Osztrák oktatási miniszter: Jól tette a CEU, hogy Bécsbe költözött

Szerző: Bukovics Martin
2020.10.02. 15:11

A CEU rektora eközben felhánytorgatta a politikusnak, hogy egy csomó diákjuk nem kapta még meg a vízumot Ausztriába.

Osztrák oktatási miniszter: Jól tette a CEU, hogy Bécsbe költözött

Az osztrák egyetemi tanév hivatalos kezdetének alkalmából hivatalos látogatást tett a CEU-n – mármint Bécsben, nem Budapesten – az oktatásért, tudományért és kutatásért felelős osztrák szövetségi miniszter, Heinz Fassmann, tudta meg az Azonnali az egyetemtől.

„A magyarországi politikai helyzetet ismerve nem látom a javulás jeleit” – mondta az egyébként a Sebastian Kurz vezette jobbközép Osztrák Néppárt által a kabinetbe jelölt, de párttagsággal nem rendelkező miniszter ennek alkalmából.

„Nem látok jelentős változást, ezért úgy gondolom, hogy a CEU jól döntött, hogy Bécsbe költözött, és én nagyon örülök annak, hogy a CEU itt van.” A CEU oktatásának minőségét kiemelve a CEU diákjainak elmondta: „Önök azonban ezt sokkal jobban tudják nálam: Önök választották ezt az egyetemet, az oktatók és az egész egyetem kiválósága miatt.”

Fassmann elmondta, hogy bár Ausztria bevételeinek nagy része az iparból, turizmusból és a szolgáltatásokból származik, az ország csak akkor lehet sikeres, ha a munkaereje magasan képzett, ezért szorgalmazta az egyetemek finanszírozásának növelését: „Az oktatás és a tudományos kutatás az egyik alapvető erőforrásunk. Svájc a csokoládéjáról és bankjairól híres, én azt akarom, hogy Ausztriát az egyetemeiről ismerjék, legyen az állami vagy magán. Valamint kiváló professzorairól és tudósairól.”

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora ki is használta, hogy az oktatási miniszter ellátogatott az egyetemre, és rögtön el is panaszolta a hallgatók egyik legnagyobb problémáját:

az egyetem számos diákja csak online csatlakozott az órákhoz, mert a vízumára vár.

Az immáron Bécsben oktató CEU-ra ebben a tanévben 90 országból közel 700 új diák érkezett, a Soros György által alapított intézmény ettől a tanévtől kezdve már alapszakos képzést is kínál.

A HALLGATÓKKAL SZEMBEN KIVETÍTVE A KURZUS ONLINE RÉSZTVEVŐI

De mi maradt Budapesten a CEU-ból?

Nem valami sok, még a könyvtár nagyrésze is Bécsbe költözött. A CEU Demokrácia Intézete és az annak részeként tovább működő Média-, Adat- és Társadalomkutató Központja (CMDS – Center for Media, Data and Society) fogja össze a CEU Budapesten maradó kutatótevékenységét. Emellett Budapesten marad a CEU Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (Institute for Advanced Study), valamint a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA) is.

FOTÓK: CEU/ Benedikt von Loebell

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek