen is erősödik az intézményi autonómia és az akadémiai szabadsághoz való jog érvényesülése a döntés nyomán.

 

Fodor Éva, a CEU újonan létrehozott Demokrácia Intézetének igazgatója az egyetem budapesti terveiről beszélt. Az itthon továbbra is működő könyvtár és a Nyílt Társadalom Archívum mellett a CEU Demokrácia Intézetet hoz majd létre, ahol a demokráciával és jogállamisággal kapcsolatos kérdéseket kutatnak majd – bár az, hogy ez hogyan kapcsolódik az Európai Bíróság döntéséhez, nem derült ki.

 

A BBC kérdésére Igantieff azt is elmondta: számára

 

jogilag értelmezhetetlen Varga Judit azon kijelentése, miszerint az Európai Bíróság ítéletét „Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani”.

 

A rektor szerint a döntés egyértelmű, a lex CEU nem alkalmazható Magyarországon, és pont. (Amint fentebb írtuk, a rektor ebben téved – a szerk.)

 

Ignatieffet többen kérdezték az egyetem közép- és hosszútávú terveiről is, de a válaszokban kevés konkrétum hangzott el. Ami Ignatieff szavai alapján biztos, hogy

 

a CEU nem tervezi felszámolni a bécsi kampuszát, és jelenleg nincs arról döntés, hogy képzéseket hoznának vissza Budapestre,

 

bár hosszabb távon ezt nem zárják ki.

 

Ignatieff arra a kérdésre, hogy szeretnének-e kártérítést igényelni a magyar kormánytól a Bécsbe költözés költségeiért, úgy válaszolt: bár szerinte ez egy óriási, 200 millió körüli összeg volt, jelen pillanatban nem gondolkodnak ebben. Az Azonnali kérdésére, hogy tervez-e az egyetem további jogi lépéseket, pereket az Európai Bíróság döntése alapján, a rektor kijelentette, hogy jelenleg ennek a fontos határozatnak örülnek,

 

egyelőre nem terveznek jogilag továbblépni.

 

Azt kell először eldönteniük mint közösség, hogy mik a további terveik a budapesti kampuszon – mondta.

 

NYITÓKÉP: Daniel Vegel / CEU

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás