+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 4. szerda, 12:07
A rektor szerint ironikus, hogy a magyar kormány pont az ország vezető kutatóegyetemét üldözi el Budapestről.

Megjelent a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as egyetemi kiválósági rangsora, amely tudományterületenként hasonlítja össze a különböző felsőoktatási intézményeket és az ott folyó oktatás minőségét.

 

Ebből az derült ki, hogy politikatudományi és filozófiai tudományterületeken a Budapestről elüldözött, és Bécsbe költözött Central European University (CEU) világszerte a legjobb ötven intézmény között van, míg

 

több más területen is a top100-ban van a Soros György által finanszírozott, emiatt a magyar kormányzati körökből hevesen támadott intézmény.

 

A QS rangsorában

 

+ a politikatudományi és nemzetközi kapcsolatok tudományterületén a CEU a 30. helyet,

 

+ a filozófiai képzésével pedig a 37. helyet szerezte meg.

 

Míg a nemzetközi kapcsolatok területén más egyetem nem is jutott be a QS listájára Magyarországról, filozófiából az ELTE a 101-150. hely közötti intervallumot tudta megkaparintani.

 

A CEU ezen felül a legjobb száz egyetem között végzett szociálpolitikai, közigazgatási, szociológiai és történelmi képzései alapján.

 

Az egyetem gazdasági képzései már nem kerültek a top100-ba, itt Michael Ignatieff egyeteme a 151-200. hely közötti intervallumra volt jó, igaz, legközelebbi hazai riválisa, az immár alapítványi rendszerben működő Corvinus a 301-350. közötti helyet foglalja el. Üzleti- és menedzsmenttanulmányokból a Corvinus végzett jobb helyen, a CEU ott csak 401-450. helyre, míg a Corvinus 251-300. helyre volt jó.

 

A Soros György által alapított egyetem egyébként sajtóközleményt is kiadott az oktatási rangsorról. Ebben Michael Ignatieff, az intézmény rektora azt mondta:

 

„Ironikusnak tartom, hogy a magyar kormányzat azt az intézményt űzi el az országból, amely a rangsorok szerint Magyarország vezető kutatóegyeteme.”

 

Egyúttal hozzátette: ősztől immár Bécsben indulnak az egyetem első alapképzései is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Megyénkénti lebontásban lehet követni, hogy hol mennyire fegyelmezetten maradtak otthon az emberek a koroanvírus-járvány alatt. Mutatjuk.

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás