+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 2. péntek, 15:11
A CEU rektora eközben felhánytorgatta a politikusnak, hogy egy csomó diákjuk nem kapta még meg a vízumot Ausztriába.

Az osztrák egyetemi tanév hivatalos kezdetének alkalmából hivatalos látogatást tett a CEU-n – mármint Bécsben, nem Budapesten – az oktatásért, tudományért és kutatásért felelős osztrák szövetségi miniszter, Heinz Fassmann, tudta meg az Azonnali az egyetemtől.

 

„A magyarországi politikai helyzetet ismerve nem látom a javulás jeleit” – mondta az egyébként a Sebastian Kurz vezette jobbközép Osztrák Néppárt által a kabinetbe jelölt, de párttagsággal nem rendelkező miniszter ennek alkalmából.

 

„Nem látok jelentős változást, ezért úgy gondolom, hogy a CEU jól döntött, hogy Bécsbe költözött, és én nagyon örülök annak, hogy a CEU itt van.” A CEU oktatásának minőségét kiemelve a CEU diákjainak elmondta: „Önök azonban ezt sokkal jobban tudják nálam: Önök választották ezt az egyetemet, az oktatók és az egész egyetem kiválósága miatt.”

 

Fassmann elmondta, hogy bár Ausztria bevételeinek nagy része az iparból, turizmusból és a szolgáltatásokból származik, az ország csak akkor lehet sikeres, ha a munkaereje magasan képzett, ezért szorgalmazta az egyetemek finanszírozásának növelését: „Az oktatás és a tudományos kutatás az egyik alapvető erőforrásunk. Svájc a csokoládéjáról és bankjairól híres, én azt akarom, hogy Ausztriát az egyetemeiről ismerjék, legyen az állami vagy magán. Valamint kiváló professzorairól és tudósairól.”

 

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora ki is használta, hogy az oktatási miniszter ellátogatott az egyetemre, és rögtön el is panaszolta a hallgatók egyik legnagyobb problémáját:

 

az egyetem számos diákja csak online csatlakozott az órákhoz, mert a vízumára vár.

 

Az immáron Bécsben oktató CEU-ra ebben a tanévben 90 országból közel 700 új diák érkezett, a Soros György által alapított intézmény ettől a tanévtől kezdve már alapszakos képzést is kínál.

 

A HALLGATÓKKAL SZEMBEN KIVETÍTVE A KURZUS ONLINE RÉSZTVEVŐI

 

De mi maradt Budapesten a CEU-ból?

 

Nem valami sok, még a könyvtár nagyrésze is Bécsbe költözött. A CEU Demokrácia Intézete és az annak részeként tovább működő Média-, Adat- és Társadalomkutató Központja (CMDS – Center for Media, Data and Society) fogja össze a CEU Budapesten maradó kutatótevékenységét. Emellett Budapesten marad a CEU Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (Institute for Advanced Study), valamint a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA) is.

 

FOTÓK: CEU/ Benedikt von Loebell

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás