+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 2. péntek, 15:11
A CEU rektora eközben felhánytorgatta a politikusnak, hogy egy csomó diákjuk nem kapta még meg a vízumot Ausztriába.

Az osztrák egyetemi tanév hivatalos kezdetének alkalmából hivatalos látogatást tett a CEU-n – mármint Bécsben, nem Budapesten – az oktatásért, tudományért és kutatásért felelős osztrák szövetségi miniszter, Heinz Fassmann, tudta meg az Azonnali az egyetemtől.

 

„A magyarországi politikai helyzetet ismerve nem látom a javulás jeleit” – mondta az egyébként a Sebastian Kurz vezette jobbközép Osztrák Néppárt által a kabinetbe jelölt, de párttagsággal nem rendelkező miniszter ennek alkalmából.

 

„Nem látok jelentős változást, ezért úgy gondolom, hogy a CEU jól döntött, hogy Bécsbe költözött, és én nagyon örülök annak, hogy a CEU itt van.” A CEU oktatásának minőségét kiemelve a CEU diákjainak elmondta: „Önök azonban ezt sokkal jobban tudják nálam: Önök választották ezt az egyetemet, az oktatók és az egész egyetem kiválósága miatt.”

 

Fassmann elmondta, hogy bár Ausztria bevételeinek nagy része az iparból, turizmusból és a szolgáltatásokból származik, az ország csak akkor lehet sikeres, ha a munkaereje magasan képzett, ezért szorgalmazta az egyetemek finanszírozásának növelését: „Az oktatás és a tudományos kutatás az egyik alapvető erőforrásunk. Svájc a csokoládéjáról és bankjairól híres, én azt akarom, hogy Ausztriát az egyetemeiről ismerjék, legyen az állami vagy magán. Valamint kiváló professzorairól és tudósairól.”

 

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora ki is használta, hogy az oktatási miniszter ellátogatott az egyetemre, és rögtön el is panaszolta a hallgatók egyik legnagyobb problémáját:

 

az egyetem számos diákja csak online csatlakozott az órákhoz, mert a vízumára vár.

 

Az immáron Bécsben oktató CEU-ra ebben a tanévben 90 országból közel 700 új diák érkezett, a Soros György által alapított intézmény ettől a tanévtől kezdve már alapszakos képzést is kínál.

 

A HALLGATÓKKAL SZEMBEN KIVETÍTVE A KURZUS ONLINE RÉSZTVEVŐI

 

De mi maradt Budapesten a CEU-ból?

 

Nem valami sok, még a könyvtár nagyrésze is Bécsbe költözött. A CEU Demokrácia Intézete és az annak részeként tovább működő Média-, Adat- és Társadalomkutató Központja (CMDS – Center for Media, Data and Society) fogja össze a CEU Budapesten maradó kutatótevékenységét. Emellett Budapesten marad a CEU Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (Institute for Advanced Study), valamint a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA) is.

 

FOTÓK: CEU/ Benedikt von Loebell

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás