+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2020. október 1. csütörtök, 14:25
Az oroszok közjogi méltóságokhoz közel álló személyekkel próbálták felvenni a kapcsolatot, a kínaiak egy telekommunikációs cég előtt egyengették az utat.

A Szlovákia területén túlnyomórészt diplomáciai fedésben dolgozó orosz hírszerzők megkíséreltek beszivárogni az államigazgatás szerveibe és a biztonsági egységekbe, valamint együttműködők beszervezésével próbálkoztak az energetikai és katonai szektorban dolgozók között – írja a jelentést szemléző Pravda.sk.

 

Az orosz hírszerzők rendszeresen részt vettek energetikai és katonai témákban szervezett szakmai eseményeken, ahol igyekeztek érzékeny adatokhoz hozzáférő EU-s és NATO-s kontaktszemélyekkel és közjogi méltóságokhoz közeli személyekkel felvenni a kapcsolatot.

 

Míg az oroszokat az energetika és honvédelem, addig a kínai hírszerzőket inkább az informatikai és telekommunikációs technológiák érdekelték.

 

A szolgálat szerint egy, a jelentésben meg nem nevezett jelentős kínai telekommunikációs cég érdekében építettek ki és tartottak fenn kapcsolatokat több minisztérium dolgozóival.

 

A külföldi szolgálatok élénken figyelték a szlovák közjogi méltóságok külföldi útjait is,

 

a balkáni és ukrajnai látogatásaikat pedig kiemelt érdeklődéssel követték.

 

Hasonló érdeklődés övezte a fegyverkezéssel és a kiberbiztonsággal kapcsolatos ügyeket is a külföldi szolgálatok részéről. 

 

A Szlovák Információs Szolgálat egyszerre lát el a belföldi és külföldi hírszerző feladatokat, ennek megfelelően sok területet lefed a gazdasági bűncselekményektől kezdve a külföldi hírszerzésen át a különféle biztonságpolitikia fenyegetésekig, ideértve a terrorizmus mellett például a radikalizmust, a vallási szektákat és a „szociálisan mellőzött közösségeket” is. A jelentés kerüli a konkrétumokat, de többek között az is kiderül belőle, hogy szemmel tartottak egy rendszeresen katonai gyakorlatokat tartó paramilitáris csoportot is, akik megfélemlítő felvonulásokat szerveztek cigányok lakta településeken, és néhány tagjának politikai ambíciói vannak.

 

A szolgálat külön figyelmet fordít több országra is, ezeket fel is sorolja a jelentés:

 

+ a szomszédos Ukrajnát, illetve a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságokat;

 

+ Oroszország belpolitikai eseményeit és azok hatását az ország külpoltikájára, illetve Oroszország közel-keleti aktivitását;

 

+ a Nyugat-Balkán országait (Szerbiát, Koszovót, Észak-Macedóniát, Bosznia-Hercegovinát és Montenegrót), különös tekintettel azok etnikai feszültégeire és politikai instabilitására az európai integrációs igyekezeteik fényében;

 

+ és a közel-keleti konfliktuszónákat.

 

A jelentésben nem esik szó sem a magyarországi szolgálatok esetleges szlovákiai tevékenységéről, sem a szlovákiai magyarokra irányuló információgyűjtésről.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Azonnali szolidaritást
vállal a Klubrádióval: egyszeri alkalommal, hétfőn a Facebook-oldalunkon mi is élőben közvetítjük Bolgár György betelefonálós műsorát.

Azt is közölte a rendőrség, hogy a minipárt elnökét nem három, csak két óráig tartották bent, miután nem akarta igazolni magát a Gődény-féle tüntetésen.

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás