+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. március 4. szerda, 12:07
A rektor szerint ironikus, hogy a magyar kormány pont az ország vezető kutatóegyetemét üldözi el Budapestről.

Megjelent a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as egyetemi kiválósági rangsora, amely tudományterületenként hasonlítja össze a különböző felsőoktatási intézményeket és az ott folyó oktatás minőségét.

 

Ebből az derült ki, hogy politikatudományi és filozófiai tudományterületeken a Budapestről elüldözött, és Bécsbe költözött Central European University (CEU) világszerte a legjobb ötven intézmény között van, míg

 

több más területen is a top100-ban van a Soros György által finanszírozott, emiatt a magyar kormányzati körökből hevesen támadott intézmény.

 

A QS rangsorában

 

+ a politikatudományi és nemzetközi kapcsolatok tudományterületén a CEU a 30. helyet,

 

+ a filozófiai képzésével pedig a 37. helyet szerezte meg.

 

Míg a nemzetközi kapcsolatok területén más egyetem nem is jutott be a QS listájára Magyarországról, filozófiából az ELTE a 101-150. hely közötti intervallumot tudta megkaparintani.

 

A CEU ezen felül a legjobb száz egyetem között végzett szociálpolitikai, közigazgatási, szociológiai és történelmi képzései alapján.

 

Az egyetem gazdasági képzései már nem kerültek a top100-ba, itt Michael Ignatieff egyeteme a 151-200. hely közötti intervallumra volt jó, igaz, legközelebbi hazai riválisa, az immár alapítványi rendszerben működő Corvinus a 301-350. közötti helyet foglalja el. Üzleti- és menedzsmenttanulmányokból a Corvinus végzett jobb helyen, a CEU ott csak 401-450. helyre, míg a Corvinus 251-300. helyre volt jó.

 

A Soros György által alapított egyetem egyébként sajtóközleményt is kiadott az oktatási rangsorról. Ebben Michael Ignatieff, az intézmény rektora azt mondta:

 

„Ironikusnak tartom, hogy a magyar kormányzat azt az intézményt űzi el az országból, amely a rangsorok szerint Magyarország vezető kutatóegyeteme.”

 

Egyúttal hozzátette: ősztől immár Bécsben indulnak az egyetem első alapképzései is.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nincsenek szentek, csak kőkemény érdekek a bolgár nagypolitikában. Elmagyarázzuk, mi folyik Bulgáriában.

Egész Kelet-Európát és a Balkánt kiosztotta a német viccpárt EP-képviselője, hogy aztán az Európai Bizottság felelősségét kapargassa meg.

Bírja a Fideszt, utálja az ellenzéket, leginkább vidéken él a kormánypárt átlagszavazója. Egy friss kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz-tábor egyötöde magát inkább liberálisnak vallja.

Ha munkaeszközökről van szó, mindenkinek mások a preferenciái. Egy valami azonban mindenkiben közös: a tökéletes választásra való törekvés.

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás