A CEU a legjobb 50 egyetem között, a többi magyar egyetem sehol

Szerző: Illés Gergő
2020.03.04. 12:07

A rektor szerint ironikus, hogy a magyar kormány pont az ország vezető kutatóegyetemét üldözi el Budapestről.

A CEU a legjobb 50 egyetem között, a többi magyar egyetem sehol

Megjelent a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as egyetemi kiválósági rangsora, amely tudományterületenként hasonlítja össze a különböző felsőoktatási intézményeket és az ott folyó oktatás minőségét.

Ebből az derült ki, hogy politikatudományi és filozófiai tudományterületeken a Budapestről elüldözött, és Bécsbe költözött Central European University (CEU) világszerte a legjobb ötven intézmény között van, míg

több más területen is a top100-ban van a Soros György által finanszírozott, emiatt a magyar kormányzati körökből hevesen támadott intézmény.

A QS rangsorában

+ a politikatudományi és nemzetközi kapcsolatok tudományterületén a CEU a 30. helyet,

+ a filozófiai képzésével pedig a 37. helyet szerezte meg.

Míg a nemzetközi kapcsolatok területén más egyetem nem is jutott be a QS listájára Magyarországról, filozófiából az ELTE a 101-150. hely közötti intervallumot tudta megkaparintani.

A CEU ezen felül a legjobb száz egyetem között végzett szociálpolitikai, közigazgatási, szociológiai és történelmi képzései alapján.

Az egyetem gazdasági képzései már nem kerültek a top100-ba, itt Michael Ignatieff egyeteme a 151-200. hely közötti intervallumra volt jó, igaz, legközelebbi hazai riválisa, az immár alapítványi rendszerben működő Corvinus a 301-350. közötti helyet foglalja el. Üzleti- és menedzsmenttanulmányokból a Corvinus végzett jobb helyen, a CEU ott csak 401-450. helyre, míg a Corvinus 251-300. helyre volt jó.

A Soros György által alapított egyetem egyébként sajtóközleményt is kiadott az oktatási rangsorról. Ebben Michael Ignatieff, az intézmény rektora azt mondta:

„Ironikusnak tartom, hogy a magyar kormányzat azt az intézményt űzi el az országból, amely a rangsorok szerint Magyarország vezető kutatóegyeteme.”

Egyúttal hozzátette: ősztől immár Bécsben indulnak az egyetem első alapképzései is.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek