Szlovák titkosszolgálati jelentés: az oroszok ott is a spájzban vannak

Szerző: Renczes Ágoston
2020.10.01. 14:25

Az oroszok közjogi méltóságokhoz közel álló személyekkel próbálták felvenni a kapcsolatot, a kínaiak egy telekommunikációs cég előtt egyengették az utat.

Szlovák titkosszolgálati jelentés: az oroszok ott is a spájzban vannak

A Szlovákia területén túlnyomórészt diplomáciai fedésben dolgozó orosz hírszerzők megkíséreltek beszivárogni az államigazgatás szerveibe és a biztonsági egységekbe, valamint együttműködők beszervezésével próbálkoztak az energetikai és katonai szektorban dolgozók között – írja a jelentést szemléző Pravda.sk.

Az orosz hírszerzők rendszeresen részt vettek energetikai és katonai témákban szervezett szakmai eseményeken, ahol igyekeztek érzékeny adatokhoz hozzáférő EU-s és NATO-s kontaktszemélyekkel és közjogi méltóságokhoz közeli személyekkel felvenni a kapcsolatot.

Míg az oroszokat az energetika és honvédelem, addig a kínai hírszerzőket inkább az informatikai és telekommunikációs technológiák érdekelték.

A szolgálat szerint egy, a jelentésben meg nem nevezett jelentős kínai telekommunikációs cég érdekében építettek ki és tartottak fenn kapcsolatokat több minisztérium dolgozóival.

A külföldi szolgálatok élénken figyelték a szlovák közjogi méltóságok külföldi útjait is,

a balkáni és ukrajnai látogatásaikat pedig kiemelt érdeklődéssel követték.

Hasonló érdeklődés övezte a fegyverkezéssel és a kiberbiztonsággal kapcsolatos ügyeket is a külföldi szolgálatok részéről. 

A Szlovák Információs Szolgálat egyszerre lát el a belföldi és külföldi hírszerző feladatokat, ennek megfelelően sok területet lefed a gazdasági bűncselekményektől kezdve a külföldi hírszerzésen át a különféle biztonságpolitikia fenyegetésekig, ideértve a terrorizmus mellett például a radikalizmust, a vallási szektákat és a „szociálisan mellőzött közösségeket” is. A jelentés kerüli a konkrétumokat, de többek között az is kiderül belőle, hogy szemmel tartottak egy rendszeresen katonai gyakorlatokat tartó paramilitáris csoportot is, akik megfélemlítő felvonulásokat szerveztek cigányok lakta településeken, és néhány tagjának politikai ambíciói vannak.

A szolgálat külön figyelmet fordít több országra is, ezeket fel is sorolja a jelentés:

+ a szomszédos Ukrajnát, illetve a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat;

+ Oroszország belpolitikai eseményeit és azok hatását az ország külpoltikájára, illetve Oroszország közel-keleti aktivitását;

+ a Nyugat-Balkán országait (Szerbiát, Koszovót, Észak-Macedóniát, Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót), különös tekintettel azok etnikai feszültégeire és politikai instabilitására az európai integrációs igyekezeteik fényében;

+ és a közel-keleti konfliktuszónákat.

A jelentésben nem esik szó sem a magyarországi szolgálatok esetleges szlovákiai tevékenységéről, sem a szlovákiai magyarokra irányuló információgyűjtésről.

NYITÓKÉP: Pixabay

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek