+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 2. péntek, 10:12
Elkezdik összefésülni a DK, a Jobbik, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum sokszínű programjait egy nagy közös programba.

Az Azonnalinak küldött közleményben közölte hat ellenzéki párt – a DK, a Jobbik, a Momentum, az LMP, a Párbeszéd és az MSZP –, hogy csütörtökön, október 1-jén elnökeik megtartották második találkozójukat, ahol megerősítették, amiben korábban már megállapodtak, hogy a 2022-es választáson az ellenzéki pártok együttműködésére van szükség a NER lebontása érdekében. Ami ehhez képest újdonság, az az, hogy a hat ellenzéki párt elnöke most már nemcsak elhatározta, de meg is erősítette, hogy közös programot kell az ellenzéknek adnia Magyarországnak.

 

Mint írják, a program összeállítása időigényes feladat, ezért ezt már most megkezdik a pártok: a pártelnökök megalapították a programíró bizottságot, amelynek fő feladata az ellenzéki pártok programjainak összehangolása lesz.

 

A bizottságban a pártok szakpolitikai stábjai együtt fognak dolgozni, külső szakértők bevonására is törekednek, és korábbi programalkotó kezdeményezések eredményeire is építenek.

 

Miután korábban megállapodtak abban is, hogy a 106 egyéni országgyűlési választókerületben egy közös ellenzéki jelöltet állít a hat párt, a csütörtöki pártelnöki találkozón ennek jegyében további egyeztetések történtek mind a választókerületi esélyek felméréséről, mind az előválasztások részletszabályairól – ezekről azonban a pártelnökök csak egy későbbi találkozón döntenek majd.

 

Mint írták, az ellenzéki pártok figyelme most elsődlegesen az október 11-ei, a közlemény által valamiért borsodinak nevezett zempléni időközi választáson van, ahol a közlemény szerint az „utolsó napos mozgósításon és a részvételen múlhat, hogy a közös ellenzéki jelölt, Bíró László győzelmével megfosztható-e a Fidesz a kétharmados többségétől”. Mint azt az Azonnali már korábban megírta: nem, függetlenül attól, hogy nyer-e Bíró, hiszen Ritter Imre német nemzetiségi képviselő eleve a kormánypártokkal szavaz.

 

Van egyébként egy friss közvélemény-kutatás is: a Závecz Research szerint amennyiben most vasárnap lenne a választás, a teljes népesség körében 34–32-re nyerne Fidesz az ellenzéki pártok összesített támogatottságával szemben, a biztos pártválasztók körében pedig 50–47 arányú a különbség.

 

A kérdés, hogy az ellenzéknek egy vagy több listán indulva van-e esélye leváltania az Orbán-rezsimet, azokat is megosztja, akik ezt a rezsimváltást tényleg szeretnék. Másfél évre a parlamenti választásoktól az Azonnali ellenzéki politikusok és értelmiségiek részvételével vitát indított arról, hogy hány listán érdemes, szükséges elindulni a győzelemhez: ezt itt olvashatjátok.

 

FOTÓ: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás